image

Den Haag gaat kentekenparkeren invoeren

vrijdag 22 januari 2016, 13:58 door Redactie, 27 reacties

Na Amsterdam gaat ook Den Haag kentekenparkeren invoeren, zo heeft de gemeente bekendgemaakt. Bij alle parkeerautomaten in Den Haag moet straks eerst het kenteken worden ingevoerd, gevolgd door de tijd dat men wil parkeren. Dit houdt in dat de parkeerbon verdwijnt.

De eigenaar van de auto ontvangt deze binnen een paar dagen per post. Daarnaast zal Den Haag in het tweede kwartaal van dit jaar een scanauto en een scanscooter voor de parkeercontrole inzetten. Met camera’s en computers worden de kentekens in de straat gecontroleerd op betaald parkeren. 48 uur na het afmelden worden de gegevens geanonimiseerd, zo laat de gemeente weten.

Is er bij controle niet betaald voor parkeren dan volgt binnen een paar dagen een parkeerbon in de brievenbus van de persoon op wiens naam de auto staat. Als er niet is betaald blijven de geregistreerde gegevens 13 weken bewaard voor een eventueel bezwaar tegen de parkeerbon. "Kentekenparkeren vergroot het betaalgemak in verschillende opzichten. Maar de digitalisering van het parkeren maakt ook de controle eenvoudiger. Voor de gemeente staat daarbij voorop dat de privacy heel goed is gewaarborgd. In dat opzicht voldoen we aan alle wet- en regelgeving", zegt Wethouder Tom de Bruijn.

Privacy

Om de privacy en de bescherming van persoonsgegevens te waarborgen stelt de gemeente een speciaal protocol op. Vorig jaar wonnen privacyorganisatie Privacy First en verschillende burgers een rechtszaak tegen het kentekenparkeren in Amsterdam. Volgens privacyvoorstanders is kentekenparkeren een schending van het recht op privacy in de zin van anonimiteit in de openbare ruimte.

De rechtbank Amsterdam oordeelde vervolgens dat als een parkeerder geen kenteken opgeeft maar wel aantoonbaar heeft betaald, er geen parkeerboete mag worden opgelegd. Ook in hoger beroep kwam het Hof tot dezelfde conclusie dat betaalde parkeerbelasting niet kan worden nageheven. Wel stelde het Hof dat parkeerders die bewust een verkeerd kenteken invoeren geen recht op een vergoeding van de in hun bezwaarfase gemaakte kosten hebben.

Reacties (27)
22-01-2016, 14:26 door Anoniem
Wethouder Tom de Bruijn (Verkeer): ‘Kentekenparkeren vergroot het betaalgemak in verschillende opzichten. Maar de digitalisering van het parkeren maakt ook de controle eenvoudiger.

Wat een huichelaar, het tweede deel, de 'maar', is natuurlijk geen 'maar', het is het hoofdargument: bezuinigen door middel van digitale controle.

Privacy als principe interesseert niemand, ook deze kletspraat politicus, geen ene mallemoer, behalve als het ze problemen oplevert.
Gevolg is het werken langs de kaders van de wet en minimaal voldoen aan privacy waar het moet van de wet.

Helaas heeft de rechterlijke uitspraak een heel vreemde spagaat opgeleverd.
Eigenlijk had het aanvullend moeten oordelen dat de aanbieder van kentekenparkeren verplicht is betalers in staat te stellen anoniem/contant te betalen zonder te hoeven frauderen.
Want dat is helaas de consequentie, als je je privacy wil behouden zul je een foutief kenteken moeten invoeren omdat je niet anders kan.

"In dat opzicht" is het maar de vraag of Den Haag werkelijk bereid is 'in de geest' te voldoen aan De wetgeving en er werkelijk voor burgers te zijn.
Handelt D66 in de geest van haar privacy-campagne-principes?
Daar lijkt het niet op.
En zo kennen we D66 weer als vanouds, het één zeggen en het ander doen, afhankelijk van uit welke hoek de wind waait.

