image

Fotograaf experimenteert met gezichtsherkenning op social media

woensdag 13 april 2016, 17:22 door Redactie, 2 reacties

Een Russische fotograaf heeft een experiment met gezichtsherkenning op social media gehouden om aan te tonen hoe eenvoudig het is om totale vreemden via het internet te identificeren. Voor zijn experiment, dat de naam 'Your face is big data' kreeg, nam Egor Tsvetkov foto's van mensen in de metro.

Dit gebeurde deels in het geheim, aangezien hij hiervoor geen toestemming vroeg. Vervolgens gebruikte hij FindFace, een website waar foto's van mensen kunnen worden geupload. FindFace maakt gebruik van gezichtsherkenning en doorzoekt de afbeeldingendatabase van VKontakte, de grootste social mediasite in Rusland. Zodoende kunnen foto's aan social media-accounts worden gekoppeld.

Iets wat geen probleem bleek te zijn. Voor mensen tussen de 18 en 35 jaar had Tsvetkov een succespercentage van tussen de 60% en 70%. Bij oudere personen bleek het iets lastiger te zijn. Volgens de fotograaf laat zijn experiment zien dat technologische ontwikkelingen het nu voor iedereen mogelijk maken om mensen op foto's en video te identificeren. Mensen zijn zich hier echter niet van bewust en blijven hun gewone gedragspatronen vertonen, waarbij ze allerlei informatie op social media prijsgeven.

Dit geeft vreemden de mogelijkheid om via het internet met privélevens mee te kijken, merkt Tsvetkov op. Op de website Bird in Flight stelt hij dat mensen die beschikbare privacyinstellingen niet gebruiken online stalking uitlokken. "De mogelijkheid om een anoniem iemand binnen seconden via de pagina's van een social netwerk te vinden verandert een onpersoonlijk object in een hechte vriend", aldus de fotograaf.

Reacties (2)
14-04-2016, 12:15 door Anoniem
"De mogelijkheid om een anoniem iemand binnen seconden via de pagina's van een social netwerk te vinden verandert een onpersoonlijk object in een hechte vriend", aldus de fotograaf."

Tjeemig wat heerlijk naïef weer. Net alsof iedereen je vriend wil zijn.
Je loopt eerder de kans dat je hierdoor weer meer risico loopt om slachtoffer te worden van criminaliteit.
14-04-2016, 22:37 door Anoniem
Wat ik wel interessant vind of er mensen herkend worden die zelf geen VKontakte profiel me foto hebben, doordat ze zijn getagged in een foto die anderen op de site hebben gezet.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.