image

KPN levert Rabobank-klanten simkaart voor mobiel betalen

dinsdag 19 januari 2016, 13:59 door Redactie, 9 reacties

KPN gaat aan klanten van de Rabobank met een KPN-abonnement een speciale simkaart leveren waarmee contactloos mobiel kan worden betaald. Vanaf dit voorjaar kunnen deze klanten hun Rabobank-betaalpas op de nieuwe nfc-simkaart van KPN opslaan en daarmee met de Rabo Wallet-app betalen.

Mobiel betalen met de Rabo Wallet was al mogelijk met een beperkt aantal Samsung-smartphones. Met de nieuwe nfc-simkaart van KPN wordt mobiel betalen mogelijk voor Rabobank-klanten die in het bezit zijn van een smartphone die nfc (near field communication) ondersteunt, Android versie 4.4 of nieuwer draait en een mobiel abonnement van KPN hebben. Doordat nu ook andere merken en type smartphones worden ondersteund, kunnen meer klanten contactloos mobiel betalen.

Volgens KPN bezit ruim 80% van de Nederlanders een smartphone, die bijna altijd wordt meegenomen en online is. Daarnaast is al ruim één derde van de betaalterminals in Nederland voorzien van nfc-technologie en dit aantal neemt naar verwachting toe naar meer dan de helft eind dit jaar. "Dat de smartphone in ons dagelijks leven steeds belangrijker wordt, ook voor praktische toepassingen zoals betalen en toegang verlenen, is een gegeven. Voor wie wil zou de smartphone op termijn de inhoud van de portemonnee en de sleutelbos zelfs kunnen vervangen", zegt Jasper Snijder, directeur New Business bij KPN.

Alle nieuwe mobiele KPN-klanten krijgen vanaf 1 januari de nieuw nfc-simkaart, die het mogelijk maakt tientallen denkbare betaal-, toegangs- en identificatietoepassingen op de simkaart op te slaan. Bestaande KPN-klanten ontvangen de nfc-simkaart op aanvraag of bij een reguliere simkaartvervanging. De nfc-simkaart wordt vanaf 1 februari ook aan nieuwe en bestaande mobiele Telfort- en Simyo-klanten geleverd. De nfc-simkaart is vooralsnog niet beschikbaar voor klanten met een prepaid simkaart. Eerder kondigde KPN al een proef aan met "Smart-OV" waarbij reizigers in het openbaar vervoer met hun smartphone kunnen in- en uitchecken."

Reacties (9)
19-01-2016, 14:15 door Tubamaniak
Leuk, zo middels nfc betalen. De laatste keer echter dat ik een nfc demo heb gezien was de beveiliging zo lek als een mandje. Is dat dan intussen verbeterd ?
19-01-2016, 15:24 door Anoniem
Dag privacy. Zo mooi inzicht in betaalgeschiedenis, locaties, is duidelijk welke gebruiker bij welke telefoon hoort. Is door de sim alles op telefoon in principe te herleiden. Dit alles voor de term van 2016, "gemak".
19-01-2016, 16:00 door Anoniem
Hoe weet KPN dat hun klant bij Rabobank mobiel bankieren zit?

Ik vond het al verschrikkelijk dat T-Mobile vroeger aan de ING doorgaf dat je een nieuwe SIM kaart zou krijgen, dan kon je namelijk een week lang niet overboeken.

Staat dit in de kleine lettertjes van RABO / KPN dat ze aan elkaar doorgeven wiens klanten bij wie zitten?
19-01-2016, 17:06 door Anoniem
Uh, NFC is echt heel makkelijk te sniffen. Er komt zelfs wat voor op de markt:
"A freely programmable, standalone tool for NFC security analysis: emulate & clone contactless cards, read RFID tags and sniff RF data."
https://www.kickstarter.com/projects/1980078555/chameleonmini-a-versatile-nfc-card-emulator-and-mo
19-01-2016, 20:23 door Anoniem
Door Anoniem: Uh, NFC is echt heel makkelijk te sniffen. Er komt zelfs wat voor op de markt:
"A freely programmable, standalone tool for NFC security analysis: emulate & clone contactless cards, read RFID tags and sniff RF data."
https://www.kickstarter.com/projects/1980078555/chameleonmini-a-versatile-nfc-card-emulator-and-mo

Als de beveiliging afhangt van het niet kunnen zien van data tussen terminal en chip is dat een probleem , ja.
Het kunnen meelezen met data die van fysieke contactvlakjes de terminal in gaat is ook bepaald niet moeilijk - je moet alleen in de terminal zitten , of een geprepareerde kaart met draden naar buiten voeren.

Oftewel - het zou heel slecht zijn als de beveiliging moest afhangen van een 'trusted' kaart, een trusted terminal en een trusted pad daartussen.
Is dat zo ? Ik weet het niet .

Maar ik ga hier niet posten alsof met een wireless sniffer alles meteen gekraakt is.
20-01-2016, 08:14 door Anoniem
Door Anoniem: Hoe weet KPN dat hun klant bij Rabobank mobiel bankieren zit?
Ik vond het al verschrikkelijk dat T-Mobile vroeger aan de ING doorgaf dat je een nieuwe SIM kaart zou krijgen, dan kon je namelijk een week lang niet overboeken.
Dat doen alle profiders.
20-01-2016, 09:40 door Anoniem
Hoe weet KPN dat hun klant bij Rabobank mobiel bankieren zit?

Niet, de KPN chip is voor nieuwe klanten, en bestaande klanten ontvangen de chip op aanvraag, of wanneer de sim wordt vervangen.

Je moet dus *zelf* een aanvraag indienen indien je de ondersteuning wilt voor de reguliere vervanging. Mede omdat KPN *niet* weet of je als klant gebruikt wilt maken van Rabo mobiel bankieren.

Je vraag wordt door het artikel eigenlijk al beantwoord ?
26-01-2016, 02:37 door Anoniem
" KPN gaat aan klanten van de Rabobank met een KPN-abonnement een speciale simkaart leveren waarmee contactloos mobiel kan worden betaald. Vanaf dit voorjaar kunnen deze klanten hun Rabobank-betaalpas op de nieuwe nfc-simkaart van KPN opslaan en daarmee met de Rabo Wallet-app betalen. "

Zo maak je dus je Rabobank-betaalpas draadloos toegankelijk.
Niet het slimste wat je kunt doen.
31-01-2016, 11:59 door Anoniem
kan het natuurlijk uitzoeken, maar het is toch een gewone SIM kaart met extra opslag mogelijkheden?

het NFC deel zit in de telefoon toch?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.