image

Microsoft steunt Privacy Shield voor uitwisselen data met VS

maandag 11 april 2016, 16:02 door Redactie, 7 reacties

Microsoft steunt het recent afgesproken privacyverdrag Privacy Shield om data van Europese gebruikers met de Verenigde Staten uit te wisselen, zo heeft de softwaregigant vandaag laten weten. Privacy Shield moet de Safe Harbour-overeenkomst vervangen die vorig jaar door het Europees Hof van Justitie ongeldig werd verklaard. Volgens Microsoft is Privacy Shield een effectieve overeenkomst die moet worden goedgekeurd.

Privacy Shield stelt strengere regels aan bedrijven in de Verenigde Staten om persoonsgegevens van Europeanen te beschermen en verplicht sterkere monitoring en handhaving door de Amerikaanse toezichthouder FTC. In het geval de Amerikaanse autoriteiten toegang tot de persoonlijke gegevens van Europeanen willen die via het nieuwe verdrag worden uitgewisseld, zullen hiervoor duidelijke voorwaarden, beperkingen en toezicht gelden, om zo algemene toegang te voorkomen. Europeanen die het hier niet mee eens zijn krijgen de mogelijkheid om bij een nieuwe ombudspersoon een klacht in te dienen.

Microsoft zegt de documentatie uitgebreid te hebben bekeken en heeft zich nu positief over het verdrag uitgelaten. "De Europese Unie en de Verenigde Staten zijn door dit nieuwe privacyverdrag beter af", zegt John Frank, Microsofts vicepresident voor overheidszaken in de EU. Hij merkt verder op dat het verdrag voor meer transparantie over overheidsverzoeken zorgt en het een betere privacybescherming voor Europese burgers oplevert, terwijl data nog steeds kunnen worden uitgewisseld.

"Door een duidelijke overeenkomst te bieden die ervoor zorgt dat de gegevens van EU-burgers goed zijn beschermd als ze naar de Verenigde Staten worden verstuurd, is Privacy Shield een belangrijke stap om het vertrouwen in de wereldwijde digitale economie te versterken en we hopen dat het verdrag zoals onderhandeld zal worden goedgekeurd", merkt Frank op.

Reacties (7)
11-04-2016, 17:20 door Anoniem
Van nul en generlei waarde. Wacht maar tot degenen die met een BETROUWBAAR oordeel kunnen komen zich hebben uitgelaten. Dan zal waarschijnlijk blijken dat ook dit 'verdrag' zo de prullenbak in kan.
11-04-2016, 17:34 door Anoniem
Yeah, right.
Is de Amerikaanse wet aangepast?
Neen.
Dus dan is ook dit verdrag een wassen neus.
11-04-2016, 18:40 door Anoniem
Hmm ik herinner mij nog dat de President van de VS bestraffingen van het FTC kan tegenhouden.
Het FTC wilde een importverbod op een bepaald iPhone type nadat Apple een rechtszaak van SamSung had verloren en Obama hield het tegen.

Dus tot hoever gaat die handhaving van de FTC?
11-04-2016, 19:13 door Anoniem
Tja Microsoft en Privacy

'Gelukkig' zijn er ook andere geluiden te horen
"Het EU US Privacy Shield is nog steeds gatenkaas"

Het Shield is rot

Daar waar de Verenigde Staten duidelijk aangeeft dat de geheime diensten in principe nog steeds toegang kunnen hebben tot álle gegevens van Europeanen die in de Verenigde Staten worden opgeslagen, zegt de Europese Commissie: Nou ja, vooruit dan maar. Sterker nog: De Europese Commissie stelt dat er géén bulkcollectie meer is (o.a. in de vijfde alinea in het persbericht), omdat er voorwaarden zijn waarop gegevens gefilterd mogen worden en omdat er minder filters geplaatst mogen worden. En dat terwijl de Europese Commissie zelf nog constateert dat gegevens wel degelijk in bulk verzameld zullen worden (bovenaan pagina 4 van de zesde bijlage).

Het ging de Europese rechter juist om de onbeperkte toegang tot bulkdata. En die is niet ingeperkt. Dat betekent dat de kritiek van het Europese Hof nog steeds staat. Dat betekent óók dat het kern van het probleem niet is opgelost en dat de hele beslissing van de Europese Commissie op los zand staat.

https://bof.nl/2016/02/29/het-eu-us-privacy-shield-is-nog-steeds-gatenkaas/

"Coalitie van burgerrechtenorganisaties zegt: verbeter het EU US Privacy Shield"

Het is niet zo dat gegevens van de Europese burger straks écht beter beschermd worden.
Niet ten opzichte van de Amerikaanse overheid, maar ook niet ten opzichte van de bedrijven die gebruik gaan maken van het Shield. Zo wordt de Amerikaanse massa surveillance niet ingeperkt en heb je als Europese burger in de praktijk niet of nauwelijks de mogelijkheid om daar iets aan te doen.

https://bof.nl/2016/03/17/coalitie-van-burgerrechtenorganisaties-zegt-verbeter-het-eu-us-privacy-shield/
11-04-2016, 19:41 door Anoniem
Beter af? Mooie woord keuze. Slechter dan het was kon ook bijna niet.
11-04-2016, 20:53 door Anoniem
Zo wordt de Amerikaanse massa surveillance niet ingeperkt en heb je als Europese burger in de praktijk niet of nauwelijks de mogelijkheid om daar iets aan te doen.
Tuurlijk wel, gewoon Tor gebruiken. WindowsX-gebruikers zijn sowieso de klos, daar helpt geen moedertjelief meer aan.
Voordat die gegevens in Redmont aankomen, hebben die even een ommetje gemaakt via diverse 3/4-letterdiensten.
12-04-2016, 14:58 door Anoniem
De beste methode is gewoon een aanbieder kiezen die zijn data gewoon in Nederland opslaat.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.