image

Bevoegdheden Belgische inlichtingendiensten uitgebreid

vrijdag 18 maart 2016, 16:30 door Redactie, 6 reacties

De bevoegdheden van de Belgische inlichtingendiensten worden uitgebreid, waardoor ze smartphones en computers mogen binnendringen, zo heeft de Belgische ministerraad besloten. Het gaat om uitbreidingen van zowel de bijzondere opsporingsmethoden (BOM) die het gerecht mag toepassen, als de bijzondere inlichtingenmethoden (BIM) voor de inlichtingendiensten.

Een officier van de gerechtelijke politie, het parket of onderzoeksrechter kan straks bepalen of er toegang tot computersystemen mag worden verkregen. Ook wordt het mogelijk om bij inkijkoperaties, waarbij men heimelijk een plaats betreedt, gesloten voorwerpen te openen en voorwerpen mee te nemen. Tevens is er groen licht gegeven om interacties en infiltraties op internet uit te voeren. Daarnaast wordt er een database van stemmen aangelegd.

De Belgische inlichtingendienst zal de BIM-methoden in de toekomst ook in het buitenland kunnen gebruiken. Als er bijvoorbeeld vanuit België naar het buitenland wordt gebeld, dan is de elektronische communicatie over de grens ook gedekt. Daarnaast krijgen de inlichtingendiensten een nieuwe specifieke methode om vervoers- en reisgegevens te vorderen en mogen straks fictieve identiteiten voor hun werkzaamheden gebruiken, zo meldt het Nieuwsblad.

Volgens minister van Justitie Koen Geens was de uitbreiding van de bevoegdheden echt nodig, zo laat hij tegenover het radioprogramma De Ochtend weten. “Er moet wapengelijkheid zijn tussen onze diensten en criminelen", aldus de minister. "Inbreken op informaticasystemen is dringend nodig in het huidige cybercrimetijdperk, maar altijd met bescherming van het privéleven."

Reacties (6)
18-03-2016, 17:49 door Anoniem
Ik zou zeggen dat er met een federaal inkomen van 90 miljard euro en wisselgeld (http://www.politics.be/duiding/665/) toch niet bepaald over wapengelijkheid geklaagd hoeft te worden. Sowieso moeten we niet vergeten dat het conflict tussen terrorist en staat er een is van wesp tegen reus. Niet dat wespensteken niet pijnlijk kunnen zijn, daar doe ik niets aan af...

Wat betreft rechtsbescherming en bescherming van priveleven, ik heb al een en ander meegekregen van de checks and balances, en de bescherming van priveleven blijft bij de heer Geens toch voornamelijk bij mooie woorden.
18-03-2016, 20:04 door Anoniem
Echt onmogelijk dit.
Stel je bent onschuldig, dan ligt je privéleven toch al op straat als onderzoeksrechter perongeluk toestemming heeft gegeven? Bovendien zijn er ook nog buren die goed eens uit hun dak kunnen gaan met roddels, want anderen slecht kunnen maken dat doet een Belg tegenwoordig wel erg graag. Is er misschien een budget om schadevergoedingen uit te betalen misschien?? hahaha!
18-03-2016, 20:57 door Anoniem
Ik word misselijk van dat soort ontwikkelingen die nationaal, Europees en internationaal aan de orde van de dag zijn.
En dan moeten we leren van de geschiedenis? Maar een vergelijking maken met bv Stasi Duitsland, ho maar. Dat is van de zotte.
Is dit daadwerkelijk ten behoeve van burgers? Wie kan garanderen dit soort bevoegdheden niet worden misbruikt of dat de overheid nimmer kwaadwillend jegens burgers zal zijn?

“Er moet wapengelijkheid zijn tussen onze diensten en criminelen"
Jaja, bangmakerij.

In het verleden al eens haarfijn uitgelegd:
"[..] the people can always be brought to the bidding of the leaders. That is easy. All you have to do is tell them they are being attacked and denounce the pacifists for lack of patriotism and exposing the country to danger. It works the same way in any country."
19-03-2016, 00:45 door Anoniem
"Er moet wapengelijkheid zijn tussen onze diensten en criminelen"
Dus die twee kerncentrales gaan ook dicht?......

Loesje
19-03-2016, 07:17 door Anoniem
Tja... niets te verbergen heh?

Privacy is nog steeds een recht en geen luxeartikel waarop men naar believen kan afdingen.
19-03-2016, 09:29 door ph-cofi
Door Anoniem: (...)It works the same way in any country."
It does indeed. Lopen de Belgen en Nederlanders lopen gelijk op in de aanpassing van hun wetgeving, of lijkt het maar zo?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.