image

Nederlands bedrijf ontwikkelt lantaarnpaal met camera

dinsdag 2 februari 2016, 10:38 door Redactie, 21 reacties

Het Nederlandse bedrijf Innolumis heeft een nieuw soort lantaarnpaal met ingebouwde camera ontwikkeld. De camera kan bijvoorbeeld de kentekens van voertuigen lezen of voorbijgangers via hun mobiel volgen. "De discussie over privacy zal er door oplaaien'', zegt directeur Gert Grolleman tegenover het AD.

"Maar uiteindelijk zal het net zo gaan als met de digitale patiëntendossiers. Daar hoor je nu niemand meer over. Omdat we het toch prettig vinden als onze gegevens beschikbaar zijn als het nodig is." In België zullen de eerste pilots met de 'Big Brother-paal' plaatsvinden. Volgens Grolleman vooral ingegeven door de terreurdreiging daar. "Uit de pilots gaan we lessen trekken. Eind van dit jaar denken we zover te zijn dat we met onze toepassingen de markt op kunnen." De directeur is ervan overtuigd dat de lantaarnpaal uitgroeit tot een steunpilaar voor de politie.

Reacties (21)
02-02-2016, 10:58 door Anoniem
Allemaal symptoombestrijding, die uiteindelijk veel geld kost en weinig tot niets op zal leveren. Kijk naar de terreurdreiging: niemand verdiept zich in de onderliggende reden van de wrok die de aanvallers hebben. Daar valt in mijn ogen veel meer te halen, tegen veel lagere kosten en zonder onze democratie te laten verworden tot een politiestaat.
02-02-2016, 10:59 door Anoniem
Je hoort niemand meer over de patientendossiers?
dat komt omdat ik jaren geleden al NEE heb laten noteren
en omdat mijn huisarts fel tegenstander is
en omdat het patientendossier nog steeds niet werkt


wat een enorme sukkel ben je om jouw bedrijf en idee te linken met zo'n omstreden iets als het patientendossier
en dan jouw product daarmee willen vergelijken.
02-02-2016, 11:00 door Anoniem
Wat een kul verhaal, ongeveer niemand is aan de epd gegaan daarom hoor je er niets meer over.
02-02-2016, 11:05 door Anoniem
Ben benieuwd wat De Autoriteit Persoonsgegevens hiervan vind:

https://www.security.nl/posting/459097/Toezichthouder+publiceert+regels+voor+cameratoezicht

De vandaag gepubliceerde beleidsregels zijn uitwerkingen van de belangrijkste bepalingen uit de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) en Wet politiegegevens (Wpg) die gelden voor de verwerking van persoonsgegevens door middel van een camera. Zo moet de inzet van een camera noodzakelijk zijn om de gestelde doelen te bereiken, moeten mensen worden geïnformeerd dat er cameratoezicht is vóórdat zij worden gefilmd en moeten de beelden adequaat worden beveiligd.
02-02-2016, 11:20 door Anoniem
Ik denk dat deze directeur iets te veel Person of Interest heeft gekeken...
02-02-2016, 11:33 door Anoniem
Omdat deze meneer vindt dat de discussie wel zal verdwijnen, ben ik zo vrij geweest om de Autoriteit Persoonsgegevens op te hoogte te stellen van dit initiatief.

De burger heeft nog altijd recht om niet overal gevolgd te worden in de openbare ruimte.
02-02-2016, 11:39 door Anoniem
Met je paintbal pistool kan je het zicht mooi 'zwart' maken.
02-02-2016, 11:40 door Anoniem
Weer zo'n gevaarlijke vrijheidsbedreigende ontwikkeling:
Vandaag geplant met de bedoeling om misdaad tegen te gaan,
morgen misbruikt om alles en iedereen in de gaten te houden en te onderdrukken, goeden en slechten.

Maar laten we wel wezen: het is echt de misdaad waar we dit voornamelijk aan te danken hebben.
Wie dit niet willen, moeten dus meehelpen om de misdaad te stoppen.
(en dan heb ik het niet alleen maar over moslimterroristen)
02-02-2016, 11:59 door Anoniem
Wat is hier nou zo speciaal aan? In plaats van een paal met daaraan een camera (die je zo vaak al ziet in gebieden met cameratoezicht), heb je nu een lantaarnpaal met daarin een camera. Nou, nou, wat een uitvinding.