Burgers negeren? Dat kan en het gebeurt helaas continue.
Reken maar dat dat bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen weer heel veel extra meer stemmen gaat opleveren.
Niet voor D66 maar voor bijvoorbeeld de PVV. Mensen zijn de arrogantie van de huidige politieke elite zat maar ook dat deert deze politici niet.
22-01-2016, 14:27 door Anoniem
"Voor de gemeente staat daarbij voorop dat de privacy heel goed is gewaarborgd. In dat opzicht voldoen we aan alle wet- en regelgeving"

O dat zal best... maar volgens mij ging de discussie er over dat "men" vindt dat de wet- en regelgeving op dit punt de
privacy niet respecteert.
22-01-2016, 14:31 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
22-01-2016, 14:52 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
22-01-2016, 15:08 door Anoniem
Vraagje; als je geen kenteken hebt opgegeven tijdens het betalen (als dat al mogelijk is) ... en je gescand wordt ... hoe kun je dan later ooit bewijzen dat je wel betaald had en dus dat de 'boete' onterecht was. In het begin van dit verhaal staat nl dat de parkeerbon verdwijnt (ik neem aan dat men daarmee het betalingsbewijs bedoelt) ... betekent dit dan ook dat betalen louter met een pin-pas mogelijk is ?
22-01-2016, 15:30 door Anoniem
Geen privacy met kentekenparkeren

Je kan je privacy nooit bewaren met kentekenparkeren.
Zelfs niet als gevolg van de gewonnen rechtszaken door Privacy First.

Na het opgeven van een fictief kenteken zal je alsnog op basis van je identiteit moeten aantonen dat je betaald hebt waardoor er meer gegevens van jou in het systeem komen of er juist veel meer focus binnen het computersysteem op jou persoon komt.
Minder privacy en meer digitale focus omdat je waarschijnlijk in veel meer verschillende soorten computerrecords zal gaan voorkomen die waarschijnlijk heel veel langer dan 13 weken, bijvoorbeeld zeker 7 jaar, bewaard gaan worden.

Deze gemeenten hebben ook veel met financiële efficiëntie en weinig met werkelijke privacy.

Utrecht 2009
Vanzelfsprekend worden er geen nadelen genoemd.
https://rejo.zenger.nl/vizier/ook-utrecht-begonnen-met-kentekenparkeren/

Hellendoorn 2011
http://www.desyde.nl/nl/permit-nieuws/127-hellendoorn-kiest-voor-echt-kentekenparkeren-met-permit

Rotterdam
http://www.rotterdam.nl/product:kentekenparkeren

Gorinchem
http://www.gorinchem.nl/inwoners/veel-gestelde-vragen-over-kentekenparkeren_43466/

Zwolle
https://www.zwolle.nl/wonen-en-leven/verkeer-en-vervoer/parkeren/kentekenparkeren

Eindhoven
http://www.eindhoven.nl/artikelen/Kentekenparkeren.htm

Amstelveen
https://www.amstelveen.nl/web/Wonen-en-Leven/Verkeer-vervoer-en-wegen/Parkeren/Algemene-parkeerinformatie/Kentekenparkeren-en-betalen-met-betaalpas-of-gsm.htm

Leiden
http://gemeente.leiden.nl/nieuwsitem/artikel/kenteken-parkeren-vanaf-eind-2016/

Hoorn
http://www.hoorn.nl/Int/Welkom-in-Hoorn/Diensten-en-producten-Hoorn/Betalen-via-de-mobiele-telefoon.html

Kampen
http://www.destentor.nl/regio/kampen/kentekenparkeren-door-hoge-raad-op-de-helling-1.5426995

Alkmaar
http://www.dichtbij.nl/groot-alkmaar/regionaal-nieuws/artikel/4049062/eerste-stap-naar-kentekenparkeren-automaten-worden-omgebouwd.aspx

Zeist
http://www.seyst.nu/vanaf-6-februari-officieel-kentekenparkeren/

Deventer?
http://www.jouwregiocentraal.nl/deventer-centraal/politiek/deventer-regio/deventer/cda-en-vvd-willen-kentekenparkeren-in-deventer

