image

Obama opgeroepen om encryptiewetsvoorstel te verwerpen

dinsdag 12 april 2016, 13:44 door Redactie, 2 reacties

Een coalitie van internationale burgerrechtenorganisaties heeft de Amerikaanse president Barack Obama een open brief (pdf) geschreven waarin hij wordt gevraagd om een Amerikaans wetsvoorstel te verwerpen. Het gaat om een wetsvoorstel dat bedrijven verplicht om justitie mee te helpen met het ontsleutelen van versleutelde gegevens.

Een voorlopige versie van het wetsvoorstel lekte vorige week uit en ontving al felle kritiek van burgerrechtenorganisaties. De organisaties die de nu verzonden brief hebben ondertekend stellen dat de gelekte versie niet serieus kan worden genomen, aangezien die zo breed is dat het alle internetbedrijven en personen die communicatiediensten aanbieden of gegevens verwerken of opslaan verplicht hun beveiliging te ondermijnen, zodat de overheid toegang tot de gegevens krijgt. "Dit wetsvoorstel vraagt fabrikanten, dienstverleners en applicatieontwikkelaars om het onmogelijke te doen, om op de één of andere manier hun gebruikers te beschermen terwijl ze een derde partij toegang tot informatie moeten verlenen", aldus de briefschrijvers.

Als het Witte Huis een dergelijk "extreem voorstel" niet verwerpt, dan is dit aanleiding voor ernstige zorgen over de toewijding van de regering voor mensenrechten en de digitale economie, zo laat de brief verder weten. "Het staat zonder twijfel vast dat dit wetsvoorstel de veiligheid van miljarden internetgebruikers bedreigt, waaronder journalisten, activisten en gewone mensen die hun recht op de vrijheid van meningsuiting willen uitoefenen, alsmede de vitale infrastructuur en overheidsdatabases", merken de organisaties op. Ze waarschuwen dat het voorstel weinig zou doen om misdaad en terrorisme te bestrijden, aangezien personen die zich met illegale activiteiten bezighouden hun eigen manieren hebben om hun communicatie en apparaten te beschermen.

De briefschrijvers wijzen Obama op verschillende datalekken en beveiligingsincidenten die de afgelopen weken plaatsvonden. "Dit laat zien dat bedrijven al nauwelijks hun tegenstanders kunnen bijhouden, zelfs als ze al hun middelen inzetten. We kunnen niet vereisen dat ze nu beveiligingslekken gaan introduceren die aanvallers uiteindelijk weten te misbruiken." De Amerikaanse president wordt dan ook opgeroepen om dit wetsvoorstel en anderen die daar op lijken in het openbaar, snel en met kracht te verwerpen. De brief is onder andere ondertekend door de Electronic Frontier Foundation, het Tor Project en Access Now.

Reacties (2)
12-04-2016, 16:23 door Anoniem
Gebruik https://www.eff.org/deeplinks/2016/04/eff-joins-32-civil-liberties-groups-and-companies-ask-obama-reject-anti-encryption als URL en niet de pdf.

Peter
18-04-2016, 17:42 door Anoniem
Door Anoniem: Gebruik https://www.eff.org/deeplinks/2016/04/eff-joins-32-civil-liberties-groups-and-companies-ask-obama-reject-anti-encryption als URL en niet de pdf.

Peter
Door Anoniem: Gebruik https://www.eff.org/deeplinks/2016/04/eff-joins-32-civil-liberties-groups-and-companies-ask-obama-reject-anti-encryption als URL en niet de pdf.

Peter

De pdf werkt feilloos althans op een Mac. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan tenzij je Adobe Acrobat onder Windows niet vertrouwt.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.