image

Problemen voor uitwisseling privégegevens met VS

donderdag 21 januari 2016, 11:55 door Redactie, 1 reacties

Een nieuw verdrag voor de uitwisseling van privégegevens van Europese burgers met de Verenigde Staten heeft met obstakels te maken gekregen, nu zowel Amerikaanse beleidsmakers als Europese privacytoezichthouders terughoudend zijn. Dat meldt persbureau Reuters aan de hand van verschillende bronnen.

Vorig jaar oktober oordeelde het Europees Hof van Justitie dat het Safe Harbour-verdrag ongeldig was. Op grond van het Safe Harbour-verdrag konden persoonsgegevens uit de Europese Unie worden doorgegeven aan Amerikaanse bedrijven die zich aan bepaalde regels hielden. Sinds dit verdrag door het Hof ongeldig is verklaard is er overleg tussen Europese en Amerikaanse functionarissen geweest.

Obstakels

Amerikaanse wetgeving die Europeanen dezelfde privacyrechten als Amerikanen zou geven stond voor vandaag in de Amerikaanse Senaat gepland, maar is uitgesteld. De wetgeving werd als een belangrijk onderdeel van een nieuw Safe Harbour-verdrag gezien. De actie van de Senaat kan de onderhandelingen over het verdrag dan ook bemoeilijken, aldus bronnen aan Reuters. Aan de andere kant zijn er Europese toezichthouders die de uitwisseling van persoonsgegevens met de VS willen beperken, vanwege het risico op Amerikaanse surveillance, zo laten bronnen wederom aan Reuters weten.

Volgende maand vindt er overleg tussen de Europese privacytoezichthouders plaats, om over de data-uitwisseling met de VS te overleggen. In een voorbereidende vergadering die gisteren plaatsvond werden verschillende scenario's besproken, waaronder het bevriezen van alle nieuwe verdragen voor het uitwisselen van data met de VS. De uiteindelijke beslissing volgt echter volgende maand en niet alle toezichthouders zouden voorstander van deze aanpak zijn, zo laten bronnen weten.

Reacties (1)
23-01-2016, 07:22 door Anoniem
Ik vrees dat de Amerikaanse overheid het gebruikelijke 'playing chicken' volgt en er op rekent dat 'Europa' het uiteindelijk niet tot een confrontatie zal laten komen. Er zijn dan twee uitkomsten, allebei bepaald onprettig. Of 'Europa' krabbelt terug, dan verbetert er niets in de rechtsongelijkheid tussen Europeanen en Amerikanen (immers, data van Amerikanen wordt in Europa wel even goed of verkeerd beschermd als van Europeanen zelf), maar dan weten we het tenminste omdat de Safe Harbor schaamlap van de baan is. Ofwel je hebt een handelsconflict. Toch is het in het belang van 'Europa' om als er tussen die twee kwaden moet worden gekozen voor het laatste te kiezen. Voor rechtsgelijkheid, om het al dan niet onbewuste protectionisme dat van ongelijke databescherming uitgaat tegen te gaan, en voor onafhankelijkheid van Washington.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.