Bergen op Zoom
http://www.bergenopzoom.nl/Inwoners/Wonen_verbouwen_verkeer/Parkeren_verkeer_en_vervoer/Veranderingen_parkeren_in_Bergen_op_Zoom

Alphen aan den Rijn
("alphenaandenrijn.parkeerservice.nl uses an invalid security certificate. The certificate is not trusted because the issuer certificate is unknown.")
https://alphenaandenrijn.parkeerservice.nl/nieuws/het-nieuwe-parkeren-in-alphen-aan-den-rijn-/

Enz. enz. enz., vul het maar aan die was-lijst

Als je privacy wil met een auto kan je doodvallen.
Wat rest is dat je de fiets pakt.
Met inbegrip van capuchon en zonnebril en je mobiel thuislatend natuurlijk.
(Even wennen maar best goed te doen voor uitjes binnen stad en dorp)
22-01-2016, 15:43 door Anoniem
Het gemene addertje in dit verhaal is:

Bij alle parkeerautomaten in Den Haag moet straks eerst het kenteken worden ingevoerd, gevolgd door de tijd dat men wil parkeren. Dit houdt in dat de parkeerbon verdwijnt.

De eigenaar van de auto ontvangt deze binnen een paar dagen per post.

Door het zo te doen, heb je niet de mogelijkheid om een onjuist kenteken in te voeren. De bon die je nodig hebt om aan te tonen, dat je betaald hebt, krijg je nooit. Die gaat nl. naar de houder van het kenteken dat je daarvoor gebruikt hebt. Dus hier hebben ze een oplossing bedacht waarmee ze de uitspraak van de rechter ontduiken. Jij kan niet aantonen dat je betaald hebt, dus ook de boete mag je nog dokken. Intussen maakt de belastingdienst gebruik van haar mogelijkheden en kopieert elke dag de gegevens van het parkeren. En hoeft zich niet aan de opgelegde privacy procedures te houden, omdat ze het 7 jaar mogen bewaren.

Waar blijft het constitutionele hof dat Nederland nodig heeft om dit soort praktijken weg te krijgen? De eerste kamer, die daar ooit voor bedoeld was, doet dit al lang niet meer.
22-01-2016, 15:47 door Anoniem
Is de wet in ons land alleen van toepassing op niet-ambtenaren ? Terwijl het Hof in November heeft bepaald dat men kentekenparkeren *niet* kan verplichten zie je dat men gewoon doodleuk doorgaat zonder zich iets aan te trekken van de uitspraak....

Het gerechtshof Amsterdam heeft deze week bepaald dat parkeerders niet zijn verplicht om bij het parkeren in de hoofdstad hun kenteken op te geven. Sinds 1 juli 2013 moet in Amsterdam bij parkeerautomaten het kenteken van de geparkeerde auto worden ingevoerd.

Kennelijk geldt de wet niet voor overheid, en ook niet voor bedrijven met wie zij samenwerken.
22-01-2016, 15:48 door Anoniem
In onze stad gaan ze dit ook doen. Ik vind die parkeerbelasting echt niet kunnen. We betalen ons al suf aan belastingen in dit land, en dan komt dit er ook nog eens bij.

Tja, wegenbelasting en accijnsen zijn voor als je auto in beweging is. Staat je auto stil, dan behoor je parkeergeld te betalen. Maar alle gekheid op een stokje, je hebt groot gelijk. En als men de kans krijgt, dan gaat er nog eens een kilometerheffing ofzo overheen. En dan roepen de politici dat betalen naar gebruik wel zo eerlijk is. Alsof we dat nog niet doen via benzine accijnsen ;)
22-01-2016, 16:15 door Anoniem
Wat een huichelaar, het tweede deel, de 'maar', is natuurlijk geen 'maar', het is het hoofdargument: bezuinigen door middel van digitale controle. Privacy als principe interesseert niemand, ook deze kletspraat politicus, geen ene mallemoer, behalve als het ze problemen oplevert.

