image

GVB-spuger via dna-database veroordeeld tot werkstraf

dinsdag 12 april 2016, 16:21 door Redactie, 10 reacties

Een 44-jarige man die een medewerker van het Amsterdamse vervoersbedrijf GVB bespuugde is dankzij de dna-database van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) veroordeeld tot een werkstraf van 40 uur, waarvan de helft voorwaardelijk. Ook moet hij het slachtoffer een schadevergoeding van 200 euro betalen.

Het GVB houdt op dit moment een proef waarbij dna-materiaal van spugende reizigers wordt opgeslagen en indien onbekend 12 jaar in de dna-database van het NFI wordt bewaard. In het geval een GVB-medewerker is bespuugd zal een speciaal ov-zorgteam het speeksel veiligstellen. Als de medewerker aangifte doet wordt het buisje met dna bijgevoegd. Een laboratorium zal vervolgens kijken of er dna uit het speeksel kan worden gehaald, waarna het NFI in de nationale dna-database naar een match zoekt.

Indien er een match is wordt de verdachte op het politiebureau uitgenodigd. De officier van justitie kan vervolgens besluiten om aan de hand van het dna-materiaal en eventuele camerabeelden tot vervolging over te gaan. Het bespugen van een persoon in een publieke taak kan met een gevangenisstraf van maximaal 3 maanden of een boete van 4.000 euro worden bestraft. Komt het dna niet in de NFI-database voor, dan wordt het voor een periode van 12 jaar opgeslagen.

Zaak

Vanochtend moest de 44-jarige man voor de politierechter verschijnen. Hij werd ervan verdacht vorig jaar oktober een medewerker van het GVB te hebben bespuugd. De man fietste aan de verkeerde kant van de rijbaan toen hij de medewerker bespuugde. Nadat zijn spuug was veiliggesteld werd er een match in de dna-database voor veroordeelden gevonden. Het dna van de man was wegens een eerdere veroordeling voor het bedreigen van een kaartcontroleur in de dna-database opgenomen.

De officier eiste een werkstraf van 40 uur waarvan de helft voorwaardelijk en het betalen van een schadevergoeding van 200 euro. De rechter veroordeelde de verdachte conform de eis, zo laat het Openbaar Ministerie weten. Aan de proef, genaamd 'Spitfire', doen naast het GVB ook politie en het OM mee.

Reacties (10)
12-04-2016, 16:29 door Anoniem
Fijn al dat DNA materiaal. Straks komt er nog een nationale database met facebook praktijken (lees: doorverkopen naar iedereen).
12-04-2016, 17:30 door karma4 - Bijgewerkt: 12-04-2016, 17:30
Door Anoniem: Fijn al dat DNA materiaal. Straks komt er nog een nationale database met facebook praktijken (lees: doorverkopen naar iedereen).
Die overheidsdatabase met midadigers bestaat al. Is er altijd al geweest in wat voor vorm dan ook. Het is GEEN GVB data.

Vind je bedreiging van kaartverkopers normaal? Dat is de zaak waarbij dna materiaal verzameld is. Hij dacht zijn ongenoegen op een willekeurige medewerker te botvieren. Is er nog gemakkelijk mee weggekomen.
12-04-2016, 18:15 door Anoniem
Door karma4:
Door Anoniem: Fijn al dat DNA materiaal. Straks komt er nog een nationale database met facebook praktijken (lees: doorverkopen naar iedereen).

Vind je bedreiging van kaartverkopers normaal?
Dat is de zaak waarbij dna materiaal verzameld is.
Hij dacht zijn ongenoegen op een willekeurige medewerker te botvieren.
Is er nog gemakkelijk mee weggekomen.

Aangezien jij altijd excelleert in het zoeken naar linkjes bij discussies.
Doe ons en vooral jezelf een lol en geef ons snel de linkjes naar de beide rechterlijke uitspraken zodat we het werkelijk inhoudelijk kunnen beoordelen.

Nu blijft het nog een vaag suggestief verhaal met details die er niet toe doen.

Dus waar blijf je met je linkjes?
- Een link naar de rechterlijke uitspraak van dit spuugincident in de openbare ruimte !
Dus niks in de tram/bus/metro, wat doet de informatie van het tegen het verkeer in fietsen ertoe? Klust de wandelende gvber bij als verkeersagent?. Maar e.e.a. wordt natuurlijk wel publicitair handig gekoppeld aan ander nieuws waarin de suggestie wordt gewekt dat agressie in het openbaar vervoer schering en inslag is terwijl dat niet zo is als je het afzet tegen het aantal reizigers dat het GVB vervoert.
- De link naar de uitspraak van daarvoor, het eerdere conflict.

Nu zijn je conclusies nergens op gebaseerd en betreft het slechts de zoveelste mening van iemand die gewoon een pest heeft aan stedelingen en de meerderheid van de Amsterdammers maar allemaal maar onbeschoft durft te noemen.
(https://www.security.nl/posting/467197/GVB+gaat+pinautomaten+in+bus+en+tram+installeren#posting467275)
Hoeveel zijn dat er dan van de 837.000?

Het lijkt me beter dat mensen met dergelijke grootste ideeen over hele andere mensengroepen maar beter niet terecht kan komen in overheidsfuncties of op plekken terecht komt waar het al teveel maatschappelijke oordeel en selectieschade aankan.
12-04-2016, 18:19 door Anoniem
Door karma4:
Door Anoniem: Fijn al dat DNA materiaal. Straks komt er nog een nationale database met facebook praktijken (lees: doorverkopen naar iedereen).
Die overheidsdatabase met midadigers bestaat al. Is er altijd al geweest in wat voor vorm dan ook. Het is GEEN GVB data.

