image

Onderzoek: terroristen nauwelijks aanwezig op Tor-netwerk

woensdag 30 maart 2016, 13:32 door Redactie, 2 reacties

Terroristen maken nauwelijks gebruik van het Tor-netwerk voor het hosten van terroristische of extremistische websites, zo blijkt uit onderzoek. Het Tor-netwerk laat gebruikers niet alleen anoniem websites bezoeken, maar biedt ook de mogelijkheid om websites te hosten.

In dit geval is de locatie van de website niet te achterhalen. Het Tor-netwerk en encryptie liggen echter onder vuur, waarbij sommige politici en opsporingsdiensten pleiten voor het afschaffen van end-to-end-encryptie en het aanpakken van het 'dark web'. Aanleiding voor onderzoekers Daniel Moore en Thomas Rid om te kijken welke partijen nu op het Tor-netwerk aanwezig zijn. Hiervoor ontwikkelden ze een crawler die 300.000 adressen op het Tor-netwerk doorzocht. Dit leverde ruim 200.000 unieke pagina's op.

Het gaat in dit geval om pagina's eindigend op de .onion-extensie die alleen op het Tor-netwerk zelf zijn te bezoeken, ook aangeduid als 'hidden services'. Hiervoor is het nodig om bijvoorbeeld Tor Browser te gebruiken. De gevonden websites werden vervolgens in categorieën onderverdeeld. "De resultaten suggereren dat websites op Tor hidden services voornamelijk voor criminele zaken worden gebruikt, waaronder drugs, financiële fraude en gewelddadige, kinder- en dierenpornografie."

Islamitisch extremisme

Wat de onderzoekers opviel was de afwezigheid van Islamitisch extremisme op het Tor-netwerk. Er werden slechts een paar actieve websites aangetroffen. "Jihadi's gebruiken het internet voor tenminste twee algemene doelen: publieke activiteiten, zoals propaganda, rekrutering en het geven van advies en niet-publieke activiteiten, zoals interne communicatie en commando- en controlestructuren. De propaganda op het Tor-netwerk is echter zeer beperkt."

Volgens de onderzoekers is dit te verklaren doordat ze nieuwelingen in het begin niet willen afschrikken iets 'illegaals' te doen, als er ook eenvoudig gegoogeld kan worden. Daarnaast zijn hidden services voor effectieve communicatie vaak niet stabiel of toegankelijk genoeg. Andere platformen zouden in dit geval beter voldoen.

Toekomst

In de conclusie van het onderzoeksrapport stellen de onderzoekers dat end-to-end-encryptie door overheden met rust moet worden gelaten. Een ander onderwerp dat speelt is het omgaan met het darknet. Om Tor te redden, en dan met name de reputatie van het anonimiseringsnetwerk, is het misschien nodig om te stoppen met hidden services in hun huidige vorm, aldus de onderzoekers. 94% tot 97% van al het verkeer op het Tor-netwerk gaat naar websites op het 'normale' internet. De rest gaat naar hidden services.

"Als het Tor Project vrijwillig met hidden services zou stoppen, zou dit de reputatie van Tor mogelijk verbeteren", merken de onderzoekers op. In dit geval zouden andere darknets deze rol kunnen overnemen, maar die hebben veel minder gebruikers. Kleinere darknets zijn eenvoudiger aan te vallen en eenvoudiger te de-anonimiseren. "De Tor-oprichters, hoe idealistisch ze ook zijn, erkennen deze werkelijkheid: een betere reputatie leidt tot een betere veiligheid."

Reacties (2)
30-03-2016, 15:26 door Anoniem
denk dat beide heren nog eens moeten gaan zoeken en dan ook eens even i2p moeten gaan bekijken.

Laatst waren er nog posts vanaf het TOR netwerk door de welbekende extremisten gemaakt.

Zo kwam ik persoonlijk ooit een black market tegen met botnets , creditcards, etc. gewoon via google.
Zoekt en gij zult vinden!
30-03-2016, 20:58 door Anoniem
Hidden services zijn juist de reden dat ik Tor ben gaan gebruiken, namelijk in de vorm van https://ricochet.im.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.