image

School VS akkoord met betalen 8500 dollar aan ransomware

zondag 21 februari 2016, 11:35 door Redactie, 5 reacties

Een Amerikaans schooldistrict heeft toestemming gegeven om 8500 dollar aan internetcriminelen te betalen, nadat die via ransomware verschillende schoolservers wisten te versleutelen. Volgens Charles Hucks van het Horry County Schooldistrict zijn er van de meeste gegevens back-ups beschikbaar, maar is de informatie op 25 servers nog altijd versleuteld en ontoegankelijk.

"En de enige manier om het terug te krijgen is door te betalen", zo laat hij tegenover WBTW News weten. Bestuur van het schooldistrict gaf dan ook goedkeuring om het gevraagde losgeld van 8500 dollar te betalen. Er waren echter problemen met de betaling, omdat dit in bitcoins gedaan moest worden. Het is dan ook onduidelijk of er nu is betaald.

Een woordvoerder van het schooldistrict verklaart aan WMBF News dat er groen licht is gegeven voor de betaling, maar er ook wordt geprobeerd om informatie via back-ups te herstellen. Volgens het schooldistrict is het gevraagde losgeld een klein bedrag in vergelijking met de manuren die het al heeft gekost om het probleem op te lossen. Hucks vermoedt dat de aanvallers konden toeslaan door eerst toegang tot een oudere server met verouderde applicaties te krijgen.

Reacties (5)
22-02-2016, 08:10 door Anoniem
Volgens het schooldistrict is het gevraagde losgeld een klein bedrag in vergelijking met de manuren die het al heeft gekost om het probleem op te lossen

Lachwekkend dat men het bedrag ook nog eens gaat bagatelliseren. Je zou bijna denken dat de criminelen zo een acceptabele dienst leveren.... ;))
22-02-2016, 13:31 door Rolfwil
tja, zolang er aan wordt toegegeven blijft het een lucratieve bezigheid om ransomware te ontwikkelen.
Neemt niet weg dat ze de makers keihard mogen aanpakken als die (al) gevonden worden.
22-02-2016, 15:01 door Anoniem
Nee, het bedrag wordt niet gebagatelliseerd ! Er wordt gesteld dat de reparatiewerkzaamheden tot nu toe al ruim véél duurder zijn dan de hoogte van het losgeld. M.a.w. wellicht is losgeld betalen wel veel goedkoper dan proberen backups van de servers terug te zetten......
22-02-2016, 19:11 door Anoniem
Door Anoniem: Nee, het bedrag wordt niet gebagatelliseerd ! Er wordt gesteld dat de reparatiewerkzaamheden tot nu toe al ruim véél duurder zijn dan de hoogte van het losgeld. M.a.w. wellicht is losgeld betalen wel veel goedkoper dan proberen backups van de servers terug te zetten......

Goed verdien model als dat het argument is om te betalen. Net zo iets als een onverkoopbaar (te bekend) schilderij stelen en aan de verzekering retourneren voor redelijk bedrag.
23-02-2016, 08:39 door Anoniem
Ach ja, het is toch belastinggeld...

En dan maar hopen dat je de key krijgt als je betaald hebt.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.