image

Jeugdzorginstellingen schonden privacy door slechte registratie

maandag 7 maart 2016, 10:28 door Redactie, 0 reacties

Twee jeugdzorg-instellingen die de Wet bescherming persoonsgegevens overtraden door het slecht verwerken van persoonsgegevens hebben privacymaatregelen getroffen om de overtredingen te stoppen, zo heeft de Autoriteit Persoonsgegevens vandaag bekendgemaakt.

Het gaat om de de Jeugd- & Gezinsbeschermers uit Noord-Holland en Bureau Jeugdzorg Limburg. Uit onderzoek van de AP in 2014 bleek dat de instellingen onvoldoende maatregelen hadden genomen dat de persoonsgegevens die zij verwerken juist en nauwkeurig zijn. Zo was er niet vastgelegd hoe de persoonsgegevens moesten worden geregistreerd. Er ontbraken bijvoorbeeld werkwijzen voor de zogeheten contactjournaals waarin de contacten met de hulpverleners, ouders en jongeren zijn vastgelegd.

Ook was er niet altijd voldoende uitgewerkt hoe onderscheid werd gemaakt tussen 'harde' feitelijke gegevens en 'zachte' gegevens. De zachte gegevens gaan over meningen, indrukken en vermoedens. Tot slot ontbrak een standaardwerkwijze voor onder meer het weergeven van de herkomst van informatie, het actueel houden van informatie en het markeren van onjuistheden.

Belangrijk

Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens is het van groot belang dat de informatie waarmee jeugdzorg-instellingen werken juist en nauwkeurig is. Het gaat vaak om gegevens van gevoelige aard, zoals gegevens over gezinssituatie, gezondheid en mishandeling. Op basis van de informatie die instellingen registreren kunnen ingrijpende beslissingen worden genomen over de te verlenen zorg, verzoeken tot onderzoek aan de Raad voor de Kinderbescherming en verzoeken aan de rechter om verlenging van opgelegde jeugdbeschermingsmaatregelen. De nieuwe werkwijze zorgt ervoor dat persoonsgegevens wel juist en nauwkeurig worden geregistreerd, aldus de AP.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.