image

Belgische politie waarschuwt voor kinderfoto's op Facebook

zaterdag 5 maart 2016, 09:27 door Redactie, 9 reacties

Na de Duitse politie heeft ook de Belgische politie gebruikers van Facebook en andere social media gewaarschuwd voor het delen van foto's van de eigen kinderen. Aanleiding voor de waarschuwing is een bericht dat op Facebook rondgaat waarin wordt opgeroepen om drie kinderfoto's te delen en vervolgens tien vriendinnen te nomineren om hetzelfde te doen.

"We hebben uiteraard allemaal onze redenen om trots te zijn op onze kinderen, maar denk eraan dat het posten van foto's van uw kinderen op Facebook niet zonder gevaar is", laat de Belgische politie weten. "Let er dus op dat hun privacy en afbeelding worden beschermd. U weet nooit hoe deze informatie kan worden verzameld en opnieuw worden gebruikt." Eind vorig jaar kwam de Duitse politie met een soortgelijke waarschuwing, omdat veel ouderers niet zouden nadenken bij het online zetten van kinderfoto's op social media.

In veel gevallen worden de foto's niet alleen met vrienden gedeeld, maar met iedereen. Daardoor kunnen anderen deze foto's kopiëren en opnieuw verspreiden. Wat ouders nu "schattig" vinden kan over een paar jaar erg gênant voor de kinderen zijn, bijvoorbeeld een kind dat naakt op het strand speelt, aldus de politie van Hagen in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Ook pedofielen zouden van de foto's gebruik kunnen maken. De politie adviseert ouders dan ook niet zomaar foto's van de eigen kinderen online te zetten en de privacyinstellingen aan te passen.

Reacties (9)
05-03-2016, 11:00 door Anoniem
Tja, dit is nu de keerzijde van de technologie waar al veel vaker voor gewaarschuwd is. Zeker bij FB is het oppassen geblazen met wie je wat deelt. Maar daar waren wij als internet pioniers van het eerste uur toen al achter maar de massa moet eerst ondervinden voordat ze leren dat je het best anoniem kan blijven want er zijn altijd lieden die misbruik maken. En dat hoeven niet altijd criminelen te zijn. Ik vind het verbijsterend dat mensen niet snappen dat je niet je hele hebben en houwen op het internet moet plaatsen en ook nog eens op de echte naam. Dat is vragen om misbruikt te worden terwijl Internet gelijk staat aan een oorlogszone waar je niet weet wie je vrienden of wie je vijanden zijn. Zelfs vrienden kunnen vijanden zijn. Maar goed, het volk zal het vanzelf wel leren, en intussen alle vrijheden kwijt zijn omdat de roep om maatregelen de nog aanwezige vrijheden nog veel meer zal inperken. Omdat het volk dom is zullen we straks allemaal veroordeeld zijn om met een identiteitsbewijs te moeten inloggen. Alvast bedankt voor jullie stompzinnigheid.
05-03-2016, 18:04 door Anoniem
Ik vind het verbijsterend hoe ouders omgaan met de privacy van hun kinderen, maar dat was voor Internet ook al zo met programma's als Funniest homevideo's. Je kind naakt op het dorpsplein neerzetten mag niet, al is het hoogzomer, maar verder mag je wel alles filmen en verspreiden van iemand die aan je zorg is toevertrouwd, die niet weg kan en er geen stem in heeft. Vertrouwensschending tot en met, als een crèche dit zou doen werden ze aan de hoogste boom gehangen en terecht, maar ouders mogen alles. Amerika is daar waarschijnlijk zo in doorgeschoten door hun recht op vrijheid van meningsuiting, waarom het in Nederland mag en er nooit een Jeugdzorg over moppert begrijp ik niet. Maar wel hele stukken in de kranten over jongeren die zo dom zijn materiaal van zichzelf te verspreiden. Wie zou ze dat voorbeeld geven? En van wie hebben ze geleerd dat ze recht op privacy hebben? Niet van hun ouders.

