image

Wereldwijde exportlicentie Hacking Team ingetrokken

woensdag 6 april 2016, 17:03 door Redactie, 1 reacties

Het Italiaanse ministerie van Economische Ontwikkeling heeft de wereldwijde exportlicentie van Hacking Team ingetrokken. Daardoor mag het bedrijf de software niet meer buiten Europa verkopen. Hacking Team ontwikkelt spyware waarmee overheidsdiensten controle over computers kunnen krijgen.

Het bedrijf leverde aan verschillende landen waar de mensenrechten onder druk staan. Vorig jaar kreeg Hacking Team nog met een omvangrijke hack van het eigen bedrijfsnetwerk te maken waarbij 400 gigabytes aan data werden gestolen. Allerlei gevoelige e-mails en andere informatie verschenen vervolgens op internet. De Italiaanse krant Il Fatto Quotidiano meldt nu dat Hacking Team aan 46 landen niet meer mag leveren, waaronder de Verenigde Arabische Emiraten, Azerbeidzjan, Bahrein, Bolivia, Chili, Ethiopië, Indonesië, Irak, Jordanië en Kazachstan, maar ook landen als Zwitserland, Cyprus, Japan en Zuid-Korea.

"De wereldwijde licentie is door het ministerie ingetrokken, maar Hacking Team heeft nog steeds goedkeuring voor alle landen binnen de Europese Unie. En het bedrijf verwacht waar nodig goedkeuring te krijgen voor de verkoop aan landen buiten de EU", zo laat het bedrijf in een reactie aan Forbes weten. Aanleiding voor het intrekken van de licentie is onbekend. De Italiaanse krant vermoedt dat de recente moord op een Italiaanse student in Egypte ermee heeft te maken. De man deed in Egypte onderzoek naar de opkomst van onafhankelijke vakbonden. Uit autopsie van het lichaam bleek dat de student voordat hij werd vermoord meerdere dagen was gemarteld.

Reacties (1)
06-04-2016, 20:07 door Anoniem
Wat een farce. Dan zet HT toch een limited op de Bahama's op en gaan ze van daaruit de software verkopen aan Bahrein en dergelijke?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.