Hoe dan ook moet daar een groot bord op staan dat er gefilmd wordt in de openbare ruimte, want zo is de wet. Dus 'big brother' niet echt. Sowieso zijn lantaarnpalen eenvoudig te saboteren, dus als je zo'n ding echt wilt uitschakelen zal dat gemakkelijk gaan, veel makkelijker dan met de huidige camerapalen die juist niet makkelijk te saboteren zijn.
02-02-2016, 12:00 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 02-02-2016, 12:00
[Verwijderd]
02-02-2016, 15:30 door Anoniem
Tja,dat is inderdaad een schending van de privacy op deze manier,dit mag niet zo maar.
Het maakt inbreuk,op waar iemand is,als individu.
Als mobieltjes kunnnen worden getraceerd daarmee,is er gelijk een naam aan ,te achterhalen wie die prepay simkaart of abonnement ergens heeft.
Zelf bij sim only en je koopt zelf je toestel ben je niet veilig voor je privacy.
Want dan nog moet er een simkaart in van een of andere provider bij wie je bel tegeof hebt gekocht of een abonnement hebt.
Misschien is dan VPN het enige redmiddel om je te kunnen bewapenen,tegen tracking e.d.
02-02-2016, 15:53 door Anoniem
Je moet wel erg seniel zijn om straatverlichting te vergelijken met patiënten.

Het is triest dat er mensen zijn die er trots op zijn dat zij uit hebzucht de eerste stap gaan zetten in het afnemen van het laatste beetje vrijheid van de volgende generaties.

Geschiedenis blijft zich herhalen.
02-02-2016, 17:02 door Anoniem
Door Anoniem: Weer zo'n gevaarlijke vrijheidsbedreigende ontwikkeling:
Vandaag geplant met de bedoeling om misdaad tegen te gaan,
morgen misbruikt om alles en iedereen in de gaten te houden en te onderdrukken, goeden en slechten.

Maar laten we wel wezen: het is echt de misdaad waar we dit voornamelijk aan te danken hebben.
Wie dit niet willen, moeten dus meehelpen om de misdaad te stoppen.
(en dan heb ik het niet alleen maar over moslimterroristen)

Met alle respect maar dat slaat nergens op. Er wordt gedaan alsof 49 % van de Nederlanders gevaarlijke criminelen zijn en dit allemaal nodig is.

Dit gebeurd alleen maar omdat mensen niets meer gewend zijn betreft risico's. Nederland is een van de meest veilige landen ter wereld en nog is het niet genoeg. Het is nooit genoeg. Burgers zijn zo bang om op 5 meter van hun voordeur aangevallen te worden door agressieve medeburgers of een ongeval te krijgen op straat dat ze compleet doorschieten in hun veiligheidsdenken terwijl de meeste ongelukken in huis gebeuren met trapjes of met elektrisch gereedschap.

Tel eens bij elkaar op hoeveel mensen er overlijden aan teveel zout, suiker en chemicaliën in voedsel, roken, beroepsziekten, verkeersdoden door socialmediagebruik op de weg en zet dat tegenover het aantal doden door crimineel geweld en terrorisme.

Ons leven is een grote verzameling aan risico's. Om alle vrijheid op te geven voor een enkel risico te verminderen gaat tegen alle logica in. Mensen willen gewoon betuttelt worden en hen ontbreek de creativiteit zelf voor hun veiligheid te zorgen. Logisch dat overheid en bedrijfsleven hierop inhaakt.

Dan moet je ook geen schilderij meer thuis mogen ophangen, want de kwartsstof die dan vrijkomt kan dodelijke gevolgen hebben voor iedereen die het inademd. En dat is geen fabeltje.
02-02-2016, 17:44 door Anoniem
En vergeet ook deze niet:

https://www.security.nl/posting/452805/CBP%3A+winkels+schenden+privacywet+met+wifi-tracking

"Mensen komen ongevraagd en onwetend in bestanden waaruit bijvoorbeeld valt af te leiden waar zij wanneer waren en wat hun winkelgedrag is. Dat mag niet", zegt Wilbert Tomesen, vicevoorzitter van het CBP. "Deze gegevens kunnen worden gebruikt om mensen anders te behandelen of mensen te confronteren met hun afgelegde route. Dat gaat veel te ver, zeker als dat stiekem en op de openbare weg gebeurt."
02-02-2016, 18:52 door Anoniem
Door Anoniem: Maar laten we wel wezen: het is echt de misdaad waar we dit voornamelijk aan te danken hebben.
Wie dit niet willen, moeten dus meehelpen om de misdaad te stoppen.
Dat je zonder misdaad geen opsporing nodig hebt lijkt me een open deur. Ik denk ook dat veruit de meeste mensen die in een positie komen waarin ze kunnen helpen bij de opsporing dat gewoon doen. Kijk alleen al naar het succes van "Opsporing verzocht".

