image

Crypto-pioniers winnen Turing Award en 1 miljoen dollar

woensdag 2 maart 2016, 12:42 door Redactie, 1 reacties

Twee bekende cryptografie-pioniers hebben gisteren de A.M. Turing Award en het bijbehorende geldbedrag van 1 miljoen dollar gewonnen Het gaat om de 71-jarige Whitfield Diffie, voormalige chief security officer van Sun Microsystems, en de 70-jarige Martin Hellman, emeritus professor aan de Universiteit van Stanford.

De twee kregen de award, die ook wel de Nobelprijs van de informatica wordt genoemd, vanwege hun bijdrage aan de moderne cryptografie. Diffie en Hellman publiceerden in 1976 een baanbrekend onderzoek dat het idee van public-key cryptografie en digitale handtekeningen introduceerde. Twee zaken die voor veelgebruikte beveiligingsprotocollen de basis vormen. Zo wordt het Diffie-Hellman-protocol gebruikt om internetcommunicatie en financiële transacties te beschermen. De award is nu al bekendgemaakt, maar zal op 11 juni worden uitgereikt.

Apple

De prijswinnaars grepen de gelegenheid aan om te waarschuwen voor het verzoek van de FBI aan Apple, om te helpen met het ontgrendelen van een iPhone. Hellman stelt dat het een gevaarlijk precedent schept, waarbij Apple duizenden verzoeken zal krijgen, wat uiteindelijk een risico voor de veiligheid van de iPhone vormt. "Van alle beveiligingsexperts die ik heb gesproken is er geen één die vindt dat we moeten doen wat de overheid wil", zo merkte hij op.

Volgens Diffie maakt het FBI-verzoek het lastiger voor Apple om soortgelijke verzoeken van buitenlandse overheden te weigeren, die hun bevolking willen bespioneren en binnenlandse onvrede de kop in willen drukken. "We willen niet de mogelijkheid van totalitaire regimes steunen om dit soort zaken te doen als ze mensen voor de vrijheid van meningsuiting vervolgen", aldus Diffie op de website van de Universiteit van Stanford. Beide crypto-pioniers staan dan ook aan de kant van Apple.

Reacties (1)
02-03-2016, 13:09 door Anoniem
Deze twee mannen verdienen die award ook zeer zeker. Wat ik alleen raar vind is dat ze deze nu pas krijgen? Hun grootste bijdrage dateert al vanaf de jaren 70.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.