image

DNB: Nederlander betaalt even vaak met pin als contant geld

vrijdag 25 maart 2016, 17:33 door Redactie, 0 reacties

Nederlanders betalen ongeveer even vaak met pin als contant geld, zo laat De Nederlandsche Bank (DNB) in het jaarverslag van 2015 weten (pdf). In 2010 werd voor 65% van de betalingen nog cash gebruikt. Bij geldautomaten en balies van banken werd vorig jaar voor 49 miljard euro opgenomen.

Dat is 16% minder dan in 2010. Naar verwachting zal deze verschuiving naar pinnen door de introductie van contactloos betalen en doordat mensen steeds meer gewend raken aan pinnen zich doorzetten, aldus DNB. Ook door de introductie van allerlei innovaties komt contant geld onder druk te staan. "Het is niettemin wenselijk dat het publiek deze mogelijkheid blijft houden, tenzij er speciale omstandigheden bestaan om geen contante betaling te accepteren, bijvoorbeeld ten aanzien van de veiligheid", aldus De Nederlandsche Bank.

Toekomst

Vorig jaar presenteerde het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB) zijn visie op de toekomst van contant geld. Hierin stelt het MOB dat het in een omgeving waarin geleidelijk steeds meer gepind wordt, het belangrijk is dat cash goed blijft functioneren als betaalmiddel. Hiervoor noemt het MOB diverse redenen. Zo ondervinden specifieke groepen mensen - zij die geen betaalpas kunnen gebruiken, blinden en slechtzienden of mensen die budgetteren met contant geld - hinder wanneer zij niet contant kunnen betalen.

Sommigen prefereren cash boven elektronisch betalen om zoveel mogelijk anoniem te blijven, schrijft DNB in het rapport. Daarnaast is het voor de stabiliteit van het betalingsverkeer noodzakelijk dat contant geld goed blijft functioneren, omdat dit het alternatief is als het pinsysteem om welke reden dan ook tijdelijk niet werkt, merkt DNB op. "Weliswaar is de laatste jaren veel gedaan om storingen daarin te vermijden en - als deze toch plaatsvinden - op te vangen, maar calamiteiten kunnen zich blijven voordoen. Eén en ander is voldoende reden om de rol van contant geld als universeel bruikbaar betaalmiddel niet aan te tasten." DNB kan zich dan ook in de aanbevelingen van het MOB vinden.

Image

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.