image

Ouderenbond waarschuwt voor problemen door digitalisering

dinsdag 1 maart 2016, 12:57 door Redactie, 7 reacties

Ouderenbond KBO heeft gewaarschuwd voor problemen waarmee ouderen door de toenemende digitalisering mee te maken kunnen krijgen. De bond baseert zich op eigen onderzoek onder 1350 senioren. Volgens de KBO houdt de overheid onvoldoende rekening met eventuele problemen.

Uit het onderzoek blijkt dat zelfs ouderen met internet grote problemen verwachten. Bijna driekwart (72%) van de digivaardige senioren verwacht moeite om de internetontwikkelingen bij te benen of heeft dat nu al. Als diensten alleen nog maar via internet en e-mail aangeboden worden komt 47% van de digivaardige senioren in de problemen. Dit komt bovenop de 1,2 miljoen senioren die nog helemaal geen gebruik van internet maken.

De KBO ziet dat veel dienstverlenende instanties er bijna vanzelfsprekend vanuit gaan dat alle burgers digitale dienstverlening ook kunnen en willen. "Ons onderzoek bewijst dat dit beleid haaks staat op de realiteit", zegt KBO-directeur Manon Vanderkaa. ”Daarom roepen wij op om alternatieven te blijven bieden, plus een goed functionerend vangnet. Het moet mogelijk blijven om gewoon te bellen of langs te komen met een vraag."

Zo is het bij veel gemeenten alleen nog mogelijk om via internet een afspraak te maken. De ophaalkalender voor huisvuil staat online, brochures van de overheid moet je downloaden en vrijwel alle informatie over openbaar vervoer staat op internet. Slechts 28% van de online senioren verwacht in de toekomst hier probleemloos mee om te kunnen gaan. Volgens de KBO moeten overheid en bedrijven dan ook rekening houden met de wensen, behoeften en mogelijkheden van oudere Nederlanders.

Reacties (7)
01-03-2016, 13:11 door Anoniem
Okee, ik ben een oudere, maar heb geen problemen met de digitalisering.
Dat er ouderen zijn die door de bomen het (digitale) bos niet meer zien begrijp ik wel, maar dat gaat niet voor iedereen op.
01-03-2016, 13:57 door Anoniem
Zullen we de blauwe envelop maar weer tevoorschijn halen :')
01-03-2016, 14:30 door Anoniem
Door Anoniem: Okee, ik ben een oudere, maar heb geen problemen met de digitalisering.
Dat er ouderen zijn die door de bomen het (digitale) bos niet meer zien begrijp ik wel, maar dat gaat niet voor iedereen op.
Simpel dan hoor jij bij die 28% maar als alles goed gaat wordt jij ook ouder en dan kan het wel eens heel anders worden.
Ons onderzoek bewijst dat dit beleid haaks staat op de realiteit", zegt KBO-directeur Manon Vanderkaa.
En dat is wat ik nu wel geloof, iets heel anders dan die propaganda van deze regering.
01-03-2016, 18:08 door Anoniem
@oudere: Ben je al boven de 80 of misschien al 90? Of toch al 20 jaar een pc in huis waar je veel op deed? Anders wordt het vaak een ander verhaal.
01-03-2016, 22:14 door Anoniem
Door Anoniem: @oudere: Ben je al boven de 80 of misschien al 90? Of toch al 20 jaar een pc in huis waar je veel op deed? Anders wordt het vaak een ander verhaal.
Grappig dat de generatie die 'ze zei meneer tegen me' nog op tv heeft gezien nu als oudere wordt gezien... ????
Je geeft wel goed het probleem aan; we hebben de komende 20 tot 30 jaar nog te maken met enkele generaties die geen tot weinig online ervaring zullen hebben. Die worden in deze discussie iets te vaak vergeten... Maar dat niet alleen; alles online is een must, maar het moet niet _alleen_ online worden; alternatieven moeten altijd mogelijk blijven. Als we allemaal hetzelfde zouden doen waren we nooit uit die oersoep gekropen... ????
02-03-2016, 21:14 door karma4
Welk deel van de jongeren kan er probleemloos mee overweg. Er zijn er genoeg die er niets van bakken. Om het stigmatiserend aan ouderen toe te schrijven is leeftijdsdiscriminatie. Ook jongeren hebben recht op hun probleemgevallen.
06-09-2016, 00:24 door Anoniem
Ik ben mantelzorgster voor een oudere heer van 94 die nog maar 20 % ziet. Hij heeft nooit hoeven te werken met een computer. Hoe vaak er wel niet gevraagd wordt naar het emailadres van meneer, waarop ik dan antwoord dat ie dat niet heeft en ook niet in het bezit is van een computer en dat dat ook niet gaat gebeuren. Digitalisering prima, maar ik vind dat er altenatieven moeten zijn voor mensen die daar niets mee kunnen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.