Met zo'n scan auto is het ook pech hebben indien ze langsrijden wanneer je net staat te betalen. Niemand om mee te praten, en de situatie uit te leggen. Waardoor je gewoon een boete binnen zult krijgen. Wel gemakkelijk voor de staat.
22-01-2016, 16:37 door Anoniem
Door Anoniem: Het gemene addertje in dit verhaal is:

Bij alle parkeerautomaten in Den Haag moet straks eerst het kenteken worden ingevoerd, gevolgd door de tijd dat men wil parkeren. Dit houdt in dat de parkeerbon verdwijnt.

De eigenaar van de auto ontvangt deze binnen een paar dagen per post.

Door het zo te doen, heb je niet de mogelijkheid om een onjuist kenteken in te voeren. De bon die je nodig hebt om aan te tonen, dat je betaald hebt, krijg je nooit. Die gaat nl. naar de houder van het kenteken dat je daarvoor gebruikt hebt. Dus hier hebben ze een oplossing bedacht waarmee ze de uitspraak van de rechter ontduiken. Jij kan niet aantonen dat je betaald hebt, dus ook de boete mag je nog dokken. Intussen maakt de belastingdienst gebruik van haar mogelijkheden en kopieert elke dag de gegevens van het parkeren. En hoeft zich niet aan de opgelegde privacy procedures te houden, omdat ze het 7 jaar mogen bewaren.

Waar blijft het constitutionele hof dat Nederland nodig heeft om dit soort praktijken weg te krijgen? De eerste kamer, die daar ooit voor bedoeld was, doet dit al lang niet meer.

Het kan wel, je doet het zo:
-Voer als kenteken "00-00-00" in.
-Bewaar het betalingsbewijs c.q. kwitantie c.q. pinbonnetje.
-Fotografeer de betaalautomaat
-Tref een parkeerboete / naheffing aan op uw deurmat
-Teken bezwaar aan, en voeg een kopie van het betalingsbewijs en de foto toe. Met deze twee gegevens (tijd van de transactie + kosten per uur zoals op de automaat staat) kan je aannemelijk maken dat je wel degelijk betaald hebt. Beroep je op de uitspraak dat het invoeren van een kenteken niet verplicht is als er maar betaald is.
-Succes
22-01-2016, 16:40 door karma4
Vreemd https://www.security.nl/posting/450330/Hof+Amsterdam+zet+streep+door+kentekenparkeren
https://www.privacyfirst.nl/rechtszaken-1/item/995-hof-amsterdam-zet-streep-door-kentekenparkeren.html
in Amsterdam wordt het onderuit gehaald en een Haagse politicus zegt niets aan de hand, we negeren de uitspraak van het hof en gaan gewoon kenteken parkeren verplichten.
22-01-2016, 16:56 door Anoniem
Er staat geschreven "Wel stelde het Hof dat parkeerders die bewust een verkeerd kenteken invoeren geen recht op een vergoeding van de in hun bezwaarfase gemaakte kosten hebben."

Betekent dit dat er wel recht op vergoeding bestaat als men zich vergist heeft tijdens het invoeren van het kenteken wanneer men een enkel nummer of letter foutief heeft ?

Uitspraken moet men toch letterlijk nemen ?
22-01-2016, 17:10 door Anoniem
Door Anoniem: Het gemene addertje in dit verhaal is:

Bij alle parkeerautomaten in Den Haag moet straks eerst het kenteken worden ingevoerd, gevolgd door de tijd dat men wil parkeren. Dit houdt in dat de parkeerbon verdwijnt.

De eigenaar van de auto ontvangt deze binnen een paar dagen per post.

Door het zo te doen, heb je niet de mogelijkheid om een onjuist kenteken in te voeren. De bon die je nodig hebt om aan te tonen, dat je betaald hebt, krijg je nooit. Die gaat nl. naar de houder van het kenteken dat je daarvoor gebruikt hebt. Dus hier hebben ze een oplossing bedacht waarmee ze de uitspraak van de rechter ontduiken. Jij kan niet aantonen dat je betaald hebt, dus ook de boete mag je nog dokken. Intussen maakt de belastingdienst gebruik van haar mogelijkheden en kopieert elke dag de gegevens van het parkeren. En hoeft zich niet aan de opgelegde privacy procedures te houden, omdat ze het 7 jaar mogen bewaren.

