image

Het Hacker Manifesto bestaat 30 jaar

maandag 11 januari 2016, 14:31 door Redactie, 3 reacties

Precies 30 jaar geleden verscheen in het hackermagazine Phrack het 'Hacker Manifesto', ook bekend als 'The Conscience of a Hacker', een kort essay over de filosofie van de hacker. Het was afkomstig van Loyd Blankenship, alias 'The Mentor'. Hij was eerder opgepakt wegens het hacken van een computer.

Middels het Hacker Manifesto wilde hij aan de wereld laten zien waar hackers echt voor staan. Namelijk het gebruik van technologie om de horizon van mensen te verbreden en de wereld vrij te houden, en niet om andere mensen schade te berokkenen. Het manifest, dat onder andere ingaat op het beeld dat de wereld van hackers heeft en hoe alle hackers over één kam worden geschoren, werd onder andere in de cultfilm Hackers genoemd en in het cd-hoesje van het computerspel Uplink geprint.

"We onderzoeken... en jullie noemen ons criminelen. We zoeken naar kennis... en jullie noemen ons criminelen. We bestaan zonder huiskleur, nationaliteit en geloofsovertuiging en jullie noemen ons criminelen. Jullie maken atoombommen, jullie voeren oorlog, jullie moorden, bedriegen en liegen tegen ons en laten ons geloven dat het voor onze eigen bestwil is, en toch zijn wij de criminelen."

"Ja, ik ben een crimineel. Nieuwsgierigheid is mijn misdaad. Mijn fout is dat ik mensen beoordeel op wat ze zeggen en denken, niet hoe ze eruit zien. Mijn fout is dat ik slimmer ben dan jullie, iets waar jullie me nooit voor zullen vergeven. Ik ben een hacker en dit is mijn manifest. Je mag mij misschien stoppen, maar je kunt ons niet allemaal tegenhouden. We zijn tenslotte allemaal hetzelfde....", aldus het essay dat voor het eerst op 8 januari 1986 in de zevende editie van Phrack verscheen.

Reacties (3)
11-01-2016, 16:50 door Anoniem
No offense maar het Hacker Manifesto is 8 januari dertig jaar geworden.
11-01-2016, 19:53 door karma4
Jammer dat de die negatieve associatie zoe versterkt wordt. https://nl.wikipedia.org/wiki/Hacken
" Hacken is het vinden van toepassingen die niet door de maker van het middel bedoeld zijn, speciaal met betrekking tot computers." Mogen we Lovelace Turing Edison Dijkstra en meer tot de hackers rekenen.
12-01-2016, 17:55 door Anoniem
Door karma4: Jammer dat de die negatieve associatie zoe versterkt wordt. https://nl.wikipedia.org/wiki/Hacken
" Hacken is het vinden van toepassingen die niet door de maker van het middel bedoeld zijn, speciaal met betrekking tot computers." Mogen we Lovelace Turing Edison Dijkstra en meer tot de hackers rekenen.

Wat is daar negatief aan? Volgens mij een neutrale en accurate beschrijving van hacken.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.