image

830.000 computers besmet door Cryptowall-ransomware

donderdag 23 oktober 2014, 15:00 door Redactie, 4 reacties

Het aantal computers dat met de Cryptowall-ransomware besmet is geraakt is naar 830.000 gestegen. Een toename van meer dan 200.000 infecties in twee maanden tijd, zo blijkt uit nieuwe cijfers van Dell SecureWorks. Eind augustus waarschuwde het bedrijf dat Cryptowall 625.000 slachtoffers had gemaakt.

Net als andere crypto-ransomware versleutelt Cryptowall allerlei bestanden en vraagt vervolgens een bedrag om de bestanden te ontsleutelen. Als er niet op tijd wordt betaald, wordt het gevraagde "losgeld" van 500 euro uiteindelijk naar 1.000 euro verdubbeld, hoewel het bedrag nog verder kan oplopen. Eén slachtoffer betaalde zelfs 10.000 dollar om de bestanden terug te krijgen. De malware verspreidt zich via e-mailbijlagen, drive-by downloads en wordt door andere malware geïnstalleerd.

"Cryptowall is het meest verwoestende virus in de geschiedenis van het internet", zegt Jacques Mathieu van Team Microfix. "De afgelopen weken hebben we servers bij verschillende gemeentes opgeschoond." Cryptowall wist onder andere bij een Amerikaans politiebureau, makelaarsbureau, advocatenkantoor en andere organisaties toe te slaan.

Reacties (4)
24-10-2014, 06:32 door Anoniem
Tja, ik heb er geen verstand van, maar ik neem aan dat je dit eenvoudig kunt voorkomen door je gebruikersrechten beter te beheren.
24-10-2014, 12:57 door Anoniem
"Cryptowall is het meest verwoestende virus in de geschiedenis van het internet"

Nee hoor,
vroeger maakten sommige virussen je bestanden direct kapot en voorgoed onbruikbaar.
Met deze malware krijg je in sommige gevallen / meestal (?) de mogelijkheid door betaling (of bij sommige cryptoware zelfs soms met recovery) je bestanden terug te krijgen.

Wat niet onverlet laat dat het inderdaad terecht in de categorie van "meest ..." staat en het buitengewoon zuur is als je het 'overkomt'.
24-10-2014, 13:22 door Anoniem
Door Anoniem: Tja, ik heb er geen verstand van, maar ik neem aan dat je dit eenvoudig kunt voorkomen door je gebruikersrechten beter te beheren.
Maakt denk ik niet uit. Als je onder de gebruikersrechten de gebruiker zijn/haar documenten versleuteld is het resultaat hetzelfde.
25-10-2014, 02:22 door Anoniem
En toch is windows er veiliger op geworden ha ha
Wel erg leuk dat het bij xp niet werkt
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.