image

Dijkhoff: sterke encryptie is voor iedereen belangrijk

dinsdag 5 april 2016, 11:22 door Redactie, 5 reacties

Sterke versleuteling van data en communicatie is belangrijk voor de privacy van burgers, voor bedrijven en overheidsdiensten, zo stelt staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie aan de hand van het kabinetsstandpunt over encryptie dat vorig jaar werd gepresenteerd.

Vandaag vindt in Den Haag de One-conferentie van het Nationaal Cyber Security Center (NCSC) plaats die door Dijkhoff geopend zou worden, maar de staatssecretaris moest verstek laten gaan. In een persbericht over de conferentie stellen Dijkhoff en het ministerie van Veiligheid en Justitie, waar het NCSC onder valt, dat de One-conferentie van oudsher een verbinding van communities met verschillende belangen is. "Belangen die in het digitale tijdperk op zoek zijn naar een balans. De balans tussen veiligheid, vrijheid en maatschappelijke groei ofwel het kunnen benutten van de kansen die techniek ons biedt."

Het ministerie merkt op dat Nederland daarin een rol als koploper heeft en bij complexe onderwerpen ook een vooruitstrevende positie durft in te nemen die naar die balans zoekt. Een voorbeeld dat hiervan wordt gegeven is het kabinetsstandpunt rondom encryptie, waarbij het kabinet vorig jaar aankondigde dat het geen beperkende maatregelen tegen encryptie zal nemen.

"Daarom is het ook zo belangrijk dat dit kabinetsstandpunt het gebruik van encryptie om de digitale veiligheid te bevorderen, juist stimuleert en niet beperkt. Sterke versleuteling van data en communicatie is belangrijk voor de privacy van burgers, voor bedrijven en overheidsdiensten", laat Dijkhoff weten.

Reacties (5)
05-04-2016, 11:44 door Anoniem
weetje waar ik zo hekel aan heeft dat er mensen zijn die zicht maar UIT SPREKEN over iets waar ze de ballen verstand
van hebben mijn heer de minister ??????????????
hou en maakt uw eigen straatje eens SCHOON dan heeft u het al moeilijk genoeg )
05-04-2016, 12:30 door Rolfwil
ehm, ik zou het met je eens zijn als het een staatssecretaris van Landbouw was die zo'n uitspraak deed, maar een staatssecretaris van Veiligheid en Justitie? Prima!
N.B.een minister heeft tal van adviseurs onder zich, dus die zal niet zomaar wat blaten als ie niet weet waar hij het over heeft.
05-04-2016, 13:13 door Anoniem
Goede actie.
Ik hoop dat dit een stimulans is om nu eindelijk eens breder het gebruik van S/MIME te gaan toepassen. Denk aan banken, bedrijven en burgers die via email communiceren. Hoe weet ik dat een email van de bank ook daadwerklijk van de bank afkomstig is? Dat soort dingen. Mensen onderling kunnen dan ook email versleutelen. Handig en verstandig.
05-04-2016, 13:59 door Anoniem
Balans? : binnenkort besproken het voorstel tot ongeremd tappen op vaste kabel van alle digitale communicatie van alle Nederlanders!

Voorstel tot hackbevoegdheid op pacemakers??

Welke balans?
De balans is op surveillance gebied in Nederland volkomen zoek!
De enige balans die gezocht wordt is in communicatiestrategieën en woordenspelletjes om iets anders te suggereren dan er werkelijk aan de hand is!
Dijkhoff en zijn baas kunnen beter helemaal en voorgoed verstek laten gaan.

Balanceren op de grens van het leugenachtige, dat is het.
05-04-2016, 18:23 door quikfit
''Het ministerie merkt op dat Nederland daarin een rol als koploper heeft''

Begin maar met grenscontroles druiloor!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.