image

Toezichthouder publiceert regels voor cameratoezicht

donderdag 28 januari 2016, 15:59 door Redactie, 8 reacties

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft vandaag op de Dag van de Privacy de regels (pdf) gepubliceerd voor organisaties die cameratoezicht willen inzetten. Volgens de toezichthouder komt het steeds vaker voor dat cameratoezicht door organisaties wordt ingezet.

Tevens worden de technische mogelijkheden van camera’s geavanceerder, bijvoorbeeld op het gebied van gezichtsherkenning. "Wij krijgen jaarlijks honderden vragen en tips over cameratoezicht", zegt Wilbert Tomesen, vicevoorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens. "Deze vragen én alle nieuwe toepassingen en mogelijkheden zijn voor ons reden om beleidsregels uit te brengen die organisaties helpen bij de vraag of de inzet van een camera is toegestaan."

Tomesen merkt op dat cameratoezicht een belangrijk middel kan zijn om bijvoorbeeld eigendommen te beschermen of de openbare orde te handhaven. "Maar cameratoezicht betekent ook een inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van betrokkenen. Deze inbreuk kan groot zijn, zeker als mensen niet weten dat ze worden gefilmd en zich onbespied wanen".

Noodzakelijk

De vandaag gepubliceerde beleidsregels zijn uitwerkingen van de belangrijkste bepalingen uit de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) en Wet politiegegevens (Wpg) die gelden voor de verwerking van persoonsgegevens door middel van een camera. Zo moet de inzet van een camera noodzakelijk zijn om de gestelde doelen te bereiken, moeten mensen worden geïnformeerd dat er cameratoezicht is vóórdat zij worden gefilmd en moeten de beelden adequaat worden beveiligd.

Er bestaat geen aparte privacywetgeving voor 'slimme camera’s'. De beleidsregels geven wel enkele specifieke aandachtspunten voor drones, slimme camera’s en dashcams. Een drone met een camera kan bijvoorbeeld opnames maken op plaatsen waar mensen verwachten onbespied te zijn en kan mensen volgen. Een drone kan daardoor een grotere inbreuk maken op de privacy dan een statische camera. Ook voor dashcams geldt dat in beginsel de Wbp van toepassing is als herkenbaar personen of kentekens worden gefilmd.

Reacties (8)
28-01-2016, 16:28 door Anoniem
Slimme camera's met gezichtsherkenning? Zit die mogelijkheid in de camera zelf of gaat het om camera's die zijn aangesloten op een computersysteem met software die het doet? Het laatste hoogstwaarschijnlijk, ik zou het althans een nogal vreemd ontwerp vinden als de te herkennen gezichten naar alle afzonderlijke camera's geüpload moeten worden om herkend te worden.

Ik snap dat de werking van dit soort dingen vereenvoudigd wordt weergegeven voor het grote publiek maar een "slimme camera" is geen vereenvoudigde maar een incorrecte weergave als mijn inschatting over waar de gezichtsherkenning gedaan wordt klopt. En als je maar bezig blijft de werkelijkheid verkeerd voor te stellen dan zal het grote publiek bijvoorbeeld niet snappen dat die oude camera die altijd "dom" was nu opeens "slim" kan zijn geworden zonder dat hij vervangen is. En zo blijven techniek en computers eeuwig magisch en verwarrend en dat werkt weer in de hand dat het grote publiek erin blijft trappen als iets of iemand ze op een manier die eigenlijk doorzichtig zou moeten zijn probeert te belazeren.
28-01-2016, 16:57 door privacy4all - Bijgewerkt: 28-01-2016, 17:06
Ook voor dashcams geldt dat in beginsel de Wbp van toepassing is als herkenbaar personen of kentekens worden gefilmd.

Dus de dashcam mag niet meer ...?
en Google glas ook niet ?

De bron er maar bijgepakt
Indien een dashcam personen in andere auto’s herkenbaar filmt is de Wbp van toepassing.
Ten aanzien van het filmen van kentekens geldt dat kentekens van motorvoertuigen
persoonsgegevens zijn voor degenen die toegang hebben tot het kentekenregister van de
Rijksdienst voor het Wegverkeer.122 Onder de Wbp kan de verwerking van personen of een
kenteken (indien een kenteken als persoonsgegeven gekwalificeerd kan worden) slechts
gerechtvaardigd worden indien er een grondslag voor deze gegevensverwerking is (artikel 8
Wbp).

