image

Bitdefender haalt vaccin tegen Cryptowall-ransomware offline

vrijdag 4 maart 2016, 08:29 door Redactie, 7 reacties

Eind 2014 kwam het Roemeense anti-virusbedrijf Bitdefender met een vaccin tegen de Cryptowall-ransomware, dat moest voorkomen dat bestanden werden versleuteld, ook al raakte de computer met de beruchte ransomware besmet. Door aanpassingen aan Cryptowall is het vaccin in sommige gevallen niet meer effectief, waarop de virusbestrijder nu heeft besloten de "CryptoWall Immunizer", zoals de tool werd genoemd, offline te halen.

In 2014 maakte Dell SecureWorks bekend dat Cryptowall 830.000 computers had besmet. Het wordt als één van de succesvolste ransomware beschouwd. Cryptowall versleutelt bestanden op computers en vraagt hier losgeld voor. Als er niet op tijd wordt betaald verdubbelt de ransomware het te betalen bedrag voor het ontsleutelen van de bestanden. Volgens onbevestigde cijfers zou dit de criminelen miljoenen dollars hebben opgeleverd.

Om systemen te beschermen ontwikkelde Bitdefender een vaccin dat het versleutelen van bestanden door Cryptowall moest voorkomen, zelfs als de computer met de ransomware besmet raakte. Het anti-virusbedrijf laat echter weten dat de makers van Cryptowall de manier hebben aangepast waarop gecontroleerd wordt of een systeem is besmet of niet. Daardoor zou het vaccin in bepaalde gevallen niet meer werken. "Omdat we de werking van het vaccin niet meer kunnen garanderen, hebben we besloten de tool niet meer aan te bieden", aldus een verklaring. Gebruikers kunnen zich echter beschermen door software up-to-date te houden en geen ongevraagde links of bijlagen te openen.

Reacties (7)
04-03-2016, 09:34 door Skizmo
'vaccin' ? KOM OP ZEG... HET GAAT HIER OVER CODE !!! NIET OVER EEN ZIEKTE !!!!
04-03-2016, 09:42 door Anoniem
Door Skizmo: 'vaccin' ? KOM OP ZEG... HET GAAT HIER OVER CODE !!! NIET OVER EEN ZIEKTE !!!!
Ja straks gaan mensen met hun computer naar de huis arts voor een geneesmiddel.
04-03-2016, 09:58 door Anoniem
Door Skizmo: 'vaccin' ? KOM OP ZEG... HET GAAT HIER OVER CODE !!! NIET OVER EEN ZIEKTE !!!!

Wat een nutteloze reactie. Vaccin wordt ook vaak gebruikt in de computerwereld.

OT: Jammer dat het niet meer werkt in alle gevallen. Hopelijk leren mensen nu gewoon geen rare links/bijlages meer te openen van onbekende personen.
04-03-2016, 10:27 door Anoniem
Door Skizmo: 'vaccin' ? KOM OP ZEG... HET GAAT HIER OVER CODE !!! NIET OVER EEN ZIEKTE !!!!

het is zekers een Internet ziekte en ja daar is een vaccin voor nodig . dank je bitfdefender voor jullie goede bijdrage aan een veiliger internet
04-03-2016, 16:15 door Anoniem
Door Skizmo: 'vaccin' ? KOM OP ZEG... HET GAAT HIER OVER CODE !!! NIET OVER EEN ZIEKTE !!!!

Psssst. virus, quarantine, worm, inject, contamination, infection.
04-03-2016, 17:10 door Anoniem
jammer dat mensen zulke nutteloze berichten neer zetten. AUB Mods breng de kwaliteit van Security.nl terug door bovenstaande berichten als dat te verwijderen! zieje veel meer, er word hier niet meer gelegt op kennis die gedeeld word maar meer op grammatica, spel fouten of juist de slimste proberen te zijn door vragen te stellen als: "Wat is proggie" nadat iemand iets in zijn eigen bewoordingen vertelt. 't niveau zakt hier elk jaar erg jammer. maar toch hulde aan de redactie leden met de goeie berichten die bedeeld worden.
04-03-2016, 18:27 door Anoniem
Een geluk dat je op security.nl nog als "anoniem" kunt posten, de dwaaste reacties die lijken nog het meeste van de ingelogde leden vandaan te komen, schande!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.