image

Testlab: Bitdefender en Kaspersky beste virusscanners van 2015

zaterdag 23 januari 2016, 07:06 door Redactie, 8 reacties

Het Oostenrijkse testlab AV-Comparatives heeft Bitdefender en Kaspersky Lab tot de beste virusscanners van 2015 uitgeroepen. De verkiezing was gebaseerd op verschillende tests die vorig jaar plaatsvonden. In totaal werden de verschillende testresultaten van 21 anti-viruspakketten over geheel 2015 genomen.

Het ging dan om tests waarbij de detectie van bestanden, proactieve bescherming, systeembelasting, 'real world' prestaties en het verwijderen van malware werden getest. Bitdefender en Kaspersky wisten hier steeds de hoogste beoordeling te halen. Aangezien AV-Comparatives geen twee producten tot het 'product van het jaar' uitroept, wordt er gekeken of een product de titel al eens eerder of recenter heeft gewonnen.

Aangezien Bitdefender er vorig jaar met de titel vandoor ging, mocht nu Kaspersky de prijs in ontvangst nemen. Naast een algemene prijs konden de virusscanners ook per categorie een prijs winnen. Zo kreeg Microsoft de award voor het laagste aantal false positives, terwijl Avast de award voor de laagste systeembelasting in de wacht sleepte.

AV-Comparatives stelt wel dat er niet zoiets als het perfecte beveiligingsprogramma bestaat, of een programma dat aan de wensen van alle gebruikers tegemoetkomt. Ook wil 'product van het jaar' niet zeggen dat het programma in elke categorie en voor alle gebruikers de beste is. "Het zegt alleen dat de algehele prestaties in onze tests door het hele jaar genomen consistent en onverslaanbaar waren." Computergebruikers krijgen dan ook voor het kiezen van een virusscanner eerst het advies om een testversie te proberen.

Reacties (8)
23-01-2016, 11:21 door Anoniem
"Zo kreeg Microsoft de award voor het laagste aantal false positives" Dat is een vreemde toekenning lijkt me.

Wanneer een willekeurige anti-virus scanner bedroevend laag scoort op detectie of zelfs helemaal niet dan kun je deze prijs dus ook toegekend krijgen.
23-01-2016, 17:38 door Anoniem
Wat in dit soort testen niet naar voren komt, is dat sommige 'Free' anti-malware programma's zelf proberen om 'crapware' te installeren. En dan wel elke keer dat je een update van de software doet.

Als je bijv. bij Avast Free even niet oplet dan heb je Chrome geïnstalleerd terwijl je daar helemaal niet om gevraagd hebt. Misselijk daarbij is dat je denkt dat alles ok is, maar na opnieuw opstarten staat er een OK knop waarmee die Chrome er dus op komt en meteen je standaard browser is! Daar moet je dus erg alert op zijn, vooral als een huisgenoot daarna de PC opstart.

Daardoor, en door de vele popups tijdnes gebruik om je over te halen het betaalde pakket te nemen, beschouw ik zo'n programma zelf als een virus. Ik heb jarenlang Avast Free gebruikt, maar gebruik nu een betaald pakket zonder die opdringerige zaken. Dat brengt rust in de tent...
23-01-2016, 17:54 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 23-01-2016, 18:21
Naast Java en Flash eraf en verder zoveel mogelijk zonder andere extensies èn met up to date software het net op ben je eigenlijk voor een groot deel zelf al 'virusscanner'.
Andere tips: Niet het klikbeest uithangen. Wegblijven van porno-sites (zegt niemand maar denkt iedereen) En... al 88.000 maal herhaald: Email waarin wordt geschooid om gevoelige privé data linea recta de vuilnisbak in.

Deels off-topic:
Wil je helemaal safe zijn: eruit met de computer en per aangetekende brief meedelen aan het secretariaat van het ministerie van Justitie dat je niet langer het risico neemt/wil nemen het slachtoffer te worden van computercriminaliteit, jezelf beroepend op het recht tot zelfbescherming dat elke Nederlandse burger/ingezetene geniet.
25-01-2016, 06:35 door Bastet
Ga fietsen met Kaspersky...heb het eens uitgeprobeerd, wat een rommel, pc haperde, vertraagde, en meer van die geintjes!!

Kasp. gebeld, nou wat waren die vriendelijk :-(

Rusland mag dan mooie streken hebben maar Kaspersky heeft ze niet.

Voor mij liever Eset, zei moesten de rommel van de rus eerst eens opruimen en dat deden ze ook vriendelijk en niet wegen money, ben al lang dan langer bij deze club.
Trouwens verschijnt de naam Kaspersky heel vaak lovend op deze site,..hmm. Na ja, iedereen het zijne-hare, toch?
25-01-2016, 10:10 door Anoniem
Kaspersky is de max
25-01-2016, 16:34 door Anoniem
Bitdefender staat regelmatig in de top 5, kan wel belastend zijn. Kaspersky is een groot drama dus ik snap de test niet echt.
Elke testlab geeft een ander merk als "beste"aan.
Op mijn Windows pc/ laptop Avast Pro werkt prima en super licht.
Op mijn Linux laptop nog geen antivirus of security geinstalleerd en ik ben nog geen virus tegengekomen...:)
Sdm
26-01-2016, 09:24 door Anoniem
Door Anoniem: (..)
Elke testlab geeft een ander merk als "beste"aan.(...)
Heb je bronnen om dit te onderbouwen?
26-01-2016, 18:20 door Anoniem
Gdata ontbreekt in de resultaten van Testlab. Dat is jammer, omdat dit anti-viruspakket in de tests van de Consumentenbond in Nederland altijd als één van de beste scoort.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.