image

TeamViewer neemt maatregelen tegen Surprise-ransomware

woensdag 23 maart 2016, 12:19 door Redactie, 4 reacties

De ontwikkelaars van TeamViewer hebben maatregelen genomen tegen internetcriminelen die de software gebruiken om computers en servers met ransomware te infecteren. TeamViewer is een programma om op afstand computers te beheren. Gisteren werd bekend dat criminelen via TeamViewer toegang tot computers weten te krijgen en daar vervolgens de Surprise-ransomware installeren.

Deze ransomware versleutelt vervolgens allerlei bestanden voor losgeld en geeft ze de bestandsextensie .surprise. De aanvallers gebruikten twee TeamViewer-accounts om toegang tot de computers van slachtoffers te krijgen. Daarop heeft TeamViewer besloten deze accounts uit te schakelen, zodat ze niet langer meer met de software zijn te gebruiken. Het is nog altijd onduidelijk hoe de aanvallers via TeamViewer toegang wisten te krijgen, maar mogelijk gaat het om gebruikers die hun TeamViewer-wachtwoord ook op andere websites gebruikten die werden gehackt.

Volgens Lawrence Abrams van Bleeping Computer heeft meer dan de helft van de slachtoffers een account op één van de gehackte websites die via Haveibeenpwned.com worden bijgehouden. Uit analyse van de Surprise-ransomware blijkt dat het ransomware-bestand zelf geen encryptiefuncties bevat. In plaats daarvan wordt erin het geheugen van de computer een ander bestand geladen dat uiteindelijk de bestanden versleutelt. Op deze manier probeert de ransomware detectie door virusscanners te omzeilen. Zodra bestanden eenmaal zijn versleuteld is er geen manier om die kosteloos te ontsleutelen.

Reacties (4)
23-03-2016, 13:25 door Anoniem
het probeert het niet alleen .. het slaagt er ook in.

Virusscanners scannen op een read/write op de HD en (veel) minder in het geheugen. Daarvoor zijn andere betere oplossingen beschikbaar (hitman of TIE / malwarebytes etc)
23-03-2016, 13:49 door Anoniem
en wat is nou de maatregel
23-03-2016, 21:37 door Anoniem

...
Deze ransomware versleutelt vervolgens allerlei bestanden voor losgeld en geeft ze de bestandsextensie .surprise. De aanvallers gebruikten twee TeamViewer-accounts om toegang tot de computers van slachtoffers te krijgen. Daarop heeft TeamViewer besloten deze accounts uit te schakelen, zodat ze niet langer meer met de software zijn te gebruiken...
Staat in de startpost
24-03-2016, 04:15 door Anoniem
Door Anoniem: en wat is nou de maatregel
Lezen is een kunst
De aanvallers gebruikten twee TeamViewer-accounts om toegang tot de computers van slachtoffers te krijgen. Daarop heeft TeamViewer besloten deze accounts uit te schakelen, zodat ze niet langer meer met de software zijn te gebruiken.


Het lijkt hier niet om een kwetsbaarheid in de Teamviewer software te gaan, (gelukkig!) maar om gelekte account wachtwoorden die de slachtoffers ook voor hun Teamviewer verbinding hebben gebruikt. Er hoeft dus geen patch uitgebracht te worden door Teamviewer. (als dit klopt)

Ik snap trouwens sowieso niet waarom mensen nog wachtwoorden hergebruiken, terwijl er prima wachtwoordbeheerders zijn zoals Keepass. Maar waarschijnlijk moet het kalf eerst verdrinken.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.