image

Adblock Plus wint opnieuw rechtszaak tegen uitgever

woensdag 30 maart 2016, 11:14 door Redactie, 5 reacties

De ontwikkelaars van de populaire browseruitbreiding Adblock Plus hebben in Duitsland weer een rechtszaak tegen een grote uitgever gewonnen. Dit keer had de Süddeutsche Zeitung, de grootste betaalde krant van Duitsland, een rechtszaak aangespannen, zo melden de ontwikkelaars op hun blog.

De krant hekelde de werkwijze van Adblock Plus, dat aan de ene kant advertenties blokkeert, maar aan de andere kant advertenties die onderdeel van het "Acceptable Ads" initiatief zijn toestaat. Het gaat om advertenties die aan bepaalde voorwaarden doen. Grote uitgevers moeten daarnaast een percentage betalen om de advertenties te laten whitelisten. De rechter gaf de Duitse krant echter ongelijk.

Er is namelijk geen contract tussen uitgevers en de bezoekers waarin is opgenomen dat ze naar advertenties op de website moeten kijken. Door het ontbreken van een dergelijk contract hebben internetgebruikers dan ook het recht om advertenties te blokkeren. Daarnaast zou het Acceptable Ads initiatief uitgevers juist helpen. Als laatste oordeelde de rechter dat de wet er niet is om het businessmodel van uitgevers te beschermen. Het is inmiddels de vijfde rechtszaak die Adblock Plus tegen uitgevers en websites heeft gewonnen.

Reacties (5)
30-03-2016, 11:38 door Anoniem
Die voorlaatste zin: schitterend! Als dit je businessmodel is, zit je fout op het web. Ook deze rechter ziet dat correct. Het web IS NIET BEDACHT VOOR ADVERTENTIES! Ja, ik kan er behoorlijk pissig om worden dat zoveel bedrijven denken dat ze Berners-Lee's uitvinding voor hun eigen gewin kunnen misbruiken, zonder dat bezoekers daar iets tegen zouden kunnen doen.

In your face, @$$holes!
31-03-2016, 11:23 door Anoniem
applause
31-03-2016, 12:02 door Anoniem
Positieve ontwikkeling. Avertenties okay, zolang ze niet opdringerig zijn en niet volgen! Oftewel, gewoon advertenties zoals kranten en tijdschriften altijd al gebruikten. Trackers moeten echter altijd worden tegengehouden!
31-03-2016, 16:03 door Anoniem
Ik hoop dat Bild.de meeleest ;)
Dan kan dat specifieke filter weer ingeschakeld worden :-)
05-04-2016, 15:49 door Anoniem
Super dat ze hebben gewonnen. Geouwehoer met die reclame. Laten ze een ander bussinesmodel bedenken. Maar add-block plus werkt bij mij in firefox niet meer. Melding: de add-on kon niet worden gedownload vanwege een fout in de verbinding. Add-block in firefox opslaan als uitzondering verhelpt het probleem niet. HELP
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.