image

Google gaat ook nieuwssites tegen DDoS-aanvallen beschermen

donderdag 25 februari 2016, 12:36 door Redactie, 1 reacties

In 2013 kondigde Google een project aan om websites van bloggers en mensenrechtenactivisten tegen DDoS-aanvallen te beschermen en deze bescherming zal nu ook naar nieuwssites worden uitgebreid, zo heeft de internetgigant vandaag via een blogposting bekendgemaakt.

Volgens Google zijn er sommige partijen die willen voorkomen dat belangrijk nieuws toegankelijk is. "Een eenvoudige, goedkope gedistribueerde aanval kan door bijna iedereen met toegang tot een computer worden uitgevoerd, en een website volledig offline halen voordat de eigenaren zelfs weten dat ze worden aangevallen", aldus Google. Eind 2013 lanceerde Google "Project Shield" om blogs en websites te beschermen die vanwege hun politieke inhoud vaak met DDoS-aanvallen als vorm van censuur te maken kregen.

Ook nieuwssites krijgen met dergelijke aanvallen te maken. Volgens Google bedreigen deze aanvallen de vrijheid van meningsuiting en toegang tot informatie. Sinds 2013 heeft Google veel ervaring opgedaan met het beschermen van websites die onderdeel van Project Shield waren. Niet alleen bleven websites online die anders offline waren gegaan, er werd ook allerlei kennis over de verschillende soorten aanvallen opgedaan. Door de uitbreiding van Project Shield zullen tienduizenden nieuwssites gratis toegang tot de bescherming van Google hebben.

"Project Shield gaat niet alleen om het beschermen van journalisme. Het gaat om het gezonder maken van het internet door een grote dreiging weg te nemen voor uitgevers en mensen die informatie willen publiceren die sommigen mogelijk vervelend vinden. Een vrij en open internet is afhankelijk van het beschermen van de vrije stroom van informatie, te beginnen met nieuws", zo laat Google in de aankondiging weten.

Reacties (1)
25-02-2016, 19:31 door Anoniem
Grote vraag : gaat Google daarbij wel of niet Torbrowser gebruikers blokkeren?

Voor een deel van haar andere services doet zij dat namelijk wel.
Best interessant om te weten dus want een deel van de journalisten die zij wil beschermen zullen zelf eveneens gebruikmaken van Torbrowser (!).

Het deel van het project waar live graphics te zien zijn van ddos aanvallen werkt in ieder geval niet met Torbrowser.
http://www.digitalattackmap.com/

Unfortunately, an error occurred while loading geographic data. You might need to upgrade your browser.

De laatste Firefox ESR 38 versie (waarop Torbrowser is gebaseerd) lijkt mij up to date genoeg maar het werkt helaas toch niet.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.