image

Volgende maand overleg over data-uitwisseling EU-VS

vrijdag 15 januari 2016, 10:12 door Redactie, 0 reacties

Volgende maand op 2 februari zullen Europese databeschermingsautoriteiten bij elkaar komen om te overleggen over de data-uitwisseling tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten, aangezien het vorige verdrag vorig jaar oktober door het Europees Hof van Justitie ongeldig werd verklaard.

Op grond van het Safe Harbour-verdrag konden persoonsgegevens uit de Europese Unie worden doorgegeven aan Amerikaanse bedrijven die zich aan bepaalde regels hielden. Sinds dit verdrag door het Hof ongeldig is verklaard is er overleg tussen Europese en Amerikaanse functionarissen geweest. Tijdens het overleg volgende maand zullen de Europese databeschermingsautoriteiten naar een gezamenlijke positie zoeken op basis van welke juridische mogelijkheden bedrijven data tussen de EU en VS kunnen uitwisselen.

Na de uitspraak van het Europees Hof kregen bedrijven van de toezichthouders een vrijwaringsperiode van drie maanden om met alternatieve juridische oplossingen voor de data-uitwisseling te komen. Ook werden de Amerikaanse en EU-autoriteiten opgeroepen om met een nieuwe overeenkomst te komen. Anders zouden ze maatregelen nemen tegen bedrijven als de nieuwe alternatieven minder bescherming dan de ongeldig verklaarde Safe Harbour-overeenkomst boden.

"Het is duidelijk dat we zullen optreden tegen de uitwisseling van persoonlijke gegevens die alleen gebaseerd is op de oude Safe Harbour-overeenkomst", zegt Johannes Caspar van de databeschermingsautoriteit in Hamburg tegenover Reuters. Volgens Caspar moet de nieuwe overeenkomst verschillende juridische beschermingsmaatregelen bevatten, zoals een effectieve rechtelijke toetsing en onafhankelijk toezicht.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.