image

Rekenkamer: Amsterdam geeft privacy onvoldoende aandacht

vrijdag 25 maart 2016, 13:59 door Redactie, 0 reacties

De gemeente Amsterdam geeft de privacy van burgers met een hulpvraag, zoals een verzoek om jeugdhulp of wijkzorg, onvoldoende aandacht, zo stelt de Rekenkamer Metropool Amsterdam in een nieuw rapport. Aanleiding voor het rapport is dat de gemeente veel gegevens over burgers verzamelt.

Ook voert de gemeente steeds meer taken in het sociaal domein uit, waarbij veel informatie over burgers wordt uitgewisseld tussen gemeentelijke diensten onderling maar ook tussen de gemeente en externe partners. Voor het verlenen van hulp aan burgers heeft de gemeente privacygevoelige gegevens nodig, zo stelt de rekenkamer. Uit het onderzoek blijkt echter dat privacyregels niet worden nageleefd.

Zo ontbreekt er actueel privacybeleid en wordt de naleving van privacyregels niet structureel getoetst. Ook zijn hulpverleners niet altijd op de hoogte over hoe zij moeten handelen en worden burgers door hulpverleners niet altijd geïnformeerd over hun privacyrechten. Verder stelt de rekenkamer dat het maken van een afweging tussen het beschermen van privacy en het geven van hulpverlening ingewikkeld is. Het gaat dan bijvoorbeeld om het verzamelen van informatie zonder toestemming van een cliënt of het delen van gegevens met andere instanties als er bijvoorbeeld fraude of crimineel gedrag wordt vermoed.

De rekenkamer adviseert de gemeente Amsterdam om een visie op privacy te bepalen, het privacybeleid te actualiseren en een samenhangend plan te maken om transparant richting de burger te zijn. Ook moeten de regels worden verhelderd, zodat hulpverleners beter hun taak kunnen uitvoeren en moet de naleving van gemaakte afspraken worden gestimuleerd. Het college van B en W laat weten dat het alle aanbevelingen zal overnemen, maar geeft nog niet aan wanneer het dit zal doen.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.