image

Minister moet weigering tapstatistieken AIVD beter motiveren

woensdag 13 januari 2016, 11:24 door Redactie, 8 reacties

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken moet beter motiveren waarom hij weigert tapstatistieken over de Algemene inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) te verstrekken, zo heeft de Raad van State vandaag geoordeeld. Een journalist had op grond van de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten gevraagd om hem statistieken te verstrekken over het aantal keren dat de minister in de jaren 2002-2008 en 2010-2012 de AIVD toestemming heeft gegeven om te tappen.

De minister weigerde hier echter gehoor aan te geven. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State is van oordeel dat de minister beter moet motiveren waarom hij, in afwijking van wat de Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) vindt, tapstatistieken als staatsgeheime informatie aanmerkt. Hij had niet mogen volstaan met de opmerking dat "het oordeel van de CTIVD zijn eigen standpunt niet anders maakt", aldus de hoogste algemene bestuursrechter.

Volgens Plasterk zou verstrekking van tapstatistieken de nationale veiligheid kunnen schaden. Tapstatistieken geven inzicht in de aard en omvang van de werkwijze van de AIVD, zeker als in de toekomst ook statistische gegevens over de toepassing van andere bevoegdheden zouden moeten worden verstrekt, aldus de minister. De journalist heeft in dit geval echter alleen om tapstatistieken gevraagd. Naar het oordeel van de Afdeling bestuursrechtspraak had de minister beter moeten motiveren waarom tapstatistieken, al dan niet in combinatie met al eerder openbaar gemaakte informatie, inzicht zouden geven in de aard en omvang van de werkwijze van de AIVD. Tegen de uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak is geen hoger beroep mogelijk.

Reacties (8)
13-01-2016, 13:26 door Anoniem
"Tapstatistieken geven inzicht in de aard en omvang van de werkwijze van de AIVD"

Is dit een probleem? Het is niet alsof publieke kennis van de omvang het proces zelf zou hinderen.

Vertaling:
"Wij zijn voor ons opereren afhankelijk van een incorrect publiek beeld van onze werkzaamheden; als mensen inzicht zouden krijgen in de omvang zouden ze schrikken van de brede aard ervan en misschien actie ondernemen"
13-01-2016, 15:44 door Anoniem
Daarom! volstaat dus niet meer. Zal Plasterk niet blij mee zijn hahahaha.
13-01-2016, 16:50 door Anoniem
ze werken daar toch niet.
13-01-2016, 18:03 door Anoniem
Tapstatistieken geven inzicht in de aard en omvang van de werkwijze van de AIVD,

Laten we even terug slaan met hun eigen woorden: Wie niks te verbergen heeft, heeft niks te vrezen,Toch??
13-01-2016, 19:34 door karma4 - Bijgewerkt: 13-01-2016, 19:34
Door Anoniem: "Tapstatistieken geven inzicht in de aard en omvang van de werkwijze van de AIVD"
Is dit een probleem? Het is niet alsof publieke kennis van de omvang het proces zelf zou hinderen.
Andere vertaling:
"We zijn een stelletje klungels die er een grote bende van maken. Zo;n beeld mag nooit naar buiten komen."

Als ze effectief resultaten boeken en algemene statistieken daarvan publiceren wat zou dat aan beeldvorming doen.
Die andere, eerdere mogelijkheid is ook best.
13-01-2016, 20:44 door Anoniem
Ik zie het nut er niet van in dergelijke zaken openbaar te maken. We maken onszelf alleen maar kwetsbaarder door alles openbaar te maken en de AIVD verliest hierdoor slagkracht. Er moet dus weer speciaal een mannetje komen voor weer een extra administratieve handeling, kosten gaan omhoog en dus daarmee het operationeel budget omlaag. Tapstatistieken verhogen onze privacy niet net zo min als een keurmerk zogenaamd de kwaliteit waarbord. Dat weten we inmiddels allemaal. Dergelijke administratieve maatregelen werken bureaucratie en gesjoemel alleen maar in de hand. Een echte controleur daarentegen die steekproefgewijs en onaangekondigd zijn werk doet zou veel meer effect sorteren.
14-01-2016, 08:28 door Anoniem
We missen gewoon een onafhankelijke entiteit die de overheid kan controleren (en evt. een halt kan toeroepen) in het uitvoeren van haar taken. Dit is waarom wij kennelijk transparantie willen voor dit soort gegevens, zodat we zelf iets kunnen controleren
14-01-2016, 09:13 door Anoniem
Door Anoniem: Ik zie het nut er niet van in dergelijke zaken openbaar te maken. We maken onszelf alleen maar kwetsbaarder door alles openbaar te maken en de AIVD verliest hierdoor slagkracht. Er moet dus weer speciaal een mannetje komen voor weer een extra administratieve handeling, kosten gaan omhoog en dus daarmee het operationeel budget omlaag. Tapstatistieken verhogen onze privacy niet net zo min als een keurmerk zogenaamd de kwaliteit waarbord. Dat weten we inmiddels allemaal. Dergelijke administratieve maatregelen werken bureaucratie en gesjoemel alleen maar in de hand. Een echte controleur daarentegen die steekproefgewijs en onaangekondigd zijn werk doet zou veel meer effect sorteren.

Dat is een argument als wij geen enkele reden zouden hebben de overheid te wantrouwen en deze 100% zouden vertrouwen.
Helaas geeft de overheid zelf steeds weer redenen om dit niet te doen.

Hierdoor kan de burger er niet van uit gaan dat het niet vrijgeven van info puur op basis van staatsveiligheid is en dat er geen andere belangen spelen waarom men zaken onder de pet zou willen houden.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.