image

Europees Parlement akkoord met uitwisselen passagiersdata

donderdag 14 april 2016, 15:57 door Redactie, 8 reacties
Laatst bijgewerkt: 14-04-2016, 16:46

Het Europees Parlement is akkoord gegaan met de invoering van het Europees Passagiersnamen Register (PNR) voor het uitwisselen van passagiersdata. De maatregel verplicht luchtvaartmaatschappijen om nationale autoriteiten informatie over vluchten van en naar landen buiten de EU te verstrekken.

Het gaat dan om reserveringsgegevens, zoals reisdata, ticketgegevens, contactgegevens, reisbureau, reisplan, betaalmethode, stoelnummer en bagagegegevens. Volgens voorstanders is het PNR-systeem nodig voor de strijd tegen terrorisme, maar tegenstanders hebben grote bezwaren. Zo zou de noodzakelijkheid niet zijn aangetoond, schendt het systeem de privacy en kan het aanslagen niet voorkomen. Eurocommissaris Frans Timmermans is echter blij met de maatregel, die nog wel door de Raad van Europa moet worden goedgekeurd voordat invoering kan plaatsvinden.

Volgens D66-Europarlementariër Sophie in't Veld biedt het enkel opslaan van gegevens zonder verplichte uitwisseling van de resultaten uit de analyses geen extra veiligheid, maar slechts schijnveiligheid. "Partijen als het CDA en de VVD hebben hun mondvol over de strijd tegen terreur maar als het er op aan komt kiezen ze voor schijnveiligheid in plaats van echte veiligheid." In't Veld noemt het voorstel dan ook een "fopspeen" die geen extra veiligheid biedt.

EU-lidstaten zullen straks 'Passenger Information Units' moeten opzetten om de PNR-gegevens van de luchtvaartmaatschappijen te beheren. De passagiersgegevens worden voor een periode van 5 jaar bewaard. Na zes maanden zullen gegevens die tot de identificatie van een individu kunnen leiden worden verwijderd. Het gaat dan om namen, adresgegevens en contactgegevens. Na goedkeuring door de Raad van Europa hebben EU-landen twee jaar de tijd om de PNR-maatregel in hun nationale wetgeving op te nemen. Na twee jaar zal er vervolgens een evaluatie plaatsvinden.

Update

Privacyorganisatie Privacy First stelt dat door de invoering van het PNR-systeem elke passagier een potentiële verdachte wordt. "De reisgegevens van vele miljoenen mensen zullen daardoor jarenlang beschikbaar blijven voor politie, justitie en inlichtingendiensten. In 99,999% van de gevallen betreft dit echter de gegevens van volstrekt onschuldige burgers. Dit vormt een flagrante schending van hun recht op privacy en vrijheid van beweging", zo meldt de organisatie in een verklaring.

Privacy First zegt zich momenteel dan ook op juridische stappen te oriënteren om deze richtlijn alsnog van tafel te krijgen, hetzij via de nationale rechter, hetzij middels een rechtstreeks beroep bij het Europese Hof van Justitie in Luxemburg. Tevens pleit de organisatie voor een privacyvriendelijker PNR-systeem, waarbij alleen verdachte personen worden geregistreerd en gemonitord en het gros van de reizigers en vakantiegangers met rust zal worden gelaten.

Reacties (8)
14-04-2016, 17:43 door Anoniem
Strijd tegen terrorisme.... ok bekende kaart. Als je realiseerd dat de aanslag plegers in Frankrijk gewoon tussen de vluchtelingen zijn mee gekomen. Dus dat is wederom een wassen neus akkoord.
14-04-2016, 18:06 door Anoniem
Sophie in't Veld heeft het begrepen. Graag meer van zulke politici.

Uit de heup schieten is gevaarlijk.
14-04-2016, 19:21 door Anoniem
Sophie in't Veld wijst er terecht op dat tegelijk de vrijwillige uitwisseling van gegevens over bekende verdachten een te vrijblijvende afspraak is. Concullega Judith Sargentini geeft wat mij betreft terecht aan: "De miljoenen die voor de nationale PNR-systemen worden uitgetrokken steekt zij liever ''in iets dat bewezen wat oplevert: betere Europese samenwerking tussen politie- en justitiediensten''."

Ik begrijp de obsessie met deze lijsten niet echt. Voor de VS kan ik me er nog iets bij voorstellen, voor de overgrote meerderheid van de wereld is dat land nu eenmaal redelijkerwijs alleen via de lucht te bereiken (OK, ook via Canada). Maar Europa... Het heeft landgrenzen. Het is maar 15km van Marokko verwijderd. De overgrote meerderheid van de reizen binnen de EU is niet eens via de lucht.

Voor eventuele profiling zie ik ook de meerwaarde niet in verhouding tot het feit dat de genoemde gegevens toch al opgeslagen zijn om bepaalde diensten te kunnen leveren. Dat geldt ook voor maaltijdvoorkeuren, hoe kan je anders maaltijden inslaan? In geval van gerichte, zinvolle onderzoeken kan je er zo bij.
14-04-2016, 20:31 door quikfit
En zo langzamerhand...slaapt 90% van NL verder....
14-04-2016, 21:00 door karma4
Door Anoniem: Strijd tegen terrorisme.... ok bekende kaart. Als je realiseerd dat de aanslag plegers in Frankrijk gewoon tussen de vluchtelingen zijn mee gekomen. Dus dat is wederom een wassen neus akkoord.
Polariserend statemen: ze kwamen ook uit de regio (geboren//opgegroeid), reisden op allerlei manieren zoals onlangs de door turken op het vliegtuig gezette person waarbij de erbij gedane melding verloren ging.
14-04-2016, 23:26 door Anoniem
Ze willen teveel weten,wat gaat hen de reismethode en het reisplan nou aan,zo heb je niet een lekkere prive vakantie maar wordt je overal gevolgd met je hebben en houden.
15-04-2016, 00:47 door Anoniem
De politici hebben hier 5 JAAR lang over gebabbeld en komen nu met een besluit dat nog niets eens bindend is. Ik heb nog nooit eerder zo'n achterlijke beweging gezien. Ze zijn allemaal medeplichtig aan moordpartijen.
15-04-2016, 08:22 door potshot
Door Anoniem: Strijd tegen terrorisme.... ok bekende kaart. Als je realiseerd dat de aanslag plegers in Frankrijk gewoon tussen de vluchtelingen zijn mee gekomen. Dus dat is wederom een wassen neus akkoord.
wat een prutsconclusie..als dat werkelijk de smoes zou zijn dan hadden 'ze' deze maatregelen al 50-100 jaar geleden doorgevoerd..
jij zegt heel simpeltjes dat je geen maatregelen mag treffen als er een pyromaan actief is want dat is een smoes om brandmelders te installeren of een wijkagent aan te stellen.
gewoon doen dus alsof je neus bloed en elke week 30 doden accepteren want je mag isis niet opsporen maar weet niemand dat je in spanje op vakantie bent..als je tenminste niet al opgeblazen bent.
maar dat gebeurt alleen anderen zeker heh?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.