image

Windows XP 2 jaar na houdbaarheidsdatum nog altijd populair

maandag 11 april 2016, 15:18 door Redactie, 7 reacties

Afgelopen vrijdag was het precies 2 jaar geleden dat Microsoft de ondersteuning van Windows XP stopte, toch is het 14-jaar oude besturingssysteem nog altijd populair. Volgens Net Applications heeft Windows XP een aandeel van 10,9%, terwijl StatCounter op 7,5% uitkomt.

In Nederland werkt 2,1% van de internetgebruikers nog met XP, maar in China is dit bijvoorbeeld nog altijd 26%. Microsoft stelt dat Windows op meer dan 1 miljard apparaten draait, wat inhoudt dat het om tientallen miljoenen computers gaat. Al deze gebruikers ontvangen sinds 8 april 2014 geen beveiligingsupdates meer. Verschillende experts vreesden dan ook de XPocalypse, waarbij XP-gebruikers op grote schaal zouden worden aangevallen.

De aanvallen bleven uit, maar volgens John Zorabedian van anti-virusbedrijf Sophos zijn XP-systemen nog altijd een schietschijf voor cybercriminelen en malware. Het zijn daarbij niet alleen XP-gebruikers die risico lopen, hun systemen kunnen ook worden gebruikt voor het aanvallen van andere systemen, zo waarschuwt anti-virusbedrijf ESET. Naast het ontbreken van beveiligingsupdates van Microsoft stoppen ook steeds meer andere partijen de ondersteuning van Windows XP. Zo is Google deze maand gestopt met ondersteunen van Google Chrome op XP.

Reacties (7)
11-04-2016, 15:27 door Anoniem
ESET neem ik sowieso niet serieus (teveel testosteron in de directie) en Sophos waarschuwt voor vanalles en doet niet genoeg aan het voorkomen van beveiligingsgaten in de eigen software. Dit is weer een stuk geschreven door een marketeer, niet door een echte anti-malware specialist.

De updates zijn er nog wel te verkrijgen via een registry truuk, maar niet voor alle onderdelen. Met behulp van een up to date third party browser en een aantal andere aanpassingen is er niet veel aan de hand.
11-04-2016, 17:03 door Anoniem
Door Anoniem: ESET neem ik sowieso niet serieus (teveel testosteron in de directie) en Sophos waarschuwt voor vanalles en doet niet genoeg aan het voorkomen van beveiligingsgaten in de eigen software. Dit is weer een stuk geschreven door een marketeer, niet door een echte anti-malware specialist.

De updates zijn er nog wel te verkrijgen via een registry truuk, maar niet voor alle onderdelen. Met behulp van een up to date third party browser en een aantal andere aanpassingen is er niet veel aan de hand.

En nu is het alleen maar iets wat een anoniem persoon heeft geschreven, je kan best gelijk hebben, maar waar is jou bron?
11-04-2016, 19:42 door karma4 - Bijgewerkt: 11-04-2016, 19:43
Je keus:
a/ een officiele staatsversie http://qz.com/505383/a-first-look-at-the-chinese-operating-system-the-government-wants-to-replace-windows/. Met vrijwel zeker alle surveillance opties die gratis meekomen.
b/ een illegale versie (gehacked niet betaald) van een door jouw staat ongewenst buitenlands bedrijf.

Aanvallen naar andere systemen dan zijn IOT en linuxservers veel; lucratiever om in te zetten.
12-04-2016, 07:19 door Anoniem
In Nederland werkt 2,1% van de internetgebruikers nog met XP

