image

Systeembeheerder ontsnapt aan celstraf in spamzaak

vrijdag 29 januari 2016, 11:07 door Redactie, 0 reacties

Een 27-jarige Amerikaanse systeembeheerder die betrokken was bij het hacken van routers en versturen van grote hoeveelheden spam hoeft niet de gevangenis in, zo heeft de rechter deze week bepaald. De man studeerde aan de Universiteit van Zuid-Florida en was daar ook werkzaam als systeembeheerder.

Hij was echter ook actief op Darkode, een forum van cybercriminelen dat vorig jaar door de FBI uit de lucht werd gehaald. De FBI wist het forum te infiltreren en kon zo verschillende personen identificeren en aanklagen. Volgens de aanklacht beheerde de man een spambotnet bestaande uit servers in China en gehackte routers, waarmee miljoenen spamberichten zowel via e-mail als sms werden verstuurd. Hiermee verdiende de systeembeheerder wekelijks tussen de 2.000 en 3.000 dollar.

De Amerikaan had een gevangenisstraf van minimaal 2 jaar kunnen krijgen, maar dat werd een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 jaar. Volgens de advocaat van de man heeft hij sinds het begin met de autoriteiten samengewerkt, zo meldt SFGate. Inmiddels is hij niet meer werkzaam als systeembeheerder bij de universiteit en zal gedurende zijn proefperiode alleen computers voor it-werk mogen gebruiken die door reclasseringsambtenaren worden gemonitord.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.