image

Californië krijgt waarschijnlijk wet tegen ransomware

woensdag 13 april 2016, 11:56 door Redactie, 5 reacties

Californië wordt zeer waarschijnlijk de eerste Amerikaanse staat die een aparte wet tegen ransomware krijgt. Het wetsvoorstel is afkomstig van de democratische senator Bob Hertzberg en verbiedt het infecteren van computers met ransomware en stelt dit gelijk aan afpersing.

Gisteren werd het wetsvoorstel SB 1137 al door de senaatscommissie voor openbare veiligheid goedgekeurd. Als het voorstel van kracht wordt kunnen personen die zich met ransomware bezighouden straks tot een gevangenisstraf van 4 jaar worden veroordeeld. "Helaas komen ransomware-aanvallen steeds vaker voor", zegt Hertzberg. "Het is eigenlijk een elektronische overval. We moeten duidelijk maken dat het opzettelijk gebruik van ransomware een ernstig misdrijf is dat niet wordt getolereerd en zal worden vervolgd, net als een overval. Dat is wat deze wetgeving mogelijk maakt."

Het wetsvoorstel wordt gesteund door de officier van justitie van Los Angeles en TechNet, een handelsorganisatie van de democraten en republikeinen die zich inzet voor technologiebedrijven. Volgens de officier van justitie biedt het wetsvoorstel een duidelijke vermelding in het wetboek om deze vorm van computercriminaliteit te vervolgen. Ook zou het een broodnodige tool zijn, omdat de huidige afpersingswetgeving van Californië de schade door ransomware mogelijk niet volledig dekt. Zowel de democraten als republikeinen steunden gisteren het wetsvoorstel, dat nu door een andere senaatscommissie moet worden goedgekeurd. Uiteindelijk zal de gouverneur van Californië het wetsvoorstel moeten ondertekenen voordat het van kracht wordt.

Reacties (5)
13-04-2016, 12:04 door Anoniem
Moet hier echt een extra wet voor gemaakt worden? Ik denk dat elke rechter wel kan beoordelen dat dit gewoon pure afpersing is, waarom zou het ineens anders zijn wanneer het digitaal gebeurd?

Het probleem is meer dat het zeer lastig is om de personen achter de ransomware aanvallen te pakken omdat tor en bitcoin wordt gebruikt.
13-04-2016, 14:57 door Anoniem
En hoe gaan ze deze wet handhaven? De daders zullen vaak niet in de VS zijn, dus hoe ga je ze oppakken en veroordelen?
13-04-2016, 15:21 door Anoniem
Als ik me 'bezig houdt' met het verwijderen van randsomeware .. ben ik dan ook strafbaar ? sjesus wat een kromme wet weer...
13-04-2016, 15:42 door Arnoud Engelfriet
Het probleem in Californië lijkt te zijn dat hun afpersings-wetsartikel vereist dat er "force or fear" wordt gebruikt. Je kunt je afvragen of ransomware wel geweld of angst gebruikt om de betaling af te dwingen. Ransomware slaat je niet in elkaar en dreigt ook niet naar de pers te stappen als je niet snel betaalt. Dan ontstaat er dus een gaatje in de wet om te roepen dat het nog niet strafbaar is.

Bij ons is dit ook op die manier geregeld. Wij hebben ook "dreiging met geweld" als criterium, en er is een lid 3 opgenomen dat zegt, dreigen dat gegevens ontoegankelijk worden gemaakt is óók strafbare dreiging. Negen jaar cel in beide gevallen.
14-04-2016, 18:09 door Anoniem
Ik vind het allemaal best hoor, maar wie denkt serieus dat het verbieden van ransomware gaat helpen?

Doet me denken aan Hirsch Ballin, uit de (overigens allemaal gevallen) kabinetten van Balkenende. Deze minister van Juridische Zaken wist wel een oplossing voor cybercriminaliteit: het moest gewoon verboden worden om je op internet voor iemand anders uit te geven. Nou, de effecten daarvan hebben we gezien.

PeterZ
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.