Vind je bedreiging van kaartverkopers normaal? Dat is de zaak waarbij dna materiaal verzameld is. Hij dacht zijn ongenoegen op een willekeurige medewerker te botvieren. Is er nog gemakkelijk mee weggekomen.

Met alle respect @Karma4, dat is nog geen excuus om onder negering van eerdere toezeggingen het gebruik steeds verder voorbij de oorspronkelijke afspraken op te rekken onder het motto: "Als we (overheid) deze belofte niet houden, doen we onmiddellijk een andere." Waar ligt voor jou de grens aan DNA gebruik waar we je wel aan kunnen houden? En waarom zouden we je geloven?
12-04-2016, 21:24 door Anoniem
Weet je wat zo krom is in dit land? Wél DNA materiaal 12 jaar opslaan (wat bakken geld kost), en wél met dat gegeven een beetje 'angst' inpraten... echter de straffen zijn en blijven een lachtertje... Dus iets wat eigenlijk 4000 euro boete kan opbrengen en drie maanden cel, wordt blijkbaar afgedaan met 200 euro en halve week plantsoenendienst.

Weet je wat ze zouden moeten doen: die maximale straffen eens geen opleggen, of op zijn minst de helft daarvan. Dat schikt af, niet 12 jaar in een database staan met je DNA. Die enige die dat pijn doet zijn de privacybewuste burgers, maar niet het type mens wat het blijkbaar normaal vind een ander in zijn gezicht te spugen.
12-04-2016, 21:50 door karma4
Door Anoniem:Waar ligt voor jou de grens aan DNA gebruik waar we je wel aan kunnen houden? En waarom zouden we je geloven?
De grens:
. Nooit door commerciële of private instanties laten afhandelen
Nfi en justitie voldoen daaraan.
. Alleen in het kader van vastgelegde gebeurtenissen om de bedreigers van de sociale gemeenschap aan te kunnen pakken.
. In een systeem met vele dubbele controles zoals rechters handhavers en wetmakers.

Het is onderdeel van een samenleving dat er richtlijnen en handhavers zijn. Wees blij met de democratie die we hebben al wordt hij soms bedreigd. Het is niet een ideaal systeem maar zo te zien het beste wat we tot nu toe in staat zijn.

Ja de dictatoriale systemen kennen we ook. Je moet zien te voorkomen dat je daarin terecht komt. Dat is beter dan bedenken wat je zou moeten als je erin komt.
Ik zie dna vastleggen niet anders als de persoonlijke identifcering omdat je iemand goed kent. In de kleinere gemeenschappen van de Middeleeuwen was dat nog best effectief. Nu niet meer door de grotere aantallen mensen
12-04-2016, 22:06 door karma4 - Bijgewerkt: 12-04-2016, 22:47
Door Anoniem:
Doe ons en vooral jezelf een lol en geef ons snel de linkjes naar de beide rechterlijke uitspraken zodat we het werkelijk inhoudelijk kunnen beoordelen.
Het is het artikel van de redactie waar het genoemd is. Ik heb nog niet meegemaakt dat ze bronnen verzonnen hebben. Wat dat betreft acht ik ze zeer betrouwbaar. De link zit bij hun artikel naar de zaken arrondissement Amsterdam.

Demening over stedelingen Amsterdammers is jouw mening jij gaf zelf die klassifikatie af. Dat ik het meer directer aanduidt ja polarisering niet polderen .
Maar vind jij het bussen vernielen met passagiers normaal?Vind jij een overval van een bus met wapen normaal?
Vind je het normaal dan lijkt me dat een echt probleem.
Vind je het niet normaal wat is dan jouw betere oplossing?
12-04-2016, 23:36 door Anoniem
21:50 door karma4: Alleen in het kader van vastgelegde gebeurtenissen om de bedreigers van de sociale gemeenschap aan te kunnen pakken.
Ter aanvulling: hier nauwkeurig omschreven in Wet DNA-onderzoek bij veroordeelden, Artikel 2 lid 6
(http://wetten.overheid.nl/BWBR0017212/2014-05-01#Artikel2) :

"DNA-profielen worden slechts verwerkt voor de voorkoming, opsporing, vervolging en berechting van strafbare feiten en de vaststelling van de identiteit van een lijk.
Bij of krachtens algemene maatregel van bestuur worden regels gesteld voor het verwerken van DNA-profielen en celmateriaal."

Goeroehoedjes
13-04-2016, 14:28 door Anoniem
Ja de dictatoriale systemen kennen we ook. Je moet zien te voorkomen dat je daarin terecht komt. Dat is beter dan bedenken wat je zou moeten als je erin komt.
Onderdeel daarvan is dat je uitkijkt met systemen die makkelijk misbruikt kunnen worden om bijvoorbeeld tegenstanders uit de weg te ruimen of zwart te maken. Ik weet niet hoe makkelijk het is om DNA te faken op dit moment, maar dat is wel een issue met vingerafdrukken en iris scans.
16-04-2016, 17:11 door Anoniem
Verwacht men nu van het OV personeel dat men zich rustig laat bespugen en de dader laat weglopen?
Wat een aanfluiting van een aanpak, sorry hoor.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.