image

Nieuwe Europese privacywetgeving eindelijk goedgekeurd

donderdag 14 april 2016, 17:25 door Redactie, 3 reacties

Het Europees Parlement heeft na een periode van meer dan vier jaar eindelijk de vernieuwde Europese privacywetgeving goedgekeurd en vervangt zo de huidige wetgeving uit 1995. Ook zal de Algemene Verordening inzake Gegevensbescherming de nationale privacywetgeving in alle EU-lidstaten gaan vervangen, waardoor er een einde komt aan de lappendeken van nationale regels van 28 landen.

Het omvat allerlei regels op privacygebied, waaronder het recht om vergeten te worden, het recht om data van de ene naar de andere dienstenaanbieder te verplaatsen, het recht om te weten wanneer gegevens gehackt zijn, het duidelijk uitleggen van privacybeleid en strengere handhaving en boetes bij privacyovertredingen. Ook moeten organisaties de duidelijke toestemming van personen hebben voordat privégegevens worden verwerkt. Verder worden Privacy Impact Assessments en Privacy by Design verplicht.

Volgens Europarlementariër Jan Philipp Albrecht, die de wetgeving door het parlement loodste, kunnen Europeanen nu op een betere privacybescherming rekenen en kunnen mensen straks zelf kiezen met wie ze gegevens willen delen. "Europa zet de privacystandaard wereldwijd en blijft zo koploper op gegevensbescherming en privacy", aldus D66-Europarlementariër Sophie in ’t Veld.

Reacties (3)
15-04-2016, 09:02 door [Account Verwijderd]
Goed nieuws! Helemaal eens met Sophie in 't Veld!
15-04-2016, 14:04 door Anoniem
Jammer, zo niet een schande dat je over deze actualiteit geen of slechte info terugvindt op Nederlandse sites terzake, zoals bijvoorbeeld: europeesparlement.nl en autoriteitpersoonsgegevens.nl .........
15-04-2016, 16:57 door Anoniem
Voor zover ik weet betekent dit dat de Europese Privacy Verordening 2 jaar na akkoord van kracht wordt.

Deze wetgeving vervangt de gehele Wet bescherming persoonsgegevens, en zodoende ook de Meldplicht datalekken.
Wat ik er daarnaast van begrijp is dat de wetgeving zwaarder is. Zo is het verplicht een privacy officer of functionaris gegevens bescherming binnen (grote?) organisaties te hebben. Daarnaast wordt het begrip persoonsgegeven breder getrokken. Ook IP-adressen en dergelijke worden dan geclassificeerd als persoonsgegeven.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.