image

Opera blijft XP- en Vista-gebruikers van updates voorzien

donderdag 18 februari 2016, 15:53 door Redactie, 2 reacties

Gebruikers van Opera die met Windows XP of Vista werken zullen gewoon beveiligingsupdates blijven ontvangen, zo heeft de Noorse browserontwikkelaar aangekondigd. Het wijst daarbij naar de beslissing van Google om de ondersteuning van Google Chrome op XP en Vista vanaf april dit jaar te stoppen.

Net als Google Chrome maakt Opera gebruik van de Blink-engine voor het weergeven van websites. Opera is echter niet van plan de ondersteuning van XP en Vista te staken. "We geven om onze loyale gebruikers", zegt Blazej Kazmierczak. Opera 36 zal wel de laatste versie voor de twee oude Windows-versies zijn. Het is niet mogelijk om Opera 37 en nieuwer op XP of Vista te draaien, maar voor Opera 36 zullen beveiligingsupdates en fixes voor crashes blijven verschijnen.

Volgens meetbureaus heeft Opera een marktaandeel van 1,6 procent a 2 procent op de desktop. Een percentage dat al jaren nagenoeg onveranderd blijft. Tot december vorig jaar werkte 0,9% van de Nederlandse internetgebruikers met Opera, aldus statistieken van StatCounter. Daarna verdwijnt de browser uit de statistieken en wordt die, door de groei van Microsoft Edge, onder de noemer 'overige' geplaatst.

Reacties (2)
19-02-2016, 09:09 door Fwiffo
Met die 0,9% marktaandeel krijgen ze wel voor elkaar wat een bedrijf met oneindige resources, zoals Google (Chrome), maar ook Microsoft (met IE 9) en Adobe (met Acrobat Reader X), kennelijk niet lukt. Ik zit voorlopig nog vast op Windows Vista omdat een nieuwe computer bouwen mij nu niet goed uitkomt, en ben dan ook heel erg blij met dit soort berichten :-) Hoewel ik Xubuntu (14.04 LTS) als Dual Boot heb als fallback... (Vista is voor administratie/e-mail, Xubuntu voor 'fun').

Hoe wijs het is om Opera (12.18) op Windows XP (SP1) te gebruiken, ik denk dat de meeste lezers op deze site het hier over eens zijn, maar je zou maar in een derde wereld land wonen... met Dial-up...
22-02-2016, 16:19 door Anoniem
Heb Ubuntu Mate 64Bits op een acer aspire 5349 laptop (celeron/ 1.6 dualcore / 5GB Ram +32 GB SSD). Echt een XP/ Vista vervanger en 10X sneller. Draaid als een tierelier. Opstarten 18 sec inclusief invoer WW.
In de (uitgebreide) software center zit ook standaard Opera browser.
SDM
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.