Waar blijft het constitutionele hof dat Nederland nodig heeft om dit soort praktijken weg te krijgen? De eerste kamer, die daar ooit voor bedoeld was, doet dit al lang niet meer.

Met de parkeerbon bedoelen ze de bekeuring.

Ze komen tijdens een controle niet meer uit hun autootje

De camera scant alle kentekens en de computer bespreekt met een andere computer of die iets van een betaling af weet. Zo niet krijg je een bekeuring. Die krijg je niet meer op je raam, maar automatisch thuis gestuurd.

Stel nu dat je per ongeluk 1 letter verkeerd intikt, dan wordt je bezwaar direct ongegrond verklaart. In de voorwaarden staat namelijk dat je dan opnieuw moet betalen, en de foute betaling kan terugvorderen. Dat het ook per ongeluk kan zijn en je het niet meteen gemerkt hebt komt niet bij ze op en kan alleen via de rechter worden rechtgezet. Aangezien dat meer kost dan de bekeuring zullen de meeste mensen wel betalen
22-01-2016, 17:11 door Anoniem
Toch maar een stel magnetische platen laten maken met XX-XX-XX en dat maar invoeren.
Als de hele straat dat doet kunnen we lachen ;)
22-01-2016, 18:33 door Anoniem
Door karma4: Vreemd https://www.security.nl/posting/450330/Hof+Amsterdam+zet+streep+door+kentekenparkeren
https://www.privacyfirst.nl/rechtszaken-1/item/995-hof-amsterdam-zet-streep-door-kentekenparkeren.html
in Amsterdam wordt het onderuit gehaald en een Haagse politicus zegt niets aan de hand, we negeren de uitspraak van het hof en gaan gewoon kenteken parkeren verplichten.

Leg het anders eens voor aan de Autoriteit Persoonsgegevens (https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/contact-met-het-cbp/tip-ons). Dat kan als ze de sterretjes niet verkeerd geplaatst hebben zelfs anoniem.

Als gemeente Den Haag een onderzoek over de vloer krijgt en daar aan mee moet werken, zijn ze alle besparingen die dit oplevert (en waar het ze om gaat) voor een heel jaar in een keer kwijt. Als ze een megaboete krijgen, voor tien jaar.

Voor mij is het niet een zaak van groot genoeg belang. Den Haag, noch andere Nederlandse gemeenten, heeft veel te bieden in vergelijking tot mijn eigen woonplaats, die ik te voet en met de fiets kan bestrijken. Voor het overige: Voor Den Haag tien Belgische of Duitse steden. Dan geef ik daar mijn geld wel uit.
22-01-2016, 18:39 door Anoniem
Zo te zien hebben nogal wat mensen selectief moeite met technologische ontwikkelingen. Wel in een auto willen rijden, maar o je als de overheden de gevolgen daarvan in de openbare ruimte een beetje efficient wil managen. Het privacy aspect is erg gezocht: Iedereen kan je zien in en uitsappen, daar een kiekje van maken en het op facebook zetten.
22-01-2016, 18:57 door quikfit
Ik typ altijd een kenteken in met een afwijkend cijfer of letter....ze zoeken het maar uit of dat bewust of niet bewust was...
22-01-2016, 23:20 door Anoniem
Achterliggend idee is ook dat parkeerkaarten niet meer doorgegeven kunnen worden en er in voorkomende gevallen dubbele inkomsten zijn voor dezelfde plek. Op terreinen met dagkaarten had je vaak junks met een handeltje in nog geldige kaarten.
23-01-2016, 00:03 door Anoniem
Tja, Den Haag...
Eerst overal laadpalen neerzetten...
Staan ze overal, mag je maximaal 2 uur parkeren.
Hoe krijg je EV/plugin vol als je maximaal 2 uur mag staan?