Dus de dashcam mag niet meer op de openbare weg (yeah)

Camera’s met gezichtsherkenning:
Camera’s kunnen worden uitgevoerd met een techniek om gezichten te herkennen.
Door middel van het koppelen van een gegevensbestand met gezichtskenmerken aan
het camerasysteem kunnen personen op geautomatiseerde wijze worden
geïdentificeerd.
....
Net zoals ten aanzien van drones, geldt ook hier dat de inzet van slimme camera’s geen
invloed heeft op de wettelijke regelingen die in een concrete situatie van toepassing zijn.
Relevante bepalingen van de Wbp en artikel 151c Gemeentewet j° de Wpg zijn uitgewerkt in

en Google glas ook niet (yeah in duplo!)
28-01-2016, 20:38 door Anoniem
"Maar cameratoezicht betekent ook een inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van betrokkenen. Deze inbreuk kan groot zijn, zeker als mensen niet weten dat ze worden gefilmd en zich onbespied wanen"

Ik vind de inbreuk al te groot als mensen zelf hun gedrag gaan veranderen bij het weten gefilmd te worden en zich bespied "wanen".
28-01-2016, 21:01 door Anoniem
Door Anoniem: Slimme camera's met gezichtsherkenning? Zit die mogelijkheid in de camera zelf of gaat het om camera's die zijn aangesloten op een computersysteem met software die het doet? Het laatste hoogstwaarschijnlijk, ik zou het althans een nogal vreemd ontwerp vinden als de te herkennen gezichten naar alle afzonderlijke camera's geüpload moeten worden om herkend te worden.

Dat is echter juist wel het geval en dan met name op locaties met veel camera's. Het voorkomt dat het noodzakelijk is om een verbinding met zeer grote bandbreedte (vanwege de hoge resolutie) aan te leggen voor een aantal camera's. Ook voor enkele camera's die via G4 werken is het goedkoper om de intelligentie in de camera te stoppen. Dan hoeft er alleen beeld gestuurd te worden als er echt iets aan de hand is i.p.v. continue.

Het ligt ook aan het aantal gezichten dat herkent hoeft te worden. Ik kijk nu bijvoorbeeld naar camera's voor in woningen. Die geven alarm als er iemand binnenkomt die NIET herkend wordt. Dan blijft de herkenning beperkt tot de familieleden. Omdat het in de camera gebeurt, hoef je ook niet bang te zijn dat de camera beelden verstuurt of verwerkt als je zelf in huis bezig bent. Je eigen privacy blijft dan gewaarborgd. En ja, je merkt echt wel aan het verkeer als hij toch beelden gaat versturen.

Peter
28-01-2016, 21:23 door karma4 - Bijgewerkt: 28-01-2016, 21:24
Door privacy4all: [De bron er maar bijgepakt
Dus de dashcam mag niet meer op de openbare weg (yeah)
en Google glas ook niet (yeah in duplo!)

Heb je echt de bron er bij gepakt en alle uitzonderingen condities en voorwaarden doorgenomen?.
Ik lees heel wat anders. Alles blijft toegestaan zolang het binnen de beschreven doelen valt.
Je mag ook met je smartphone blijven rondlopen. Ongevraagd iemand duidelijk in beeld brengen EN PUBLICEREN is wat anders. In het stuk staan ook voorbeelden als je overwacht en een misdaad en andere personen herkenbaar in beeld brengt. Niet veel anders als: http://blog.iusmentis.com/2013/02/28/de-legaliteit-van-dashcams/
28-01-2016, 23:12 door Anoniem
De gezichtsherkenning van miljoenen mensen door Facebook via de smartphones van haar gebruikers is op geen enkele manier noodzakelijk, dus mensen die foto's van andere mensen op Facebook zetten zijn dus eigenlijk illegaal bezig en kunnen dus succesvol aangeklaagd worden.
29-01-2016, 15:38 door Anoniem
Door Anoniem: Slimme camera's met gezichtsherkenning? Zit die mogelijkheid in de camera zelf of gaat het om camera's die zijn aangesloten op een computersysteem met software die het doet? Het laatste hoogstwaarschijnlijk, ik zou het althans een nogal vreemd ontwerp vinden als de te herkennen gezichten naar alle afzonderlijke camera's geüpload moeten worden om herkend te worden.
.

van welke planeet kom jij,

je kunt het ook anders lezen, iedere smartphone kan als slimme camera gezien worden. Buiten dat: er bestaan camera's met gezichtsherkenning.
31-01-2016, 10:12 door Anoniem
Door Anoniem: Dat is echter juist wel het geval en dan met name op locaties met veel camera's. Het voorkomt dat het noodzakelijk is om een verbinding met zeer grote bandbreedte (vanwege de hoge resolutie) aan te leggen voor een aantal camera's. Ook voor enkele camera's die via G4 werken is het goedkoper om de intelligentie in de camera te stoppen. Dan hoeft er alleen beeld gestuurd te worden als er echt iets aan de hand is i.p.v. continue.

[..]

Peter

Dank, weer wat geleerd :-)

Door Anoniem: van welke planeet kom jij,
Zoek eens op "wrong planet syndrome", dan krijg je een idee waar ik vandaan kom.

En neem een voorbeeld aan hoe Peter reageerde, je kan antwoord geven zonder meteen een ander af te zeiken.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.