image

Banken starten tv-campagne tegen bankpas-phishing

vrijdag 15 januari 2016, 11:52 door Redactie, 9 reacties

De Nederlandse banken zijn een nieuwe televisiecampagne gestart waarbij ze consumenten voor bankpas-phishing waarschuwen, aangezien criminelen hier gebruik van maken. Slachtoffers ontvangen een e-mail waarin staat dat de bankpas wordt vervangen en er een nieuwe moet worden aangevraagd.

De link in de e-mail wijst naar een phishingiste die om de pincode vraagt. Tevens wordt er gevraagd om de pinpas naar een inleverpunt te sturen. Op deze manier hebben criminelen al bijna 2 miljoen euro weten te stelen, zo maakte de politie gisteren bekend. Om consumenten voor deze vorm van phishing te waarschuwen laat Betaalvereniging Nederland, waar onder andere de banken lid van zijn, een nieuwe televisiereclame zien. In de commercial verschijnt 'Marc', die in zijn bestelbus door Nederland op phishingpatrouille gaat.

"Zodra hij een onveilige situatie vermoedt, grijpt onze knullige held daadkrachtig in. De manier waarop hij ingrijpt en zijn leuzen "Hang op! Klik weg! Bel uw bank!” benadrukken op een luchtige manier hoe u uzelf kunt verdedigen tegen internetcriminelen. Een boodschap die we inmiddels goed kennen, maar dan in een nieuw jasje", aldus Betaalvereniging Nederland. Volgens de organisatie zijn de fraudecijfers de afgelopen jaren flink afgenomen en gaan criminelen daarom op zoek naar nieuwe vormen van fraude.

Op verzoek van de gezamenlijke banken besteedt de Betaalvereniging in haar nieuwe campagne aandacht aan één van deze vormen van fraude. "Op dit moment vragen criminelen of u uw betaalpas op wilt sturen. Uw pincode hebben zij vaak al op een ander moment van u afgekeken, of u heeft hem zonder dat u het doorhad online ingevuld. Soms vragen zij u de pincode met uw betaalpas mee te sturen", zo stelt de organisatie. De commercial laat consumenten echter weten dat ze nooit hun pas moeten opsturen.

Image

Reacties (9)
15-01-2016, 12:23 door Anoniem
Ze hadden het veel luchtiger kunnen maken want schrik je rot van die gek in het gele jasje. Het is toch veel beter om op de pas te zetten dat de houder deze zelf moet vernietigen als de niet meer bruikbaar is of eenmalig als ijskrabber te gebruiken en dan te vernietigen.
15-01-2016, 13:13 door Anoniem
worden computer criminelen slimmer, of de slachtoffers beter van vertrouwen?
15-01-2016, 13:36 door Anoniem
zijn er nog steeds mensen die publiekelijke tv kijken ?!?!?
15-01-2016, 14:43 door Anoniem
Wat niet meehelpt is dat er op in ieder geval mijn vorige bankpasje nog de boodschap stond: "Deze pas is eigendom van de Rabobank en moet op verzoek worden ingeleverd."

http://www.refdag.nl/polopoly_fs/geen_pincode_op_achterkant_van_pas_1_21116!image/2602620894.jpg
15-01-2016, 15:53 door B3am
Over het wel of niet in phishing mails trappen hoeven we het hier niet te hebben.

Maar je bankpas via de post op sturen en dat terwijl je nog niet eens een nieuwe hebt vind ik wel heel vreemd!

Iets met oude schoenen en zo...
15-01-2016, 20:47 door Anoniem
De Banken, en dan vooral de RABO "Bank" moeten hun eigen systemen en procedures maar eens eerst zelf op orde maken, bij het opzeggen van twee(2) betaalrekeningen kreeg ik tot tweemaal toe een document opgestuurd dat ik moest ondertekenen met mijn naam/handtekening en de naam waar het geld naar overgemaakt werd was een heel andere achternaam dan de mijne, 2 keer 2 foute brieven ontvangen 6 keer gebeld met de RABO "Bank" om dit hersteld te krijgen en het formulier dat nota bene door RABO medewerkers zelf is ingevuld krijgt als commentaar van deze Bankmedewerkers " we doen er toch niets mee", maar gelukkig is of komt er een grote reorganisatie waarbij de kleine medewerkers worden geloosd, en de hogere medewerkers een betere beloning krijgen, dus nog meer "onbenul".
16-01-2016, 00:21 door Anoniem
De vraag is niet hoe het komt dat mensen in phishing trappen, hoe het komt dat mensen hun pincode op een willekeurige website invullen, hoe het komt dat mensen hun bankpas opsturen naar een onbekend adres, hoe het komt dat ontvangers die uit het niets ontvangen passen meegeven met vreemden. De vraag is hoe het komt dat we massaal dit systeem in stand houden en de hebzucht en laksheid belonen.
16-01-2016, 12:46 door spatieman
ja maar.
het is mijn bank ! ,die mij een nieuwe pas stuurt ,en dit vraagt aan mij.
04-07-2016, 17:34 door Anoniem
Bankpassen, Creditcards en OV-Chipkaarten zijn per definitie al onveilig. Als criminelen de pincode kunnen bemachtigen en een pas kunnen dupliceren, dan kunnen ze je Bankrekening plunderen. De beste Pas is dan nog een Gold-card vanwege de extra verzekering die je erbij krijgt en de snelle response van de Card maatschappij die direct de card blokkeert en transacties kan terugdraaien. Met een Pin-pas kom je in een lastige discussie met je Bank.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.