image

Uber gaf VS informatie over 12 miljoen gebruikers

dinsdag 12 april 2016, 17:40 door Redactie, 3 reacties

Uber heeft Amerikaanse overheidsdiensten in de laatste helft van vorig jaar reisgegevens over 12 miljoen klanten en chauffeurs overhandigd, zo laat het bedrijf in het eerste transparantierapport weten. Het rapport laat zien dat Uber aan de meeste overheidsverzoeken om data te overhandigen gehoor geeft.

In de laatste zes maanden van 2015 ontving Uber 33 dataverzoeken, waarbij de reisgegevens van meer dan 11,6 miljoen klanten en ruim 580.000 chauffeurs werden overhandigd. Bijna de helft van de opgevraagde gegevens gingen naar overheidsdiensten in Californië. "Toezichthouders hebben altijd wat informatie nodig om efficiënt te zijn, maar net als opsporingsdiensten sturen ze lege verzoeken, zonder aan te geven waarom de informatie is vereist of hoe die zal worden gebruikt", zegt Matt van Uber. Hij merkt op dat de reisgegevens geen persoonlijke informatie bevatten, maar het wel gedragspatronen kan blootgeven en het meer is dan toezichthouders nodig hebben om hun werk te doen.

"Hoewel de grens tussen de digitale en echte wereld is vervaagd, is de manier waarop toezichthouders data benaderen onveranderd. De verzoeken aan digitale bedrijven gaan vaak verder dan die aan offline bedrijven", gaat Matt verder. Uber hoopt dat de publicatie van het transparantierapport tot een publieke discussie zal leiden over het soort en de hoeveelheid informatie die gereguleerde bedrijven aan toezichthouders moeten verstrekken en onder welke omstandigheden.

Reacties (3)
12-04-2016, 21:17 door Anoniem
Daar zit dus waarschijnlijk een verzoek in als "geef me al jullie data", waarop Uber heeft gezegd "ja, dat is prima, hier"... Info over 12 miljoen gebruikers wtf? Raar bedrijf dat Uber... als het aankomt op de wet naleven in Europa dan hebben ze 'schijt', maar in de VS zitten ze blijkbaar op schoot bij dezen en genen....
13-04-2016, 08:52 door Anoniem
Door Anoniem: Daar zit dus waarschijnlijk een verzoek in als "geef me al jullie data", waarop Uber heeft gezegd "ja, dat is prima, hier"... Info over 12 miljoen gebruikers wtf? Raar bedrijf dat Uber... als het aankomt op de wet naleven in Europa dan hebben ze 'schijt', maar in de VS zitten ze blijkbaar op schoot bij dezen en genen....

Ik denk dat het zo vooral te doen is om winst en groei. Alles om zo snel mogelijk zo groot mogelijk te worden, daarvoor moet alles in hun pad wijken. Een dataverzoek van de overheid heeft niets te maken met hun expansie, dus snel overhandigen en doorgaan.
13-04-2016, 09:26 door Anoniem
Zodra jij informatie krijgt van persoon X gaat 5 keer per dag rond de klok van 20.00u van kerkstraat 141 naar rode-straat-1 en om 05:00u weer terug kun je daar wel degelijk persoonlijke informatie uit halen.

#1 deze persoon woont waarschijnlijk op kerkstraat 141
#2 deze persoon is waarschijnlijk werkzaam in het oudste beroep ter wereld.

Hoezoe 'anonieme' data.. my ass.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.