image

Tommelein: database met vingerafdrukken had aanslag niet voorkomen

donderdag 24 maart 2016, 09:47 door Redactie, 18 reacties

Een database met vingerafdrukken had de aanslagen in Brussel niet voorkomen, zo stelt de Belgische staatssecretaris voor privacy Bart Tommelein. Volgens Tommelein moet informatie uit bestaande databases sneller worden opgepikt en met elkaar in verband worden gebracht, zo laat hij tegenover De Standaard weten.

Gisteren stelde de Vlaamse premier Geert Bourgeois dat privacy soms moet kunnen wijken voor veiligheid. "Het is nu al de derde keer dat ik die druk voel van regeringspartners om met de nodige soepelheid om te gaan met onze privacy", reageert Tommelein daarop. Ten opzichte van de aanslag bij Charlie Hebdo is de roep hierom echter minder. "Het besef is gegroeid dat het opgeven van privacy niet de mirakeloplossing is. Het opgeven van de privacy betekent niet méér veiligheid", aldus de staatssecretaris.

Ook hekelt hij het plan van de Belgische minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon voor het aanleggen van een database met vingerafdrukken van elke Belgische burger. "Denk je nu echt dat zo’n databank de aanslagen van gisteren had kunnen voorkomen. Volgens de informatie die we vandaag hebben zaten de vingerafdrukken van de terroristen al in verschillende databanken. Ik ben er zelfs van overtuigd dat nog meer databanken het werk nog moeilijker maken."

Wie niets te verbergen heeft

De Standaard zet Tommelein ook nog de bekende stelling voor dat mensen die niets te verbergen hebben niet bang hoeven te zijn om hun privacy op te geven. Tommelein vindt dit een omgekeerde redenering. "Het is toch niet omdat iemand op zijn privacy staat, dat hij meteen verdacht is. Privacy en veiligheid zijn geen tegenpolen. De privacy opgeven kan op zich ook gevaarlijk zijn."

Zo wordt er nu vanuit gegaan alle gegevens in goede handen zijn en op gepaste wijze worden gebruikt. Maar volgens de staatssecretaris is er geen enkele garantie dat het altijd zo zal zijn. Ook kunnen gegevens in foute handen terechtkomen of gehackt worden. Daarnaast zullen mensen die nu hun privacy willen opgeven straks zeggen, als de terreurangst naar de achtergrond is verdwenen, dat hun privacy wordt geschonden. Maatregelen die inbreuk op de privacy maken moeten dan ook proportioneel en tijdelijk zijn, aldus Tommelein.

Reacties (18)
24-03-2016, 10:02 door Anoniem
"Het besef is gegroeid dat het opgeven van privacy niet de mirakeloplossing is. Het opgeven van de privacy betekent niet méér veiligheid
Nee maar wel valse hoop voor burgers die dat wel geloven.
24-03-2016, 10:13 door Anoniem
Het probleem is niet het tekort aan data, maar de interpretatie van de veelheid aan data. Als opsporingsdiensten alle communicatie van elke burger kunnen inzien, wordt het niet bepaald makkelijker om daar de juiste "het gaat beginnen" eruit te pikken en daar actie op te nemen.

Zoals terroristen juist toeslaan door er onopvallend uit te zien tussen de massa zal ook hun communicatie onopvallend zijn en wegvallen in de massa. Dat los je op met minder massa, niet meer.

Men zou beter alle kaarten kunnen zetten op data analyse. Heb je die op orde, dan kun je kijken of je de juiste data hebt. Andersom ("gooi alles daar maar op een hoop en dan zoeken we het later wel uit") doen we nu al en dat blijkt niet optimaal te werken.
24-03-2016, 10:30 door Anoniem
Parijs, Brussel, aanslagen:
Het is tragisch maar ze maken duidelijk dat "Europa" ook hier niet werkt. Incompatible databases tussen landen, structurele verschillen bij veiligheidsdiensten, geen bereidwilligheid bij landen om samen te werken, etc.
Een groot stuk ijzer in de hooiberg kan men niet eens vinden. En dan maar praten over die speld in de hooiberg. En dan die hooiberg maar groter willen maken.
We zijn het punt van grote onwil en onkunde al lang gepasseerd.
24-03-2016, 10:39 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
24-03-2016, 10:54 door Anoniem
Hij heeft een goed punt. Het probleem is echter de uitwisseling en verwerking van informatie.
Omdat verschillende soorten informatie anders gelabeld zijn (niet vertrouwelijk, vertrouwelijk, geheim, etc.), wordt informatie achtergehouden en niet gedeeld.

Als we veiliger willen worden en intelligence gestuurd gaan opsporen, moet de stroom van informatie anders worden ingericht.
Maar ja, dan zouden sommige wetten aangepast moeten worden en <sarcasme>we weten hoe makkelijk dat gaat</sarcasme>.
24-03-2016, 12:17 door vertelheteens
De terroristen hebben een nieuwe manier gevonden om te communiceren: Via pen en papier die afgeleverd worden via hun eigen postkantoortjes. Dit nieuwe fenomeen kunnen we brief per interne post gaan noemen.
24-03-2016, 12:36 door Anoniem
Naald en hooiberg. Je vindt de naald niet door nog een paar extra hooibergen ernaast te zetten.
24-03-2016, 13:23 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
24-03-2016, 14:05 door Anoniem
Er gaan inmiddels geruchten dat Nederlandse en/of Belgische autoriteiten één van de omgekomen terroristen die in Turkije al eens werd opgepakt en teruggestuurd met nota bene een waarschuwing "potentiële terrorist" erbij, nogal onzorgvuldig hebben afgehandeld.
Een beetje alsof men bij de overheid een teruggekomen rotte banaan met daarop een stikkertje geplakt "chiquita"
maar domweg in de grote mand met gezonde appels heeft teruggegooid.
Tjonge als dat waar is, wat staan die lui die steeds roepen dat het allemaal van de encryptie komt dan voor paal zeg...

