image

Juridische vraag: is embedden van mijn Youtubevideo een inbreuk op auteursrecht?

woensdag 27 januari 2016, 15:24 door Redactie, 14 reacties

ICT-jurist Arnoud Engelfriet geeft elke week antwoord op een interessante vraag over beveiliging, recht en privacy. Heb jij een vraag? Stuur hem naar juridischevraag@security.nl.

Vraag: Ik publiceer films op Youtube, maar ik wil niet dat die commercieel worden gebruikt. Dat heb ik ook netjes in de beschrijving staan én middels een tekst aan het begin van de video. Toch embedt een lokale krant mijn films steeds, omdat zij ze nieuws vinden. Ze overtreden dus mijn licentie, wat kan ik doen?

Antwoord: Hier valt denk ik erg weinig tegen te doen. Volgens de hoogste Europese rechter is het geen inbreuk op auteursrechten om te linken naar een foto of film, maar ook niet om deze te embedden.

Omdat het geen inbreuk is om dit te doen, heb je als embedder ook niets te maken met eventuele voorwaarden die de maker van het werk stelt. Voorwaarden zijn immers pas aan de orde als je iets doet dat normaal auteursrechtinbreuk is. Dan heb je een licentie nodig, en dan moet je de licentievoorwaarden nakomen.

Het is dus toegestaan een Youtube-video te embedden, ongeacht wat de plaatser van de film daarvan vindt. Pas als de film werd gedownload en opnieuw gepubliceerd, zou je met je voorwaarden nog iets kunnen doen.

Bij herpublicatie door de pers is trouwens “het is nieuws” een erg zwak argument. Als de beelden zelf het nieuws zijn (unieke beelden van een ontsnapte gorilla, bijvoorbeeld), dan misschien. Maar gewoon willekeurig beeld van een nieuwswaardige gebeurtenis mag niet zomaar geherpubliceerd worden. Een kort fragment met bronvermelding wel, bij wijze van citaat, maar niet de gehele film.

Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.

Reacties (14)
27-01-2016, 15:41 door [Account Verwijderd]
Er is een instelling op Youtube die embedded verhinderd.

Dan zie je een link in het embedded window met de mededeling dat de plaatser van de video wil dat de video alleen maar op Youtube bekeken kan worden.

Klik op die link en je kan die video alsnog zien op Youtube zelf.
27-01-2016, 22:08 door Anoniem
Embedden is eigen een link naar.... Die lezer van het online krantje klikt op jouw filmpje en bekijkt hem in principe gewoon op Youtube.
Het krantje gebruikt jouw filmpjes om lezers aan te trekken.
De ene hand wast de ander. De klikker op Youtube tikt dus gewoon het aantal kijkers. Ook wanneer er via embedded link gekeken wordt.
28-01-2016, 07:58 door Anoniem
Dat moet dan eigenlijk gelden voor alle auteursrechtelijk beschermd materiaal dat via internet wordt aangeboden, inclusief webpagina's, muziek ....
28-01-2016, 13:18 door Anoniem
Ze overtreden dus mijn licentie, wat kan ik doen?

De juiste instellingen kiezen bij je video op Youtube, zodat embedden niet mogelijk is, je hebt dit zelf in de hand.

Disable Embedding on a Youtube Video
https://www.youtube.com/watch?v=pdI6EwAqYZE
28-01-2016, 13:20 door Anoniem
@Arnoud :

Hier valt denk ik erg weinig tegen te doen

In juridische, of in technische zin ? Als hij embedding uitschakelt, dan heeft hij zijn doel al bereikt. Niet ieder antwoord op een vraag is juridisch ;)
28-01-2016, 13:36 door Anoniem
Je antwoord staat in de voorwaarden van Youtube, jij hebt geen licentie in dit verhaal ;)

Sowieso, bij embedden vewijzen ze direct naar de bron, dat mag... MIts bron afgescherm is.
28-01-2016, 13:51 door vertelheteens
Ik zie niet in waarom je tegen embedden zou zijn. Als het niet wordt gedownload en herplaatst dan worden de youtube advertenties ook gewoon weer gegeven. Daarnaast is het mooi gratis publiciteit voor je fimpjes, want waarom zou je anders filmpjes maken en uploaden naar youtube, waar vervolgens niemand naar mag kijken?
28-01-2016, 16:19 door Anoniem
Ik zie niet in waarom je tegen embedden zou zijn

Maakt het iets uit waarom hij dit niet wil, is zijn goedrecht.
29-01-2016, 00:58 door swake - Bijgewerkt: 29-01-2016, 01:00
https://support.google.com/youtube/answer/2797468?hl=nl

Als jij wil dat je youtube filmpjes niet mogen geembedded worden, registreer u dan zelf een domeinnaam , koop webruimte en publiceer je eigengemaakte filmpjes op jouw site en laat je bezoekers van je site weten , dat de ganse inhoud van de site zich op copyright berust, en niets zonder toestemming van de eigenaar, zowel gehele inhoud of gedeeltelijke inhoud niet mag verspreid worden , of hergebruikt mag worden op andere sites . Youtube is een dienstverlening van google .
29-01-2016, 12:39 door Anoniem
Als jij wil dat je youtube filmpjes niet mogen geembedded worden, registreer u dan zelf een domeinnaam , koop webruimte en publiceer je eigengemaakte filmpjes op jouw site en laat je bezoekers van je site weten

Of je disabled gewoon embedding bij het uploaden naar Youtube
29-01-2016, 14:39 door Anoniem
Door swake: https://support.google.com/youtube/answer/2797468?hl=nl

Als jij wil dat je youtube filmpjes niet mogen geembedded worden, registreer u dan zelf een domeinnaam , koop webruimte en publiceer je eigengemaakte filmpjes op jouw site en laat je bezoekers van je site weten , dat de ganse inhoud van de site zich op copyright berust, en niets zonder toestemming van de eigenaar, zowel gehele inhoud of gedeeltelijke inhoud niet mag verspreid worden , of hergebruikt mag worden op andere sites . Youtube is een dienstverlening van google .
Euhm.... wat wil je hier mee bereiken dan? De rechter heeft gezegd dat embedden toegestaan is, dus ook van jouw eigen website.......
30-01-2016, 10:26 door Anoniem
Vrij simpel verhaal. Bij alles wat je upload bij Youtube, facebook, instagram doe je afstand van de rechten. Youtube is nu eigenaar van de video en niet de uploader. Daar ben je zelf akkoord mee gegaan.
04-02-2016, 06:55 door Anoniem
Op alles waar google z'n vingers op kan leggen, heb je geen rechten meer.
Dus moet je ze zo min mogelijk data geven. Ingewikkelder is het niet.
05-02-2016, 15:35 door Anoniem
of je herpubliceert je video, en publiceert onder de oude geembedde link een video met een rickroll. geen idee of dat kan trouwens.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.