image

Canadese bibliotheek heeft primeur met Tor-server

woensdag 16 maart 2016, 14:10 door Redactie, 1 reacties

Een bibliotheek in Ontario heeft een primeur door de eerste Canadese bibliotheek te zijn met een Tor-server. Via Tor kunnen internetgebruikers hun ip-adres verbergen, gecensureerde websites bezoeken en hun webverkeer voor hun internetprovider afschermen.

Het Tor-netwerk bestaat uit allerlei servers van vrijwilligers en een bibliotheek van de Western University in Toronto heeft besloten hier ook aan bij te dragen. "Door toegenomen zorgen over digitale surveillance en de grootschalige verzameling van gebruikersgegevens, zal de server bijdragen aan het herstellen van privacy en toegang tot informatie voor Tor-gebruikers, waaronder die met overheidscensuur te maken hebben", aldus de bibliotheek.

Aanleiding voor het opzetten van de Tor-server was een workshop van het Library Freedom Project. Dit initiatief heeft als doel om bibliotheken over Tor en online anonimiteit voor te lichten, zodat ze bijvoorbeeld een eigen Tor-server gaan opzetten. De server in de universiteitsbibliotheek is onderdeel van een grotere campagne om studenten met opensourcesoftware en het gebruik van privacy- en securitytools kennis te laten maken.

Vorig jaar kwam een Amerikaanse bibliotheek nog uitgebreid in het nieuws wegens het opzetten van een Tor-server. De bibliotheek besloot een Tor-server op te zetten zodat internetgebruikers anoniem kunnen internetten. Nadat de media hierover had bericht verstuurde een medewerker van het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid een e-mail naar het lokale politiekorps dat Tor soms door criminelen kan worden gebruikt voor drugshandel of kinderporno. De politie maakte zich daarop zorgen. Vanwege de zorgen bij zowel politie als het stadsbestuur werd vervolgens besloten de Tor-server tijdelijk uit te schakelen. De bibliotheek besloot de server uiteindelijk weer in te schakelen.

Reacties (1)
16-03-2016, 15:54 door Anoniem
Wel jammer dat de ip adressen van de exit node gelijk op alle blacklists komen, o.a. spamhaus etc.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.