image

3,7 miljoen euro schade door fraude met internetbankieren

vrijdag 8 april 2016, 15:17 door Redactie, 2 reacties

Criminelen hebben vorig jaar 3,7 miljoen euro via fraude met internetbankieren weten te stelen, zo laat de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) vandaag weten. Het gaat om een daling ten opzichte van 2014, toen criminelen nog 4,5 miljoen euro wisten buit te maken.

Phishing is met 3 miljoen euro aan schade de grootste schadepost bij internetbankieren. Van de 3,7 miljoen euro werd 40.000 euro (1,1%) niet vergoed omdat de schade volgens de NVB te wijten was aan grove nalatigheid van de klant. De schade als gevolg van gestolen of verloren betaalpassen steeg in 2015 van 3,3 miljoen naar 4,7 miljoen euro. De oorzaak is een nieuwe fraudevariant waarbij criminelen pashouders onder valse voorwendselen zover krijgen om hun betaalpas op te sturen.

Skimming

De schade door skimming, waarbij de magneetstrip van bankpassen wordt gekopieerd en pincodes afgekeken of opgeslagen, bedroeg vorig jaar 1,7 miljoen euro. Een stijging van 400.000 euro ten opzichte van 2014, toen het om minder dan 1,3 miljoen euro ging. Volgens de NVB komt schade als gevolg van skimmen in Nederland nagenoeg niet meer voor. De schade werd vooral veroorzaakt doordat passen buiten Europa werden geskimd, terwijl geoblocking niet actief was. Geoblocking zorgt ervoor dat de pinpas niet buiten Europa werkt.

De totale schade in het betalingsverkeer als gevolg van fraude kwam uit op 17,9 miljoen euro, een stijging ten opzichte van 2014 toen de schade 17,3 miljoen euro bedroeg. Bij relatief nieuwe ontwikkelingen als mobiel bankieren en contactloos betalen is schade als gevolg van fraude nog niet voorgekomen, zo laat de NVB weten.

Reacties (2)
08-04-2016, 18:23 door potshot
een schijntje tov van het totaal aan berovingen, overvallen,zakkenrollen, etc waarbij contant geld werd buitgemaakt.
en dan zijn er idioten die alleen maar contant willen betalen omdat ze panisch zijn dat de 'staat' dan weet waar ze hun halfje wit kopen en bang zijn dat hun rekening zomaar leeg kan zijn door hackers..wow...aluminium is gelukkig weer in prijs aan het dalen,meevallertje voor de aluhoetje gebruikers zullen we maar zeggen.
08-04-2016, 21:41 door Anoniem
Ik ken niemand die beroofd is.... Ik ken wel voldoende mensen wie geskimmed zijn, waar hun bankpasjes van gestolen zijn...
Ligt er maar net aan waar je woont waarschijnlijk.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.