image

Eurocommissaris Ansip tegen encryptie-backdoors

dinsdag 23 februari 2016, 11:31 door Redactie, 0 reacties

Eurocommissaris Andrus Ansip, verantwoordelijk voor de digitale interne markt, is fel tegenstander van backdoors waarmee er toegang tot versleutelde gegevens kan worden verkregen. In een interview met EurActiv reageerde hij op de zaak rondom de FBI en Apple. Ansip wilde zich niet specifiek over de zaak uitlaten, omdat dit iets voor de Amerikaanse autoriteiten is, zo liet hij weten.

"Maar mijn mening over dit onderwerp is algemeen bekend. Identificatiesystemen zijn gebaseerd op encryptie. Ik ben fel tegenstander van de aanwezigheid van backdoors in dit soort systemen." Ansip wijst naar het digitale stemsysteem in Estland. "Als mensen internetbankieren vertrouwen, kunnen ze ook internetstemmen vertrouwen. Dit vertrouwen is gebaseerd op een enkele digitale identiteit, gegarandeerd door de overheid en gebaseerd op encryptie."

Backdoors, waardoor bijvoorbeeld de verkiezingsuitslag kan worden gemanipuleerd, zouden het vertrouwen in dergelijke systemen dan ook ondermijnen. "Ik wil het internet niet de schuld van alle slechte dingen in de wereld geven. We moeten de privacy van iedereen beschermen maar ook mensen beschermen, en de vrije uitwisseling van data toestaan. Ik zie geen tegenstellingen in die doelen", merkt Ansip op.

De Eurocommissaris noemt ook auto's die steeds vaker met internet verbonden zijn. "Die systemen moeten op sterke encryptie zijn gebaseerd en geen backdoors bevatten. Dat is mijn mening, maar ik wil niet met de Amerikaanse overheid redetwisten."

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.