Nu dus overal parkeerplaatsen aangelegd, en nu moet je wel met kenteken parkeren.
Over twee jaar krijg je een aanslag van de belastingdienst voor 3x de 35% bijtelling omdat je kilometer registratie niet kloppend is, omdat een of andere droedel zijn kenteken verkeerd heeft ingeklopt op een scherm wat niet leesbaar is in zonlicht (parkeer automaten in Den Haag hebben zo'n scherm).

Bewijs dan maar eens dat jij dat niet was.
23-01-2016, 01:00 door Anoniem
Door Anoniem:
Wethouder Tom de Bruijn (Verkeer): ‘Kentekenparkeren vergroot het betaalgemak in verschillende opzichten. Maar de digitalisering van het parkeren maakt ook de controle eenvoudiger.

Wat een huichelaar, het tweede deel, de 'maar', is natuurlijk geen 'maar', het is het hoofdargument: bezuinigen door middel van digitale controle.
Snip Snip..

t.

Wat een goed onderbouwde en doordachte reactie. Hier zie ik graag meer van op security.nl!
23-01-2016, 03:53 door Anoniem
Wat is er mis met het nummeren van de parkeer plaats zelf, zo dat je niet je kenteken maar het betreffende parkeer plaats nummer invoert bij betaling,... ?? En om het hele systeem wat efficienter te maken, waarom geeft de overheid tegen betaling geen jaarlijkse parkeer vergunning uit, geldend voor het hele land,.. kan ook in een keer met de wegenbelasting worden verrekend,... Zijn we gelijk weer van dat piet peuterig kruideniers werk af.
23-01-2016, 10:58 door Anoniem
Voor de gemeente staat daarbij voorop dat de privacy heel goed is gewaarborgd.

Jaha, en de vader van Rutte heet Chepetto.
24-01-2016, 18:42 door karma4
Door Anoniem:Voor mij is het niet een zaak van groot genoeg belang. Den Haag, noch andere Nederlandse gemeenten, heeft veel te bieden in vergelijking tot mijn eigen woonplaats, die ik te voet en met de fiets kan bestrijken. Voor het overige: Voor Den Haag tien Belgische of Duitse steden. Dan geef ik daar mijn geld wel uit.
Oeps je hebt me te pakken.
Ook ik heb er geen zin in om de voorvechter/idealist te zijn. Kom er denk niet, niet met de auto. Als ik er voor werk kom pin ik juist met kenteken voor de herleidbaarheid. Dan wens ik even goed herkenbaar te zijn.
Ook voor mij, de door jou genoemde alternatieven verlokken meer (privé).
25-01-2016, 15:26 door wim-bart
Nog een stad waar je dus niet met de auto naar toe kan.

Het wordt steeds erger in dit land, ze weten waar je heen gaat, waar je betaald, waar je parkeert, je hele leven ligt open voor de overheid en wie nog meer.

Wat George Orwell schetste in 1984 (https://en.wikipedia.org/wiki/Nineteen_Eighty-Four) is peanuts met hoe ver we tegenwoordig gaan. En dan te bedenken dat we de overheid nog helpen met gebruik van Facebook, Twitter, Instagram et cetera.....
27-01-2016, 15:29 door Anoniem
als je dyslexie hebt dan voer je altijd "per ongelijk" een verkeerd nummerbord in.
wanner je dan de boete krijgt kan je een hele dure advocaat huren om bezwaar te maken en die kosten verhalen.

kijken hoe lang de gemeente die gaat volhouden.
03-03-2016, 23:22 door Anoniem
Door Anoniem: Zo te zien hebben nogal wat mensen selectief moeite met technologische ontwikkelingen. Wel in een auto willen rijden, maar o je als de overheden de gevolgen daarvan in de openbare ruimte een beetje efficient wil managen. Het privacy aspect is erg gezocht: Iedereen kan je zien in en uitsappen, daar een kiekje van maken en het op facebook zetten.
Privacy is een RECHT meneer dat in de WET staat die de staten ondertekend hebben in het EVRM.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.