image

D66 stelt Kamervragen over kraken BlackBerry-berichten NFI

vrijdag 15 januari 2016, 09:47 door Redactie, 3 reacties

D66 heeft Kamervragen aan minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie gesteld over berichten dat het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) versleutelde berichten op BlackBerry-toestellen kan lezen. Vorig jaar december werd bekend dat het NFI bij verschillende strafzaken versleutelde berichten van verdachten had achterhaald. Deze week werd dit door de Engelstalige media en D66-Kamerlid Kees Verhoeven opgepikt.

Verhoeven wil nu van de minister weten wat voor software het Nederlands Forensisch Instituut gebruikt om de versleuteling te kraken, aangezien de organisatie geen details over de precieze werkwijze bekendmaakte. Dit zou volgens een woordvoerder namelijk criminelen in de kaart spelen. Ook moet Van der Steur uitleggen welke techniek de software voor het kraken van de encryptie toepast. Verhoeven is daarbij vooral benieuwd of er onbekende kwetsbaarheden in de encryptiesoftware worden gebruikt.

Het D66-Kamerlid kwam vorig jaar met een plan, dat inmiddels door het kabinet is goedgekeurd, om 500.000 euro voor het steunen van encryptiesoftware vrij te maken. Tevens liet het kabinet recentelijk weten dat het op dit moment geen maatregelen zal nemen wat betreft de ontwikkeling, beschikbaarheid en het gebruik van encryptie binnen Nederland. "Bent u het ermee eens dat het tevens niet wenselijk is om als overheid onbekende kwetsbaarheden in encryptiesoftware te misbruiken?", vraagt Verhoeven aan Van der Steur. De minister heeft drie weken de tijd om de vragen (pdf) te beantwoorden.

Reacties (3)
15-01-2016, 11:24 door karma4
Was beter geweest om die 500k te spenderen aan verplichtingen naar commerciele partijen voor fatsoenlijke vergoedingen van de open source bouwers die hun werk gratis en voor niets mogen doen.

Voor de undercover activiteiten zoals onbekende kwetsbaarheden gezien kunnen worden, begeef je je op glad ijs.
De bonnetjes affaire moet nog wel bekend zijn.
15-01-2016, 16:07 door Anoniem
Het lijkt mij dat de werkwijze van het NFI geen onderwerp moet zijn voor kamervragen. Waarom zou men in hemelsnaam publiek willen maken hoe men dit precies doet ?
15-01-2016, 21:11 door Anoniem
Door Anoniem: Het lijkt mij dat de werkwijze van het NFI geen onderwerp moet zijn voor kamervragen. Waarom zou men in hemelsnaam publiek willen maken hoe men dit precies doet ?
snap het ook niet. Waarom moet Vehoeven zaken openbaar laten worden hoe NFI dat doet ? Is hij dan zo slim dat ie dat na wil doen? Ik vind het prima dat het hun ding blijft, als ze daarmee de boeven kunnen vangen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.