image

Facebookgebruikers gewaarschuwd voor screening werkgevers

woensdag 24 februari 2016, 12:25 door Redactie, 11 reacties

De Belgische politie waarschuwt Facebookgebruikers om hun profiel goed te beheren, aangezien werkgevers en recruiters sollicitanten via de sociale netwerksite screenen. Dat blijkt uit onderzoek (pdf) van onderzoekers van de Universiteit Gent dat vorige maand werd gepresenteerd.

De onderzoekers wilden weten of werkgevers inderdaad Facebook bij een eerste screening gebruiken. Ze verstuurden fictieve sollicitatiebrieven als reactie op echte vacatures. De namen van die fictieve sollicitanten leidden, via een zoekmachine of Facebook, naar slechts één hit op het internet: één van de vier fictieve Facebook-profielen onder controle van het onderzoeksteam. Op Facebook was bij elk van deze kandidaten enkel de profielfoto publiek zichtbaar. De vier gebruikte foto’s waren uiteenlopend qua aantrekkelijkheid en persoonlijkheidskenmerken.

De wetenschappers vergeleken de kansen op positieve reacties voor de kandidaten met de verschillende Facebook-profielen. In hun sollicitatiebrief stond geen foto, op Facebook wel. "De kandidaat met de meest gunstige Facebook-profielfoto kreeg ongeveer 21% meer positieve reacties op zijn sollicitaties in vergelijking met de kandidaat met de minst gunstige profielfoto", zegt Professor Stijn Baert.

Het verschil in de kans om meteen uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek bedroeg zelfs bijna 40%. Aangezien deze belangrijke verschillen enkel kunnen worden verklaard door de Facebook-profielfoto, is het volgens de onderzoekers duidelijk dat een belangrijk deel van de werkgevers potentiële kandidaten via Facebook screent.

Verantwoordelijkheid

Het feit dat werkgevers via Facebook screenen impliceert nog niet dat dit ethisch en economisch verantwoord is, zo stellen de onderzoekers. "Wat de ethische kant betreft, kan werkgevers op zich niets verweten worden. In principe is het immers de verantwoordelijkheid van de gebruikers van sociale netwerksites om hun privacy-instellingen te beheren en bij te houden welke informatie ze publiek beschikbaar stellen." Wat de economische kant van de zaak betreft, lijkt screenen via Facebook efficiënt.

Volgens de Belgische politie laat het onderzoek het belang van Facebook zien. "We zijn dermate aanwezig en reactief op Facebook, dat we naast onze foto's uiteindelijk ook onze persoonlijkheid, onze interessegebieden en zelfs onze persoonlijke of politieke overtuigingen erop onthullen." Facebookprofielen kunnen recruiters dan ook een beeld geven dat waarheidsgetrouwer lijkt dan in het c.v. is vermeld. "Temeer omdat de kandidaten zich niet bewust zijn dat hun onlineleven op die manier grondig onderzocht wordt", aldus de politie, die oproept om het Facebookprofiel dan ook goed te beheren.

Reacties (11)
24-02-2016, 12:44 door Anoniem
maar ik heb toch niets te verbergen? ;)
24-02-2016, 13:54 door Anoniem
Facebook? Dat is zó 1999. Ik heb het niet, gebruik het niet en laat dat graag zo.
24-02-2016, 15:16 door Vandy
De zelfde onderzoekers hebben ook zojuist ontdekt dat water nat is? Dit is wel een heeeeeeeeeeeeeeeele grote open deur zeg.
24-02-2016, 16:20 door vertelheteens
Ik wil toch niet werken bij een werkgever die dat doet.
24-02-2016, 16:36 door Anoniem
Ik zit niet op Facebook. Wel op LinkedIn, speciaal bedoeld als visitekaartje (portfolio). Dus van mij mogen opdrachtgevers daar fijn gluren!
24-02-2016, 16:49 door Anoniem
Ook de sociale dienst en UWV zijn zeer gek op Facebook, kennis van me is zijn uitkering stil gezet omdat hij een opmerking over de SD had gemaakt en grappen maakte dat hij op vakantie was, iets wat overigens helemaal niet zo was en duidelijk een geintje van hem. Die is nu dakloos en heeft een gerechtelijk procedure lopen nu over de hele zaak. Lachen man, dat Facebook.
25-02-2016, 08:12 door Anoniem
"Ik wil toch niet werken bij een werkgever die dat doet."
Nee? Ik wel hoor. Ik wil niet werken bij een werkgever die zo'n makkelijke stap overslaat.
Ik wil best een beetje goed geselecteerde collega's in plaats van weirdo's die van alles menen te moeten delen met iedereen.

Als je zo dom bent om je eigen vuile was buiten te hangen zul je ook wel zo dom zijn om dat van je werkgever/collega's te doen. En als je dus zo dom bent om je profiel niet af te schermen...
25-02-2016, 08:14 door Anoniem
Veesboek? Privacy? In 1 zin zonder ontkenning erbij?
Als je veesboek gebruikt, Dan moet je ook niet piepen als 'iemand' 'iets' van je weet en dat dat 'iets' een eigen leven gaat leiden. Waar heb je veesboek voor nodig?
25-02-2016, 09:30 door Anoniem
Als je zo dom bent om je eigen vuile was buiten te hangen zul je ook wel zo dom zijn om dat van je werkgever/collega's te doen.

Wat je zelf publiceert is je eigen verantwoordelijkheid, mee eens.

Maar het gaat in dit artikel niet om vuile was maar om fotos van de kandidaten

Er hoeft maar iemand een foto met jouw naam te taggen en de werkgever kan die te zien krijgen en er over oordelen. En dat hoeft helemaal niet eens jouw foto te zijn...
25-02-2016, 10:03 door Anoniem
Hier vindt u de wetenschappelijke studie: http://ftp.iza.org/dp9584.pdf.
25-02-2016, 10:29 door Anoniem
Door Anoniem: Facebook? Dat is zó 1999. Ik heb het niet, gebruik het niet en laat dat graag zo.

Ik idem. Maar ik kan mij dat permitteren - als pensionado. Maar voor mensen die een baan of opdrachtgevers zoeken of willen behouden ligt dat langzaamaan anders. Niet op Facebook te vinden? Iets te verbergen! Zo heeft Zuckerberg een wurgende greep gekregen op veel levens, onder de vlag van keuzevrijheid.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.