Veel ouders verdienen dat hun kinderen heel veel foto's en filmpjes van hen maken en verspreiden in zeer gênante situaties, maar hun kinderen zijn daar blijkbaar te sociaal voor of ze zijn gewoon niet geïnteresseerd in die oude lui. Misschien nog wel de beste straf.
05-03-2016, 20:58 door [Account Verwijderd]
Wat ouders nu "schattig" vinden kan over een paar jaar erg gênant voor de kinderen zijn, bijvoorbeeld een kind dat naakt op het strand speelt...

Je bent toch werkelijk niet goed bij je paasei wanneer je je kind naakt op internet zet...
06-03-2016, 10:10 door Anoniem
Je bent niet goed bij je paasei wanneer je überhaupt iets aan foto's op internet zet... Naakt of niet.
06-03-2016, 14:22 door Anoniem
Als je niets hebt te verbergen...
06-03-2016, 22:01 door [Account Verwijderd]
Knetter van de pot gerukt om hier op in te gaan. Facebook? Met opzet noem ik het Faecesbook.
Dat weerzinwekkend sluwe Suikerberg kereltje heb ik inclusief Faecesbook vanaf het begin een kokhals idee gevonden maar massa's mensen blijven er (ai-ai-ai!) maar in stinken.
Hoe velen het slachtoffer zijn van hun naïeve escapades op Faecesbook is niet te tellen omdat iedereen die hierdoor de ezel is zo'n klap heeft gehad (door het slijk gehaald) dat zij nooit in statistieken geteld worden/zijn omdat zij het liefst wel in de grond zouden willen kruipen!
Denk maar eens aan het Project X Haren. Het zal je dochter maar nagedragen worden! (Ik gebruik het als voorbeeld maar feitelijk rakel ik iets op wat beter slapend kan blijven)

Faecesbook is echt een van de laagste, smerigste media die internet biedt. Jakkes!
07-03-2016, 13:21 door Anoniem
"Faecesbook is echt een van de laagste, smerigste media die internet biedt. Jakkes!"

Facebook does not kill. People do.

Project X kan zonder Facebook net zo makkelijk, nooit een zootje hooligans gezien? Je wilde "rant" voegt inhoudelijk bar weinig toe aan de discussie.

De gevolgen die mensen ondervinden van hun naiviteit zijn niet de schuld van Facebook maar altijd een gevolg van de reactie van andere mensen. Kijk eens hoe vaak "serieuze" media belden verspreiden met "ouder zet dochter op Facebook te kijk" waarmee ze de verspreiding ineens met een factor veel verhogen. Allemaal de schuld van Facebook? Of van andere media die ermee aan de haal gaan? Pubers tot zelfmoord getreiterd? Dat doen toch echt klasgenoten en "vrienden", niet Facebook. Facebook kan een middel zijn, maar zelf doet het niks.

Een van de tien geboden is "Gij zult geen valse getuigenis afleggen."
Ook toen was al bekend hoe roddel en achterklap een gemeenschap verziekt en levens verwoest. Met andermans beelden aan de haal gaan is niet veel anders. Je lost dat niet op door alle vastleggingen te verbieden. Je zou wel alle mensen kunnen verbieden.
Of aandringen op fatsoenlijk gedrag, en dat voorleven. Maar een anonieme groftalige scheldpartij tegen Facebook geeft me weinig hoop.
08-03-2016, 03:59 door Eric-Jan H te D
Wij hingen vroeger met ons vieren op A2-formaat in de etalage van de fotograaf. En wat de pedoseksuele schoolfotograaf met alle kiekjes doet is ook onbekend.

Criminelen moet je pakken en opsluiten. Wij moeten onszelf niet opsluiten.

Je moet natuurlijk niet via een openbare Facebook pagina aan je kind laten weten, dat mamma haar iets later op de hoek bij de school ophaalt.
16-10-2016, 22:21 door Anoniem
Wat als iemand die je kent haar baby naakt op facebook zwiert? Dat gaat er in mijn ogen toch over? Dat zou nog niet in mij opkomen om mijn kind naakt (en alles duidelijk zichtbaar!!!) op facebook te zetten, PUBLIEK dan nog! Ik heb de foto's gerapporteerd bij facebook, maar kan er eens geen instantie met haar gaan praten hoe verkeerd het wel niet is!!??
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.