image

ING lanceert betalen via qr-code in bankieren-app

donderdag 7 april 2016, 10:00 door Redactie, 7 reacties

Klanten van ING kunnen vanaf vandaag via qr-codes betalen of geld ontvangen, zo heeft de bank bekendgemaakt. Via de Mobiel Bankieren-app kan er voortaan een betaalverzoek worden klaargezet, waarna de app een qr-code genereert. De partij die moet betalen scant vervolgens deze qr-code in de Mobiel Bankieren-app op zijn smartphone en bevestigt daarna de betaling via zijn mobiele pincode.

"Klanten kunnen vanaf nu snel onderling geld overmaken zonder invoer van een lang rekeningnummer door een betaalverzoek in de app aan te maken", zegt Jeroen Losekoot van ING. De qr-code van ING is SEPA-compatible. Dit betekent concreet dat iedere bank, als ze hun eigen bankieren-app geschikt maken om qr-codes uit te lezen, betalingen op deze manier kunnen accepteren. Het gaat namelijk om een universeel protocol.

Reacties (7)
07-04-2016, 11:25 door Anoniem
Dus als ik het goed begrijp hadden we een bankrekening in Nederland.
Omdat banken vinden dat ze anders zijn dan bijvoorbeeld telecom bedrijven, kunnen we als we van bank veranderen niet ons nummer meenemen.
Vervolgens moeten we die nummers onnodig langer met met IBAN toevoegingen, terwijl ze al net te lang waren om goed te onthouden, maar dat IBAN moest gewoon, van de EU.
Waarom kon niet gewoon het nederlandse systeem aangehouden worden en wanneer er duidelijk een buitenlandse betaling gedaan werd, DAN overstappen op een IBAN nummer?
Ook weer in de telecom wereld kan dit.
Lokaal bellen = 234567, buiten lokaal bellen = 099-234567, buitenlands bellen = +31 99-234567...
Zo kan dat toch ook met bankieren?
Eigen bank = 234567, andere bank = 099-234567, naar panama geld overmaken = IBAN-PA-NA-MA-1234567890

Dus nu moeten we voor een probleem wat DE BANKEN veroorzaakt hebben een oplossing gebruiken die zij zelf verzonnen hebben.

Overigens zie ik de eerste trojans al in mijn hoofd. Bedrag en goedkeuring injecteren in app, en weg-is-geld-naar-panama.

"Snel en makkelijk" zijn niet woorden die een gezond persoon associeert met "veilig".. en dat is wat ons geld bij de ING al lang niet meer is.
07-04-2016, 12:06 door Reinder
Door Anoniem: Dus als ik het goed begrijp hadden we een bankrekening in Nederland. snip snip..

Pff. Als ik je reactie uitprint en om een komkommer wikkel is het binnen een dag een augurk. Wat een zuurpruimerij, dit is onwijs handig voor kleine onderlinge betalingen tussen mensen onderling. Voorschieten in de kantine, bioscoopkaartjes verrekenen, cafe- of restaurantrekening verdelen, al dat soort dingen. En als je het niet wilt gebruiken, dan gebruik je 't lekker niet. Het is niet meer dan een rekeningnummer en een bedrag in een QR-code, het is niets wat hiervoor niet kon, alleen nu is het eenvoudiger en sneller.
07-04-2016, 12:53 door Anoniem
Door Reinder: Pff. Als ik je reactie uitprint en om een komkommer wikkel is het binnen een dag een augurk. Wat een zuurpruimerij, dit is onwijs handig voor kleine onderlinge betalingen tussen mensen onderling. Voorschieten in de kantine, bioscoopkaartjes verrekenen, cafe- of restaurantrekening verdelen, al dat soort dingen. En als je het niet wilt gebruiken, dan gebruik je 't lekker niet. Het is niet meer dan een rekeningnummer en een bedrag in een QR-code, het is niets wat hiervoor niet kon, alleen nu is het eenvoudiger en sneller.

Omdat jij te lam bent om een pin pas mee te nemen (99% van de kantines waar ik kom is betalen met cash onmogelijk) moet ik nu met een app met functionaliteit die ik niet wil en die alleen maar misbruikt kan worden accepteren?
07-04-2016, 13:47 door Reinder
Door Anoniem: Omdat jij te lam bent om een pin pas mee te nemen (99% van de kantines waar ik kom is betalen met cash onmogelijk) moet ik nu met een app met functionaliteit die ik niet wil en die alleen maar misbruikt kan worden accepteren?

Het selectief shoppen in de voorbeelden die ik aanhaalde laat ik maar even zitten. (Een keer je portemonnee in je jaszak laten zitten kan een ieder overkomen, dat is niet "lam". Dit soort beledigingen spuien is eigenlijk een automatische diskwalificatie, maar misschien heb je nog nooit gereageerd op dit "Internet" en ben je niet bekend met de regels. ). Blijkbaar heb je geen vrienden waarmee je wel eens gezamenlijk wat doet en waarbij het handig is als je de keuze hebt onderling kleine betalingen te doen. Ook dat laat ik zitten. Ik zal ook niet ingaan op de aard van deze mogelijkheid, die feitenlijk niets meer is dan een andere manier van al bestaande gegevens invoeren, met een QR-code in plaats van met de hand. De app heeft al lang de mogelijkheid geld over te maken, deze uitgebreidere manier van invoeren veranderd daar niets aan, en het heeft dus ook geen relevantie met je "injecteer" argument. Wat ik wel ga doen is een welgemeend advies geven: Stop met het gebruik van die app en die telefoon. Ik denk dat je je dan een stuk veiliger zal voelen. Als je nog steeds last hebt van angsten en woedende tirades over streepjescodes wilt spuien, dan kan een door je dorp passerende paladijn je vast wel naar een goede chirurgijn wijzen die je misschien kan helpen.
07-04-2016, 14:55 door Anoniem
De partij die moet betalen scant vervolgens deze qr-code in de Mobiel Bankieren-app op zijn smartphone en bevestigt daarna de betaling via zijn mobiele pincode.
Het lijkt me dat na inlezen van de QR-code er op je smartphonescherm bankgegevens van de ontvangende partij en het te betalen bedrag worden getoond, en dat je dit nog eventjes moet controleren voordat je de betaling bevestigd?
07-04-2016, 17:10 door Anoniem
QR-codes hebben nooit echt voet aan de grond gekregen in Nederland. Althans, nog niet. In China bijvoorbeeld zijn ze niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. WeChat heeft daar een groot aandeel in. De WeChat Wallet biedt door QR-codes ongekende mogelijkheden. Noem maar wat geks, 'Go Dutch', de rekening delen als je met vrienden uit eten gaat.

Ik ben benieuwd of het ING lukt om het gebruik van QR-codes in Nederland nieuw leven in te blazen. Als je de ontwikkelingen in China een beetje volgt, zie je in ieder geval legio toepassingsmogelijkheden.
07-04-2016, 17:25 door Anoniem
Door Anoniem: "Snel en makkelijk" zijn niet woorden die een gezond persoon associeert met "veilig"
Die komt ingelijst aan de muur.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.