image

Belgen voor 1 miljoen euro bestolen via internetbankieren

dinsdag 23 februari 2016, 11:12 door Redactie, 0 reacties

Vorig jaar zijn Belgische internetgebruikers voor 1 miljoen euro via internetbankieren bestolen. Dat heeft Febelfin, de koepelorganisatie van Belgische banken, bekendgemaakt. In totaal werden vorig jaar 283 mensen slachtoffer van fraude met internetbankieren.

Daarbij werd een bedrag van 1 miljoen euro gestolen. In 2014 werden er 277 slachtoffers geteld, maar was de schade met 653.000 euro een stuk lager. Verloren slachtoffers in 2014 gemiddeld 2360 euro, vorig jaar was dat opgelopen naar gemiddeld 3530 euro. Volgens Febelfin waren onder andere bedrijven doelwit van malware. "Op deze manier kunnen fraudeurs in principe grotere fraudesommen buitmaken", laat de organisatie weten. Dit werd duidelijk in het tweede kwartaal van 2015, waarin fraudeurs in totaal maar liefst 539.000 euro buitmaakten over slechts 57 gevallen.

Deze trend nam echter af in de tweede helft van vorig jaar. Febelfin ziet wel een toename van "bankpasphishing". In dit geval proberen criminelen rechtstreeks de bankpas en bijhorende pincode van de consument te bemachtigen. Zo wordt deze laatste bijvoorbeeld via e-mail of sms gevraagd om zijn bankpas te vervangen. De bankpas moet naar een bepaald adres worden gestuurd, terwijl de pincode op een phishingsite moet worden ingevoerd.

Image

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.