image

D66 vraagt Plasterk om publicatie tapstatistieken AIVD

zaterdag 16 januari 2016, 06:48 door Redactie, 4 reacties

D66 heeft minister Plasterk van Binnenlandse Zaken gevraagd wanneer hij de tapstatistieken van de AIVD gaat publiceren, aangezien de Raad van State deze week oordeelde dat de motivatie om dit niet te doen tekortschiet. Een journalist had op grond van de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten gevraagd om hem statistieken te geven over het aantal keren dat de minister in de jaren 2002-2008 en 2010-2012 de AIVD toestemming heeft gegeven om te tappen.

De minister weigerde hier echter gehoor aan te geven, omdat dit inzicht in de aard en omvang van de werkwijze van de AIVD zou geven en zo de nationale veiligheid zou kunnen schaden. Volgens de Raad van State moet de minister beter motiveren waarom tapstatistieken, al dan niet in combinatie met al eerder openbaar gemaakte informatie, inzicht zouden geven in de aard en omvang van de werkwijze van de AIVD.

Daarop heeft D66-Kamerlid Koser Kaya nu Kamervragen (pdf) aan Plasterk gesteld. Ze wil weten binnen welke termijn de minister de tapstatistieken van de AIVD en het ongecensureerde toezichtsrapport van de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) openbaar gaat maken. In het geval Plasterk dit niet van plan is, vraagt ze of hij het verstrekken van de gegevens opnieuw zal weigeren. Tevens vraagt ze de minister welke lessen hij trekt uit deze terechtwijzing door de Raad van State. Plasterk heeft drie weken de tijd om op de vragen te reageren.

Reacties (4)
16-01-2016, 13:03 door karma4
Mooi, het is onbegrijpelijk dat Plasterk en voorgangers zich zo slecht gedragen in normale openheid van zaken.
16-01-2016, 14:13 door Anoniem
Tja, we kunnen natuurlijk niet hebben dat de burger op de hoogte is van de misstanden in de politiek en onze samenleving.
En mocht het toch worden vrijgegeven dan krijgen we alleen wat cijfertjes en wordt de belangrijke, inhoudelijke informatie toch wel achtergehouden.
17-01-2016, 15:44 door Anoniem
Door Anoniem: Tja, we kunnen natuurlijk niet hebben dat de burger op de hoogte is van de misstanden in de politiek en onze samenleving.
En mocht het toch worden vrijgegeven dan krijgen we alleen wat cijfertjes en wordt de belangrijke, inhoudelijke informatie toch wel achtergehouden.

Soms levert dat slapstick effecten op. Ik herinner me een WOB document een paar jaar geleden waarin de tapstatistiek was uitgecensureerd. Maar een slimme lezer mat de lengte van het censuurbalkje op, constateerde dat de zin gewoon doorliep (geen andere woorden gecensureerd) en berekende dat in de lengte van het balkje 5 of 6 cijfers pasten...
18-01-2016, 11:31 door Anoniem
"Wie niets te verbergen heeft heeft niets te vrezen"

Pijnlijk als het ineens tegen je wordt gebruikt, niet?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.