2,1% van de Nederlanders zou zich dus de ballen uit de broek moeten schamen....
XP is 2 jaar over de uiterste houdbaarheidsdatum, die met de 10 jaar die op de verpakking stond al erg lang was voor een stuk software.
Stap over op linux of een nieuwere windows versie, of neem gewoon afscheid van die oude computer en koop een nieuwe ;)
12-04-2016, 08:16 door Anoniem
Geef mij maar fedora Linux.
https://getfedora.org/

ik gebruik het al sinds 2006
12-04-2016, 10:57 door Anoniem
Er is niets mis met Windows XP.
Ik heb nog ruim 1200 licenties liggen voor XP en XP is gemakkelijk te installeren en te onderhouden. (ik heb nog honderden CD's liggen van Microsoft en dat kan ik niet zeggen over bijvoorbeeld Windows 10, sinds Microsoft Technet om zeep heeft geholpen doe ik niets meer aan iets wat met Microsoft te maken heeft.
Virusscanners heb ik niet nodig voor XP, omdat deze machines die ik op XP draai simpelweg niet 'a la consument' gebruikt worden.
Waarom maak ik geen gebruik van Linux? Nou, ik maak wel gebruik van POSIX systemen, Unix draai ik al sinds 1980, sinds 1986 Mac OS, minix sinds 1993, linux al sinds 1995 en Mac OS-X sinds 2001.
Alles wat op linux sneller draait, draai ik al op linux en voor mij is dat ongeveer 95% van de applicaties.

Er is domweg heel veel specifieke software geschreven voor Windows XP wat simpelweg niet eens draait op de opvolgers en waar niemand een opensource variant van gemaakt heeft, in mijn geval omdat ik waarschijnlijk een van de weinige ben die nog leeft en weet hoe een en ander werkt.

En om heel eerlijk te zijn, van de 100% open source schrijvers heb je 95% koekenbakkers die alleen maar CTRL-C/CTRL-V kunnen doen, 4% die in een aftandse taal schrijven zoals JAVA of .NET (en dat port niet lekker naar POSIX) en die overige 1% weet niet wat X.25 packets zijn (om maar een voorbeeld te noemen).

Actieve virussen heb ik al 15 jaar niet meer gezien en diegene die wel binnen komen zijn voor Windows maar komen toch eerst binnen op een Linux systeem waar ze vervolgens onschadelijk gemaakt worden voordat ze de wat gevoeligere Windows omgeving binnen kunnen komen.
Ik heb nog wel een Windows virusscanner maar die heb ik alleen om dat de vriendin een virusscanner wilde om dat die nogal makkelijk bang te maken is en gevoelig is voor marketing.
Als ik dan vraag "hoe vaak heeft je virusscanner zinvol aangeslagen de afgelopen 10 jaar?" is het antwooord 0 keer... Cookies enzo vind ik niet erg spannend.
Het antwoord is dan ook, hoeveel meerwaarde heeft het om over te stappen naar een iNTEL i7 met 16GB geheugen en 3 SSD's in raid stripe om Microsoft Edge of Office een beetje te laten lopen, terwijl je met een AMD Turion2 en 2GB geheugen sneller werkt met Windows XP en Office XP ? (en direct niet 1500 euro voor een laptop neer moet tellen 800 euro voor een nieuwe licentie en 4x zoveel stroom kwijt bent?)
13-04-2016, 20:17 door Anoniem
Door Anoniem:
In Nederland werkt 2,1% van de internetgebruikers nog met XP

2,1% van de Nederlanders zou zich dus de ballen uit de broek moeten schamen....
XP is 2 jaar over de uiterste houdbaarheidsdatum, die met de 10 jaar die op de verpakking stond al erg lang was voor een stuk software.
Stap over op linux of een nieuwere windows versie, of neem gewoon afscheid van die oude computer en koop een nieuwe ;)

Je moeten schamen dat je een redelijk stabiele maar verouderde Windows-versie gebruikt ? Laat me niet lachen. Wie is er nou onnozel ? Degene die software van een niet betrouwbare Amerikaanse multinational installeert en dan gelooft over veilige state-of-het-art software te beschikken en zich ten slotte nog laat wijsmaken dat er zoiets als een houdbaarheidsdatum voor software bestaat of degene die stabiele maar verouderde en daarom betrekkelijk onveilige software gebruikt maar daarvoor in de plaats de computer, waarop de software is geïnstalleerd, hard- en softwarematig heeft beschermd ?

Voor de goede orde: ik beschik over computers met Linux en over computers met Windows (XP en Win7) en werk voor het dagelijks offline-gebruik bij voorkeur met mijn goede oude XP. Ik zie geen enkele reden om mij daarvoor te schamen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.