image

Universiteit vindt keyloggers op publieke bibliotheekcomputers

zondag 27 maart 2016, 08:21 door Redactie, 11 reacties

De Concordia-universiteit in het Canadese Montreal heeft bezoekers, studenten en personeel gewaarschuwd nadat er op de publiek toegankelijke bibliotheekcomputers hardwarematige keyloggers zijn gevonden die wachtwoorden en toetsaanslagen kunnen opslaan.

De apparaten bevonden zich tussen de computer en het toetsenbord en werden op de werkstations van twee universiteitsbibliotheken aangetroffen. De werkstations kunnen voor een periode van 10 minuten door het publiek worden gebruikt. Na de ontdekking werden alle publieke desktops op de locaties gecontroleerd. Doordat het om hardwarematige keyloggers ging zijn die niet door beveiligingssoftware te detecteren.

De universiteit neemt nu maatregelen en zal regelmatig visuele controles uitvoeren en adviseert ook het publiek om op te letten als ze publieke computers gebruiken. Wie de afgelopen 12 maanden bij een van de getroffen bibliotheken op een publieke computer is ingelogd krijgt het advies zijn wachtwoorden te wijzigen en creditcard- en bankafschriften op frauduleuze transacties te controleren.

Reacties (11)
27-03-2016, 11:03 door Anoniem
Dat gaat hier ook gebeuren. De Roverheid wil zo graag dat iedereen alles digitaal gaat doen en verplicht op die manier steeds meer mensen gebruik te maken van 'publieke' computers. Kwestie van tijd. En dan ligt het probleem weer bij de burger, want die moet zorgvuldig enzo zijn.
27-03-2016, 12:55 door Anoniem
Dit gebeurd uiteraard ook in Nederland. Denkt u hieraan, als u uw belastingaangifte in de bibliotheek gaat doen!?

Onze overheid heeft namelijk aangegeven dat als u geen computer of internet heeft, u van deze openbare computers gebruik kunt maken. Uw identiteit gaat gestolen worden en uw gegevens gaan misbruikt worden.

Dit is waar eerder voor gewaarschuwd is, en onze overheid en belastingdienst moeten hier echt voor aangeklaagd gaan worden. WAAROM weigeren ze om gewoon een papieren aangifte aan te nemen?

Dit is wat je krijgt als de belastingdienst geen berichten meer gaat versturen, maar wij als burgers de berichten moeten gaan ophalen. De wereld op zijn kop!
27-03-2016, 14:31 door Anoniem
1+1=2
27-03-2016, 15:13 door Matthias Huisman
Het was al 20 jaar geleden al bekend dat bibliotheekcomputers de security equivalent van Russisch Roulette was.

Dat het een hardwarevariant is, is dan weer wel nieuw.
27-03-2016, 15:54 door karma4
Door Anoniem: Dit is waar eerder voor gewaarschuwd is, en onze overheid en belastingdienst moeten hier echt voor aangeklaagd gaan worden. WAAROM weigeren ze om gewoon een papieren aangifte aan te nemen?
Je kunt gewoon een papieren aangifte indienen. Gewoon even aanvragen. http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/aangifte_doen/aangifte_inkomstenbelasting/aangifte_2015/aangifte_doen_over_2015

Door Matthias Huisman: Het was al 20 jaar geleden al bekend dat bibliotheekcomputers de security equivalent van Russisch Roulette was.Dat het een hardwarevariant is, is dan weer wel nieuw.
Hardware varianten zijn al tientallen jaren bekend. werken op elk OS omdat ze de keystrokes zien. https://en.wikipedia.org/wiki/Hardware_keylogger behoorlijk goed gedocumenteerd de benodigde hardware is goedkoop.
27-03-2016, 16:13 door Anoniem
Klopt. Deze man gaat a.s. dinsdag met alle jaaropgaves, bankrekeningoverzichten e.d. naar de belastingdienst toe en laat de ambtenaar het formuliertje invullen.
Ik ben bejaard, leesblind, dement, lijdt aan Alzheimer enz. (volgens mijn verklaring). Daarnaast heb ik (uiteraard) geen computer, smartphone, alleen een simpele Nokia, waarmee ik alleen kan bellen en sms-en.
Gelukkig heb ik mijn leeftijd mee, alsmede een egaal grijze baard.
Je moet 'de wal het schip laten keren' en zoveel mogelijk werk veroorzaken, dan houden ze (de belastingdienst) er vanzelf mee op.
Bij het UWV precies dezelfde aanpak, werkt uitstekend.
27-03-2016, 18:12 door Anoniem
Door Anoniem: Dat gaat hier ook gebeuren. De Roverheid wil zo graag dat iedereen alles digitaal gaat doen en verplicht op die manier steeds meer mensen gebruik te maken van 'publieke' computers. Kwestie van tijd. En dan ligt het probleem weer bij de burger, want die moet zorgvuldig enzo zijn.

Overdrijven is ook een vak.....
27-03-2016, 20:10 door Anoniem
telefonisch, 0800-0543 is een stuk handiger, en leesbaarder!
28-03-2016, 02:51 door Anoniem
Door Anoniem: Klopt. Deze man gaat a.s. dinsdag met alle jaaropgaves, bankrekeningoverzichten e.d. naar de belastingdienst toe en laat de ambtenaar het formuliertje invullen.
Ik ben bejaard, leesblind, dement, lijdt aan Alzheimer enz. (volgens mijn verklaring). Daarnaast heb ik (uiteraard) geen computer, smartphone, alleen een simpele Nokia, waarmee ik alleen kan bellen en sms-en.
Gelukkig heb ik mijn leeftijd mee, alsmede een egaal grijze baard.
Je moet 'de wal het schip laten keren' en zoveel mogelijk werk veroorzaken, dan houden ze (de belastingdienst) er vanzelf mee op.
Bij het UWV precies dezelfde aanpak, werkt uitstekend.
Aangezien je hier gewoon kan reageren is wat je doet dus gewoon fraude. Vroeger of later loop je daar mee tegen de lamp.
28-03-2016, 12:21 door Anoniem
"en verplicht op die manier steeds meer mensen gebruik te maken van 'publieke' computers."

Ze VERPLICHTEN helemaal niets.
Al maken ze het je niet makkelijk om te doen wat je zelf het liefste wil maar een publieke computer is en blijft een EIGEN keuze.
28-03-2016, 14:01 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.