Die encryptieverbieders (die ook steeds weer beginnen te zeuren) nemen hun besluiten op sentiment. Niet op realiteit.
Het verbieden van encryptie is bijna hetzelfde als alle burgers verbieden dat ze geen sterk slot meer op hun voordeur mogen hebben. Echt een superdom idee dus. Leer nou van de realiteit.
En lof aan Tommelein. Die getuigt er tenminste van dat hij redelijk goed wakker is.
24-03-2016, 14:19 door Anoniem
Maatregelen die inbreuk op de privacy maken moeten dan ook proportioneel en tijdelijk zijn

Bewust verhullende nuance tegen beter weten in omdat men heel goed weet wat men wil: data!

Praktijk: Afgestaan is zeer waarschijnlijk voorgoed afgestaan!
Bijna 225.000 personen in Nederlandse dna-database NFI
https://www.security.nl/posting/465636/Bijna+225_000+personen+in+Nederlandse+dna-database+NFI

Dit soort databases zullen in de discussie rondom afweging privacy veiligheid altijd gaan verzanden in het meer tegemoet komen aan de datahonger van de overheid.
Kijk je even mee naar de groei en vrijwel geen afname?
https://www.security.nl/image/view/9891
De grote vraag is dus in welk tempo we al verzamelend gaan opstomen naar de 50/60/70/80/90% !

Inbreuken op de privacy zijn dus niet tijdelijk.
Diensten zullen alles aan argumenten en methoden uit de kast halen om data niet meer te hoeven afstaan!
Kijk maar naar de truuk met het doorsluizen van gegevens naar de belastingdienst om deze dan weer terug te 'lenen'. Netjes langs de kaders van de wet, wetgeving die zo niet bedoeld was.

Nogmaals: Inbreuken op de privacy zijn niet tijdelijk!
Dit soort loze beloften van politici en diensten kun je vergeten en het is buitengewoon naïef dat te geloven!

Balans zoeken betekent opheffen.
Hebben is houden, klaar en punt!
24-03-2016, 15:29 door Anoniem
Laat je geen zand in de ogen strooien. De Belgische politici trachten nu hun verantwoordelijkheid te minimaliseren, door trefwoorden als encryptie, privacy, en databases met vingerafdrukken de wereld in te sturen. Wie de moeite neemt om ook de internationale media te lezen, zal het niet zijn ontgaan, dat de Belgen en ook de Nederlandse overheid een absurde vorm van amateurisme wordt verweten. Omstreeks 17:30 zal in de tweede kamer een debat hierover plaatsvinden, en wie zich breder wil informeren raad ik aan dat debat te gaan volgen.
24-03-2016, 17:26 door Anoniem
Het is apart dat een onderwerp als immigratie altijd vermeden wordt in dit soort discussies.
24-03-2016, 19:47 door karma4 - Bijgewerkt: 24-03-2016, 19:50
Door Anoniem:
Balans zoeken betekent opheffen.
Hebben is houden, klaar en punt!
Loop jij nog in een berenvel rond? De wereld veranderd continu. Verandering dat is je enige zekerheid, daar is de balans zoeken heel hard nodig. Niet de balans zoeken is die verliezen (opheffen). Je predikt een tegenstelling.

Eindelijk eens een meer evenwichtig verhaal van een politicus. Niet iets waar je van in de kramp schiet of om moet lachen als het niet zo triest zou zijn. (T.Elias P vd Cloo)
25-03-2016, 00:39 door Briolet
Door Anoniem: Er gaan inmiddels geruchten dat Nederlandse en/of Belgische autoriteiten één van de omgekomen terroristen die in Turkije al eens werd opgepakt en teruggestuurd met nota bene een waarschuwing "potentiële terrorist" erbij, nogal onzorgvuldig hebben afgehandeld.…
…Tjonge als dat waar is, wat staan die lui die steeds roepen dat het allemaal van de encryptie komt dan voor paal zeg...

Maar die 100% privacy mensen moeten dan misschien toch nog eens nadenken. België had te veel oog voor privacy en heeft deze persoon niet op een internationale lijst gezet. Hadden ze in België minder scrupules gehad met de privacy van zijn burgers, dan had Nederland hem niet vastgehouden. Nu was het alleen binnen België bekend dat deze gevangene niet van zijn 'verlof' terug gekomen was.

Het blijft echter speculeren met de beperkte info van vandaag. Het zal een big topic worden in het kamerdebat van volgende week, dus laat verdere speculaties maar tot na dat debat wachten.
25-03-2016, 00:50 door Anoniem
En dan nu de belangrijkste vraag:

Hoe kan iemand die Turkije wordt uitgezet in een land als Nederland of België terechtkomen?
25-03-2016, 08:17 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
25-03-2016, 14:56 door Joep Lunaar
Door Anoniem: Naald en hooiberg. Je vindt de naald niet door nog een paar extra hooibergen ernaast te zetten.
Sterker nog, zelfs de hooiberg is tussen alle naalden niet meer te vinden.
30-03-2016, 02:58 door Anoniem
Door Anoniem: En dan nu de belangrijkste vraag:
Hoe kan iemand die Turkije wordt uitgezet in een land als Nederland of België terechtkomen?

Precies! En Turkije zet hem op een vliegtuig naar Schiphol!. Als hij nou Dijkstra had geheten...
Maar als iemand die luistert naar de naam Ibrahim El Bakraoui Turkije wordt uitgezet dan lijkt me een Arabisch of Noord-Afrikaans land veel meer voor de hand liggend.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.