image

Forensische tool kan nu ook Microsoft-accounts kraken

maandag 21 maart 2016, 15:12 door Redactie, 6 reacties

Het Russische softwarebedrijf Elcomsoft heeft een update voor het programma System Recovery uitgebracht waarmee Windows 8- en 8.1- en Windows 10-accounts waarvoor een Microsoft-account wordt gebruikt direct kunnen worden ontgrendeld door de inloggegevens te resetten. Daarnaast is het mogelijk om de wachtwoordhash te exporteren en die vervolgens te kraken. (pdf).

"In veel gevallen kan zo het originele plain-text wachtwoord worden achterhaald", zegt Oleg Afonin. Op deze manier kan er toegang tot alle gebruikersgegevens worden verkregen die op basis van het accountwachtwoord waren versleuteld. Afonin erkent dat dit niet nieuw is, aangezien hetzelfde al tien jaar geleden met lokale Windowsaccounts kon. "Wat wel is veranderd is het soort informatie dat via het Microsoft-accountwachtwoord dat we hebben achterhaald kan worden benaderd. Dit is zo'n geval waarbij een kleine verandering allerlei nieuwe mogelijkheden voor digitaal forensisch onderzoek introduceert."

Microsoft Account

Het Microsoft-account, voorheen bekend als Windows Live ID, is een single sign-on-oplossing waarmee op allerlei Microsoftdiensten kan worden ingelogd. Als gebruikers een Microsoft-account gebruiken om op hun computer met Windows 8, 8.1 of 10 in te loggen krijgen ze bijvoorbeeld toegang tot Microsoft OneDrive. Ook zorgt het inloggen met een Microsoft-account ervoor dat de computer wordt versleuteld middels BitLocker. De herstelsleutel wordt standaard in de cloud van Microsoft bewaard, in het geval de gebruiker zijn wachtwoord vergeet. Een onderzoeker die toegang tot het Microsoft-account heeft kan zodoende ook de BitLocker-herstelsleutels van dat account benaderen.

"In tegenstelling tot lokale Windows-accounts worden inloggegevens van Microsoft-accounts op de servers van Microsoft opgeslagen en online geauthenticeerd", merkt Afonin op. "Het uitvoeren van een grootschalige online aanval op een Microsoft-account is onmogelijk, maar omdat er een lokale kopie van de wachtwoordhash wordt opgeslagen om offline authenticatie te bieden, kunnen wij hier gebruik van maken om de hash te achterhalen en die te kraken, wat het originele wachtwoord oplevert. Met dit wachtwoord kunnen experts allerlei soorten data van het online account benaderen." Elcomsoft omschrijft System Recovery als een tool voor forensische onderzoekers en it-beveiligingsspecialisten.

Reacties (6)
21-03-2016, 18:16 door Anoniem
Ja en daarom gebruik ik dus geen m$ account en alleen een lokaal account.
Uiteraard ook shutup10 om de nodige zooi uit te zetten.
21-03-2016, 18:33 door karma4
Als er fysieke toegang tot het systeem is, is er veel mogelijk. Niets nieuws zoals in het artikel ook staat. Niets bijzonders geld voor zowat alle systemen.
21-03-2016, 21:26 door Anoniem
Ze moeten een hash methode maken die niet in 0,00001 ms te decoderen is (gebruiksvriendelijk) maar eentje die bijv. 1 of 10 ms kost. Nog steeds redelijk gebruiksvriendelikker maar honderden keren beter bestand tegen hash brute forces.
22-03-2016, 11:13 door Anoniem
Door Anoniem: Ze moeten een hash methode maken die niet in 0,00001 ms te decoderen is (gebruiksvriendelijk) maar eentje die bijv. 1 of 10 ms kost. Nog steeds redelijk gebruiksvriendelikker maar honderden keren beter bestand tegen hash brute forces.
Ja, die bestaat al, namelijk PBKDF2. Deze gebruik ik ook. Het genereren van één hash duurt in mijn geval 1 seconde en elk wachtwoord heeft een unieke salt, veel plezier met bruteforce :)
22-03-2016, 14:01 door Anoniem
maar als de schijf is encrypt met bitlocker kunnen ze er nooit bij. dus helemaal eerlijk is het niet.
22-03-2016, 21:40 door [Account Verwijderd]
Door karma4: Als er fysieke toegang tot het systeem is, is er veel mogelijk. Niets nieuws zoals in het artikel ook staat. Niets bijzonders geld voor zowat alle systemen.

Precies, het hele artikel maakt alleen maar weer duidelijk dat SSO = SPOF. ;-)
Overigens werkt het hele verhaal ook allen bij een niet versleutelde harddisk.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.