Weet je wat zoden aan de dijk zet? Bijvoorbeeld eens serieus door laten dringen hoe het komt dat in Noordrijn-Westfalen, een Duitse deelstaat die in een hoop opzichten vergelijkbaar is met Nederland, de opsporingspercentages van politie en justitie aanzienlijk hoger liggen dan in Nederland, zonder dat ze er daar meer mensen of techniek tegenaan gooien. Ik ben daar meerdere keren artikelen over tegengekomen, verspreid over een paar decennia als ik me niet vergis. Daar gaat iets in de opsporing structureel beter dan hier, zo lijkt het.

Een verklaring die is geopperd is dat men daar met dezelfde bezetting (zelfde aantal politiemensen per zoveel inwoners) minder blauw op straat heeft. Die houden zich niet met meer papierwerk bezig maar met meer recherchewerk. Ze richten hun inspanning veel doelgerichter op wat nodig is om misdaden op te lossen dan in Nederland. Geen populistisch "meer blauw op straat", geen navelstarende organisaties die druk bezig zijn zo veel mogelijk cijfertjes over zichzelf te genereren en te evalueren (bekeuringenquota en dergelijke onzin), gewoon politiemensen die ouderwets hun energie in politiewerk steken in plaats van in de workflow, de hype van de dag of de technische speeltjes die het gebrek aan slagkracht moeten maar vermoedelijk niet zullen compenseren.
02-02-2016, 19:23 door Anoniem
Het knelpunt, waar de heer Grolleman blijkbaar nog geen ervaring mee heeft, is dat mensen de natuurlijke neiging hebben enerzijds buitenissigheden te hebben en te uiten, en anderzijds elkaar voortdurend tot het uiterste af te rekenen op futiliteiten en misverstanden. Beide eigenschappen hebben alleen bestaansrecht in een wereld waarin het geheugen uiterst feilbaar is.
02-02-2016, 21:46 door Anoniem
Door Anoniem: Met je paintbal pistool kan je het zicht mooi 'zwart' maken.
Dat valt vies tegen, niet alleen is die verf behoorlijk dun vloeibaar (druipt er af), en is deze gemakkelijk te verwijderen (slechte hechting); maar het dekt vooral bijzonder slecht. Dus de beheerder krijgt hooguit het 'roze bril' -effect, als deze er al iets van merkt.

Aangezien het daarnaast ook strafbaar is, kun je net zo goed voor de beproefde techniek "ouwe band in brand" gaan, schijnt wonderen te doen bij flitspalen (althans, dat heb ik me laten vertellen).
03-02-2016, 01:25 door Anoniem
Door Anoniem:
De burger heeft nog altijd recht om niet overal gevolgd te worden in de openbare ruimte.

Geen smartphone meenemen. Scheelt al een hele hoop.
03-02-2016, 09:09 door Anoniem
Laten we dit ding gewoon de "paal van Big Brother" of "Big Brother paal" noemen, als het ding zo'n lullige naam heeft dat geen enkele politicus ermee geassocieerd wil worden dan flopt het vanzelf.
03-02-2016, 19:19 door ben987
leuk al die zogenaamde "veiligheid" bevorderende oplossingen.
ondertussen wordt heel europa overspoeld door zogenaamde "vluchtingen" uit arabierie en n-afrika die weinig goeds voor hebben met het westen (dat bleek maar weer heel duidelijk met de jaarwisseling in duitsland, wat de politiek/msm eigenlijk heel graag onder het tapijt wilde vegen).
zolang dat gestoorde mens merkel/eu de gehele kansarme en onderbetaalde wereldburger uitnodigt uit islam contreien zonder enig vorm van limiet "wir schaffen das", is elke vorm van bevordering der veiligheid een doekje voor het bloeden.
.
en voordat mensen hier beginnen te blaten, de "vluchtelingen" stroom bestaat voor 60% uit economische migranten en westen haters/terroristen, heeft pvda drama acteur franz timmerfrans zelf toegegeven.
.
dus veiligheid bevorderen ok, maar dan wel bij de wortel beginnen aub.....
04-02-2016, 15:49 door Anoniem
Leuk, zon als straatlamp vermomde camerapaal naast je badkamerraam of slaapkamerraam...

Wat zou je eigenlijk mogen doen in dit soort bizarre situaties? Mag laserlicht dan wel? Of een bundel 2,4 GHz @ 3,6 kilowatt...?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.