image

Supermarktpersoneel klaagt werkgever aan wegens datalek

woensdag 13 april 2016, 15:50 door Redactie, 1 reacties

Bijna 6.000 huidige en voormalige werknemers van de Britse supermarktketen Morrisons hebben hun werkgever aangeklaagd wegens een omvangrijk datalek uit 2014 waarbij hun informatie op internet belandde. Een supermarktmedewerker die als auditor bij Morrisons werkte lekte de gegevens.

Uit woede over een eerdere disciplinering besloot hij op verschillende websites informatie over salarisgegevens, bankrekeningen en verzekeringsnummers, alsmede namen en adresgegevens van zo'n 100.000 collega's te plaatsen. Ook stuurde hij de data naar een aantal kranten. Vervolgens probeerde hij zijn sporen te wissen door met de gegevens van een collega een vals e-mailaccount aan te maken.

De man werd vorig jaar tot een gevangenisstraf van acht jaar veroordeeld. Destijds liet de supermarktketen weten dat de kosten van het incident zo'n 3 miljoen euro bedroegen, maar die kunnen hoger uitvallen. Bijna 6.000 huidige en voormalige werknemers hebben zich namelijk bij een rechtszaak aangesloten. Volgens de aanklacht heeft het datalek voor schade bij het personeel gezorgd.

In een reactie op de aanklacht tegenover SC Magazine stelt Morrisons dat het niet aansprakelijk is voor de daden van een kwaadwillende werknemer. Ook zou het datalek niet voor financiële schade bij het personeel hebben gezorgd. De advocaat die de belangen van het personeel behartigt stelt dat de supermarktketen meer had moeten doen om het datalek te voorkomen.

Reacties (1)
14-04-2016, 22:39 door Anoniem
Hoe kan je schade claimen die zich nog niet heeft voorgedaan. Die gegevens blijven voor altijd beschikbaar, dus er is nog veel tijd om zet te mis/gebruiken
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.